Dobre stvari

Saveti za kupovinu nekretnine

Ljudi naprave mnoge investicije u toku svog života a za mnoge će najveća biti ona koja označava kupovinu nekretnine. Ukoliko ste među onim srećnicima koji neće morati da kupe nekretninu ovaj možda neće biti zanimljiv. Svi ostali će verujemo moći da nađu korisne savete.

Kada kupujete bilo šta a pogotovo pri kapitalnim investicijama poput kupovine nekretnine potrebno je da znate šta želite ili barem šta ne želite i koliko para ste spremni ili u mogućnosti da izdvojite. Ovom prilikom smo kontaktirali predstavnike sajta Mojtrg.rs koji spada u najbrže rastuće domaće oglasnike, članove tima koji vode kategoriju Nekretnine da podele sa nama par saveta kada je reč o kupovini nekretnine.

  1. Ukoliko je moguće kupite stan direktno od vlasnika – u najvećem broju slučajeva cena će biti niža jer nećete biti uključena agencijska provizija. Neki sajtovi naplaćuju postavljanje oglasa ili naplaćuju proviziju od napravljene prodaje ali na besplatnom oglasniku mojtrg.rs sve je zaista besplatno.
  2. Stan ili kuća – i stan i kuća imaju svojih prednosti i nedostataka. Ukoliko želite da živite u velikom gradu često na željenoj lokaciji neće ni biti mogućnosti da živite u kući a tamo gde ima i šta možete da priuštite možda je u pitanju prigradsko naselje. Nije samo važna nekretnina koju kupujete već i celokupno okruženje jer ćete u svom neposrednom okruženju provodite najviše vremena a i bićete orjentisani na različite institucije poput vrtića, škole, doma zdravlja, zabavnih sadržaja i tome slično. Ukoliko to nema u vašem kraju ili je još nedovoljno razvijeno moraćete da idete tamo gde to ima i na taj način trošiti vreme. Sa druge strane, život u kući ima svoje prednosti a to se ogleda pre svega u imanju svog dvorišta koje kakvo god da je ili koliko god malo ili veliko je – vaše je. To će značiti kako vama kao odraslima a pre svega vašoj deci koja će više vremena boraviti na otvorenom a ne ispred telefona i televizora. Kada je reč o amortizaciji vrednosti nekretnina, pre je vladalo pravilo da stanovi bolje drže cenu iako u poslednje vreme, zbog celokupne situacije, kuće sa dvorištem su pogotovo tražene pa im i cena raste. Vlada mišljenje da živeti u stanu znači i izdvajanje manje novca za održavanje ali ni to ne mora uvek da bude tačno.
  3. Nova ili stara nekretnina – još jedna od čestih dilema sa kojom se susreću kupci nekretnina. Da li kupiti manju nekretninu koja košta više ili više kvadrata za manje para ali gde je potrebno renoviranje? To je danas pogotovo aktuelno pitanja kada se puno gradi a kvalitet gradnje je često diskutabilan. Kada kupite veći a stari stan, možete da ga sređujete po dinamici po kojoj imate novca i onako kako želite. Kada kupite manji stan a nov dodatne kvadrate često nećete moći da dobijete čak i ako kasnije budete imali novca.
  4. Naveli smo već koliko je važna lokacija jer je to zapravo kod nekretnina često i najbitnija. Kažemo često jer ne mora ni to uvek da bude presudno. Možete da imate skupu nekretninu koja je izuzetna ali ne baš na nekoj sjajnoj lokaciji ali i pored toga je veoma tražena. Pored lokacije obratite pažnju na kvalitet zgrade, kvalitet stana, spratnost zgrade i spratnost stana. Sem aki ne kupujete stan sa namerom da ga izdate kao poslovni prostor i pritom ste dobili odličnu ponudu, nemojte kupovati stan na prizemlju a ni na prvom spratu. Takođe, nemojte kupovati stan na poslednjem spratu a izbegavajte i visoko spratne zgrade. Ukoliko možete, a želite da kupite stan, gledajte da zgrada ima do 6-8 spratova ako je moguće.
  5. Prilikom kupovine nekretnine ništa ne prepuštajte slučaju. Unajmite advokata, proverite katastar, povedite stručnjaka za materijale u obilazak potencijalnog stana, pogledajte ako treba 50 stanova pre nego što donesete konačnu odluku. Neko želi da uštedi na advokatu ili građevincu a posle plati mnogo više ukoliko je doneo pogrešnu odluku. Nikad nikome ne daje novac bez overenog ugovora.
  6. Kada kupujete nekretninu potrebno je da znate svrhu iste – da li ćete živeti u njoj ili kupujete radi izdavanja? Ukoliko je ova druga opcija, tu lokacija igra dodatno na važnosti a i da stan atraktivno izgleda, pa je tako renoviran stan ili novogradnja bolja opcija u ovom slučaju.
  7. Izaberite dobar oglasnik za gledanje oglasa – mnogo je bitniji kvalitet i da ima dovoljno oglasa u ponudi ali ne i previše jer onda često nećete moći lako da izdvojite “žito od kukolja”.

Zahvaljujemo se predstavnicima Mojtrg Nekretnine i nadamo se da će saveti da vam budu korisni.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke