Dobre stvari

Saznajte zašto su bezmetalne krunice odličan izbor za Vas?

Devojka sa belim zubima koja se smeje

Važnost zubnih krunica je ogromna u današnjem svetu, jer svi nastoje imati što lepše zube. Kada krunice ne bi postojale, zubari bi mogli samo popravljati i lečiti zube, dok se oni ne bi skroz istrošili. Zubne krunice omogućuju da ih vizualno doteraju i da ponovno izgledaju savršeno i vrate svoj izgled.

Cirkon je glavni sastojak bezmetalne krunice, a odlikuje ga velika čvrstoća. Upravo ona je veoma važna kod zubi, jer su i prirodni zubi veoma čvrsti. Zbog čega su bezmetalne krunice najbolji odabir, te koje su njihove prednosti i mane saznajte kroz nastavak teksta. 

Šta su zubne krunice?

Zubne krunice prekrivaju vaš prirodan zub i vraćaju mu savršen izgled. One mogu menjati samo dio zuba ili celi zub. U slučaju da je zub istrošen, tada se on brusi i na njega se postavlja krunica.

On i dalje služi kao oslonac krunici. Kada zub nedostaje, tada je nositelj zuba implantat, koji se ugrađuje u kost. On je dugotrajan, a na njega se montira krunica. Nakon dugo godina, krunica se po potrebi menja, a implantat ostaje njen „koren“.

Vrste krunica za zube

Postoje različite vrste zubnih krunica, od podele na materijal izrade do izgleda. Najšira podela je na metalne i  bezmetalne krunice (keramičke i cirkon), a ovisno o izgledu one mogu biti tanke i debele.

Tanke zubne krunice se postavljaju na zub koji je i dalje dovoljno velik, dok su deblje postavljene na mali dio zuba koji je ostao čitav nakon karijesa. Prednost je što je dovoljna veoma mala količina zuba da se na nju postavi krunica, no veoma je važno i stanje korena zuba.

Kada se ugrađuju bezmetalne krunice?

U slučaju da je dio zuba stradao ili da vam fali određeni zub, tada su bezmetalne krunice potrebne. One će vam pomoći da poboljšate vizualni izgled vašeg osmijeha. U ovim slučajevima trebali biste razmisliti o postavljanju zubne krunice:

  • Fraktura zuba
  • Oštećenje zuba kod kojeg se ne može postaviti plomba ili ljuskica za zub
  • Pojeden ili karijesom oslabljen zub
  • Zub koji je usled udarca promenio boju
  • Zub koji ima oslabljen korijen

Kako biste zaštitili zub koji je već oštećen, zubna krunica može biti odlična zaštita. Zbog čega su bezmetalne krunice bolji izbor od drugih, saznajte u nastavku.

Preciznija izrada od metalnih

Metalne krunice izrađuju se ručno, dok se bezmetalne krunice izrađuju s visoko-tehnološkim strojevima. One su puno preciznije izrađene i kada se postave gotovo da nema razlike u odnosu na vaš prirodan zub.

Uz to, mogu biti odmah ugrađene i savršeno se uklopiti uz vaše prirodne zube. Jedna od glavnih prednosti cirkona je što je njegova prirodna boja bela, te s vremenom neće menjati boju.

Izdržljivost i dugotrajnost bezmetalne krunice

Kada je jednom ugradite, sledećih 10 godina ne biste trebali imati nikakvih problema s njom. Neretko zubari daju čak desetogodišnju garanciju na njihovu dugotrajnost. Zbog toga što su veoma čvrste su i izdržljivije od nekih drugih materijala. Prema dosadašnjim iskustvima, 10 godina je minimum, a rok trajanja im seže do čak 40 godina. Ovo je još jedan od razloga zbog kojih su bezmetalne krunice odličan odabir!

Nema simptoma nakon ugradnje

Metal nije prirodan sastojak i metalne krunice mogu imati neke negativne reakcije nakon ugradnje. S druge strane, cirkon je prirodan sastojak i nakon njegove ugradnje na mesto zuba, vaše telo neće pružati negativnu reakciju. Bezmetalne krunice su s te strane odlične, te će se uklopiti s vašim telom. Potvrdu o ovome možete saznati kod ljudi koji na zubima imaju i metalne i bezmetalne krunice.

Mnogi se odlučuju na ugradnju metalnih krunica na zube koji se nalaze sa strane, a bezmetalnih na prednje. Tako štede, no osećaju negativnu reakciju kod metalnih krunica.

Stomatološka ordinacija u kojoj se nalazi oprema za popravku zuba

Mane bezmetalne krunice

U uvodu smo napisali da ćemo kroz tekst istaknuti prednosti i mane bezmetalne krunice u odnosu na metalne. Prednosti smo istakli, a za mane smo ostavili ovaj zadnji odlomak teksta. On će biti nešto kraći, jer ove krunice nemaju mane u odnosu na neki drugi materijal. To znači da su one najbolji izbor i zadovoljit će sve vaše potrebe – od vizualnog izgleda, do funkcionalnosti.

Ako vam je pukao zub ili je izvađen, tada su bezmetalne krunice najbolje rešenje za nadomjestak. One će se vizualno odlično uklopiti u vašu usnu šupljinu, te neće stvoriti nikakve negativne reakcije tela nakon njihove ugradnje.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke