Dobre stvari

Saveti za održavanje osetljive garderobe

Mašina za veš

Izbledelost, tamnjenje ili skupljanje odeće znaci su da ne vodite dovoljno računa u održavanju svoje odeće, odnosno da veš ne perete, peglate ili ne čuvate na način propisan za tu tkaninu.

Ukoliko želite da izbegnete “početničke” greške i sačuvate svoju garderobu od propadanja – posvetite nekoliko minuta tekstu pred vama.

Pranje u hladnoj i poluhladnoj vodi

Pranje u hladnoj ili poluhladnoj vodi je najbolji izbor za svu odeću jarkih boja, kako bi se sačuvala njena postojanost i očuvala vlakna – upravo kao što je slučaj kod svile koja se najčešće boji u razne boje ili vune, podložne skupljanju.

Odeća kao što je brushalter ili ona koju nosimo na trening, poput rastegljivih helanki, šortseva i majica, takođe se pere u mlakoj vodi zbog sastava od glatkih materijala, kao što je  liocel, visokoza i slično – oni obožavaju mlaku vodu. Uklonićete čestice znoja veoma lako pomoću malo deterdženta, a vlakna se neće istegnuti.

Pranje na visokim temperaturama

Upropastili ste skupocenu majicu od svile? Skupila vam se vunena rolka koju ste samo jednom obukli? Očigledno je da niste upoznati o načinu na koji ste morali prati ovakve komade garderobe, i da niste bacili pogled na specifikacije istaknute na etiketi, prišivenoj na okovratnik ili pojas.

Tkanina koja je osetljiva na visoke temperature je upravo delikatna svila, kašmir ili merino vuna. Ovakva garderoba pere se ili ručno (ako tako zahteva specifikacija na etiketi) ili u hladnijoj vodi.

Na visokim temepraturama peru se najpre peškiri, belo, intimno rublje, čarape, pelene i povoji i slične stvari koje zahtevaju neki vid otkuvavanja i temeljnije obrade.

Održavanje garderobe u boji

Praktikujte da garderobu u bojama, naročito onim jarkim, perete na nižim temeraturama, kako bi se njihova boja očuvala duže, i kako stvari ne bi dobile onu izbledelu boju, kao nakon nekoliko godina nošenja.

Garderoba u boji se takođe ne meša sa garderobom koja je izrađena u nekim neutralnim bojama, poput bež ili puder roze. Međutim, ukoliko nemate dovoljno veša da odvojite za nekoliko mašina, ili jednostavno nemate vremena da čekate da se sve opere – nabavite hvatač boja!

Hvatač boja će upiti sav “višak” boje koju gaderoba otpusti u vodi, ne narušavajući i ne farbajući okolnu garderobu u mašini. Upravo po boji na papiriću za hvatanje boja, primetićete da li se garderoba otire ili ne.

Održavanje bele garderobe i delikatnog veša

Nasuprot odeći u boji, beli veš se naziva delikatnim ne samo zbog svoje bele boje i podložnosti da se lako ofarba, već i zbog strukture vlakana. Bela garderoba je obično napravljena od pamuka, prirodnih vlakana na koja se mnogo lakše skupljaju i zadržavaju bakterije i drugi mikroorganizmi.

Ovakve pojave se najbolje rešavaju u vreloj vodi, zato se, na primer, bela odeća za bebe, pelene, intimno rublje, peškiri, pa čak i kuhinjske krpe otkuvavaju.

Upotreba praška, tečnog deterdženta i omekšivača

Znate li kada se koristi prašak, kada je deterdžent najbolji za pranje veša i koliko, zapravo, omekšivač utiče (ili ne utiče) na “omekšavanje” rublja?

Ako ste do sada koristili tečni deterdžent za pranje u vreloj vodi ili otkuvavanje – vreme je da prestanete sa tim. Za otkuvavanje donjeg rublja, pranje peškira i pre svega – bebi veša, važno je koristiti prašak.

Zašto?

Aktivne supstance i sapuni u prašku aktiviraju se u vreloj vodi, i on tada na najbolji način pere vašu odjeću, ubija bakterije i slične, nepodobne, čestice sa garderobe.

Koristeći tečni deterdžent na visokim temepraturama – postižete suprotno. Aktivne komponente za pranje koje se nalaze u tečnostima uništavaju se i onesposobljavaju kada je voda vrela – ostavljajući na taj način samo mirisnu, ali ne i čistu garderobu. Tečni deterdžent odličan je za korišćenje na oko 40 stepeni, i to na garderobi u boji.

Reč ili dve o omekšivaču

Upotrebom omekšivača dobijamo mirisnu i mekanu odeću. Ali – da li je to stvarno tako? Supstance koje se nalaze unutar omekšivača predmet su neslaganja stručne javnosti već skoro čitavu deceniju. 

Razlog tome je loš i hemijski nepodopan sastav ove tečnosti, čija parfemska zrna mogu samo da iziritiraju kožu, naročito ako je ona već osetljiva. Takođe, u sastavu omekšivača često se nalaze i razni formaldehidi, supstance koje produžavaju trajanje svežine, ali su dokazano kancerogene.

Zbog toga, mnogi ljudi prelaze na omekšivače namenjene osetljivoj, dečjoj i bebinoj koži, koji ne sadrže sporne supstance. Međutim, činjenica je da bi i nakon korišćenja bilo kakvog omekšivača trebalo još jednom ispirati garderobu

Bolje postupiti nauštrb mirisa, nego rizikovati osip!

Nadamo se da je naše malo proputovanje kroz “prljav veš” urodilo plodim, i da ćete ubuduće imati dovoljno neophodnog znanja za odvajanje i pranje osjetljivog veša, kao i za podešavanje termometra na veš mašini ili doziranje deterdženta i omekšivača. Vodite računa o svojoj garderobi, kako bi ona dugo imala lijep izgled i štitila vašu kožu na najbolji mogući način.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke