Dobre stvari

Saveti za uređenje malih prostorija u domu

Uređenje doma je samo po sebi ponekad Sizifov posao jer treba uložiti vreme i novac, a neretko iziskuje i veliku dozu kreativnosti kako bi se obezbedila maksimalna iskorišćenost prostora. U tom slučaju, uređenje malih prostorija može postati još veća noćna mora. 

Zato vam danas donosimo nekoliko saveta kako da što bolje iskoristite prostor u vašoj kući i obezbedite više komfora za sebe i svoje ukućane. 

Uređenje malih kuhinja i trpezarija

Ponekad u domovima kuhinja i trpezarija budu najmanje prostorije i ako želite da ih preuredite, jedne od njih morate da se odreknete ili da ih prekombinujete. To ne mora nužno biti slučaj ako pametno iskoristite prostor i moderna dizajnerska rešenja.

Ne morate da se odreknete trpezarije

Trpezarija je prostorija u kući koju svi volimo. To je mesto porodičnih ručkova i porodičnog okupljanja i za nju nas uglavnom vezuju tople emocije. Međutim, ukoliko je u pitanju kuća ili stan male kvadrature, to je obično prva prostorija koju smatramo viškom. 

Jedno od rešenje mogu biti trpezarijski stolovi po meri koji omogućavaju da zadržite osećaj topline porodičnog doma, a da ne izgubite previše prostora. Ne samo to, već ćete dobiti i unikatni komad nameštaja koji će biti pravljen samo za vas, te se možete i poigrati sa dizajnom.

Drugi opcija može da bude rasklopivi trpezarijski sto. Kad je sklopljen skroz, idealan je za dvoje, a kad se rasklopi postaje sto za četvoro ili šestoro. Postoje i trodelni rasklopivi stolovi, koji kada se u potpunosti rašire obezbeđuju prostor za sedenje čak osam osoba.

Dodatan način uštede prostora jesu malo manje stolice (što ne znači i neudobne) koje možete gurnuti skroz ispod stola.

Skriveni elementi u kuhinji

Ukoliko vam je kuhinja baš mala, a u kući vas je dvoje ili troje, onda je sto koji je skriven u kuhinjskim elementima i izvlači se po potrebi prava stvar za vas. Za ovakve dizajnerske poduhvate neće vam biti potrebno renoviranje kuhinje, jer već na tržištu postoje gotova rešenja. I ne samo to – sa pametnim dizajnom nećete morati čak ni da se odreknete prostora za skladištenje. Još jedna dobra ideja jeste da u slici na zidu koja je rasklapa sakrijete sto.

Pametno iskoristite stepenišni prostor

Stepenišni prostor jedan je od najlošije iskorišćenih, a sve što vam je potrebno jeste malo kreativnosti i nesvakidašnjih ideja. Uz malo kreativnosti možete biti sam svoj arhitekta.

Skladišteni prostor ispod stepeništa

Najjednostavniji i najočigledniji izbor za uređenje malih prostora ispod stepenica jeste da tu preko leta ili zime ostavljate obuću i kabastu odeću koju trenutno ne koristite. Skladištenje sezonskih stvari je uglavnom otežano zbog njihove veličine, pa možete iskoristiti i vakuumske kese da smanjite njihovu zapreminu pre odlaganja.

Polica za knjige 

Ako ste veliki ljubitelj knjiga, onda znate kako je to imati višak knjiga i manjak polica za njih. Iskoristite prostor ispod svakog stepenika kao ugradnu policu za knjige. Tako ćete dobiti i poseban pogled na knjige kako se penjete. Ovo je malo teže izvodljivo ako su stepenice izlivene kao jedna ploča, tako da onda sa strane stepeništa možete dodati ugradnu policu za knjige.

Radni prostor

Osim kreativne police za knjige, ovaj kutak vašeg doma možete iskoristiti za pravljenje mini radne sobe ili radnog prostora. U tom slučaju će površina radnog stola biti ograničena na prostor koji vam je na raspolaganju, a i obavezno morate voditi računa o rasveti.

Visok plafon možete iskoristiti na kreativan način

Visok plafon obično znači teže zagrevanje prostorije zimi i uglavnom se čini beskorisnim. Međutim, uz malo preuređivanja i kreativnosti može postati vaša oaza mira.

Spavaća soba

Ukoliko živite u kući sa visokom plafonom, evo idealnog rešenja za iskorišćavanje dodatnog prostora: napravite spavaći deo iznad dnevnog boravka. Dodatna pogodnost jeste to što lako možete da dohvatite plafon, pa ga možete ukrasiti zvezdama, sazvežđima ili slikama svemira, što će prostoru dati i lični pečat.

Radni prostor

Uzmite u obzir veličinu planiranog prostora, kao i raspored drugih prostorija u kući, pa odlučite da li možete pored spavaćeg dela, dodati i radni prostor. Ukoliko to nije slučaj, donji deo visoke prostorije možete preurediti da bude spavaća soba, a gore napravite radnu. Trebaće vam samo malo mašte da osmislite prostor koji je za vas najpodesniji.

Uređenje malih prostora ne mora biti bauk

Iako su manje prostorije zahtevnije za uređenje i iziskuju da vodite više računa o tome kako koristite prostor, uz moderna dizajnerska dostignuća, malo mašte i ideje sa interneta možete pronaći jako lepa i kreativna rešenja zbog kojih će vam se činiti da je vaša kuća i veća nego što ste mislili. Uređenje malih prostora danas je i lakše nego što mislite.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke