Dobre stvari

Saveti za održavanje dečije sobe

Dečija soba

Svaka mama zna koliko je teško održavati dečiju sobu, s obzirom da je to mesto u kome mališani provode najveći deo svog vremena sa roditeljima ili svojim drugarima. Fleke na zidovima, prljavštine na tepihu i tragovi prosute hrane su vrlo česta pojava kada su u pitanju sobe mlađe dece, pa je ovakvom prostoru potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bi sve vreme bio čist i uredan. 

U nastavku navodimo nekoliko saveta za održavanje dečije sobe, zahvaljujući kojima će dečiji prostor biti uvek sređen, uredan i prijatan za boravak. 

#1 Čist nameštaj je pola urednosti

Uredna soba počinje od urednog i čistog nameštaja, pa ukoliko planirate dubinsko sređivanje omiljene prostorije vašeg mališana, neka pranje nameštaja bude vaš prvi korak. Ovaj, naizgled težak zadatak možete prepustiti profesionalcima koji će brzo i efikasno obaviti svoj posao, a dečija soba će biti neuporedivo svežija i čistija kada fotelje, dušeke i druge komade vratite na njihovo mesto. 

Kada su u pitanju manje fleke nastale kao posledica čokoladnih poslastica ili voćnih salata, bitno je da brzo odreagujete i ne dopustite da nameštaj upije ove fleke. Kombinacija sode bikarbone i limuna obično uklanja sve fleke, a tu je i niz hemijskih proizvoda koji vam može pomoći kod ovakvih problema. 

#2 Tapete kao zaštita za zidove

Nema deteta kome zidovi nisu primamljivi za šaranje i crtanje, a isto tako i roditelja koji bi zabranio mališanu da ispolji svoju kreativnost i na ovaj način. Ipak, zidovi su ti koji trpe, pa odrasli uglavnom nisu zadovoljni posledicama šaranja po njima.

Kompromisno rešenje za uređenje sobe predstavljaju tapete, koje se lako peru i održavaju, a uz to trpe i flomastere i razne boje, pa će vaše dete moći da ih šara bez problema. Na vama je samo da vlažnom krpom prebrišete podlogu kada tako poželite, i dobićete potpuno čiste tapete spremne za nove umetničke radove vašeg mališana. Zid će ostati zaštićen, a praktične tapete će zadovoljiti i decu i roditelje.

#3 Napravite pametan raspored stvari

Nepisano je pravilo da nered najbrže nastaje u prostorijama koje imaju mnogo sitnica i ukrasa. Izuzetak nije ni dečija soba, u kojoj uvek ima mnogo igračaka, slika na policama i drugih dekoracija koje je čine lepšom i potpunijom. 

Međutim, pretrpane police i razbacane igračke nisu tako praktične za održavanje, pa je preporučljivo rasteretiti sobu i ostaviti u njoj samo one stvari koje zaista treba da budu pored deteta.

Ukoliko ste dečije police iskoristili za suvenire koje ste doneli sa mora, a koje možete da postavite i uneku drugu prostoriju, radije ih premestite. Takođe, kutiju sa igračkama smestite na neko praktično mesto na kome neće stvarati nered. Na primer, možete da je odložite ispod dečijeg kreveta umesto na sredini sobe. 

Zimsku odeću stavite na najviše police u ormanu tako da ne smetaju tokom prolećnog perioda, a velike plišane igračke koje zauzimaju mnogo mesta postavite u ćoškove gde neće smetati prilikom prolaza i čišćenja. Nered će biti manji, a sve će ipak biti na svom mestu. 

#4 Koristite osveživače prostora

Svaki prostor je lepši i prijatniji ukoliko lepo miriše, pa unesite u sobu osveživač prostorije koji će se sigurno dopasti i mališanu. To može biti neki voćni ili neutralni miris, a savremeni preparati namenjeni osveživanju prostora zahtevaju samo jedan stisak za ispuštanje prelepog mirisa koji traje satima. 

Osveživače možete praviti i samostano u raznim kombinacijama, a preporučljvo je da jedan od sastojaka uvek bude limun, jer ova voćka najlepše osvežava svaki prostor. 

#5 Usadite detetu navike sređivanja sobe

Za urednu dečiju sobu su neophodne dve strane, pa bi bilo dobro da vaše dete usvoji određene navike održavanja sobe. Čišćenje, ribanje i slični poslovi su svakako zadatak odraslih, ali dete bi trebalo da nauči da odlaže korišćene stvari na svoje mesto i tako vam olakša sređivanje prostorije. 

Jutarnje spremanje svog kreveta, vraćanje igračaka na svoje mesto i slaganje odeće u orman će biti dovoljna pomoć svakoj mami koja teži da sobu mališana održava urednom i čistom. 

Navedeni saveti za održavanje dečije sobe će sigurno pomoći ukoliko pravilno organizujete prostor i napravite dogovor sa detetom oko sređivanja. Ipak, budite tolerantni i prema povremenom haosu, jer su i ovakve situacije neminovne kada detetu dođu drugari ili kada se zaigra sa vama.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvariKuhinja

Pokloni za slatkoljupce – izmamite im osmeh na originalan način

Slatki pokloni su pun pogodak za gotovo sve prilike! Mali znaci pažnje, veliki paketi raznovrsnih slatkiša ili luksuzni dezerti izmamiće …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke