Dobre stvari

Saveti za dobru selidbu

kutije-selidbe-čovek

Selidbe čine sastavni deo života svakog od nas. Ljubav, posao, školovanje, hobi, interesovanja i još mnogo toga nas navodi na preseljenje. Prema tome, na selidbe treba posmatrati kao na pozitivna iskustva koja sa sobom donose nove dobre stvari i – dobro sačuvane stare.

Evo nekoliko saveta koje vam mogu biti od koristi pre selidbe, kako biste u svom novom domu uživali od početka nezavisno od toga gde se nalazi. Selite se na drugi kraj grada ili zemlje? Dobili ste posao u Nišu ili krećete na usavršavanje u Novom Sadu? Bez obzira da li je mesto vaše selidbe Beograd, Valjevo ili koje god mesto, lakše i brže ćete se preseliti ako pratite sledeće savete.

Pakovanje odeće

Ljudi često greše prilikom pakovanja svojih stvari. Koriste glomazne kofere koji zauzimaju mesto, a u koje malo šta stane. Savet: Koristite velike, crne džakove, slažite robu u njih popunjavajući prazan prostor. Džak nemojte napuniti skroz jer će biti težak i može se desiti da prilikom transporta pukne. Napunite džak do pola, vrh džaka dobro uvrtite, stegnite i izolir trakom oblepite nekoliko krugova. Tada je džak spreman za bezbedno nošenje.

Pakovanje lomljivih stvari

Pod lomljivim stvarima se pre svega misli na čaše, flaše, tanjire, staklene, porcelanske i keramičke posude, kutijice i drugo. Savet: Ukoliko nemate originalna pakovanja ovih predmeta, najbolje je da kupite kutije i pucketavu foliju. Tanjire međusobno razdvojite ubrus papirom ili salvetama, jer u suprotnom može doći do trenja i nepotrebnog lomljenja.

Foto: Pexels.com

 Veoma je važno da navedene stvari ne budu u direktnom kontaktu sa drugim stvarima, već da između njih postoji sloj zaštite. Možete čak potražiti pomoć agencije za selidbe da vam na adresu dostavi kutije za pakovanje u različitim dimenzijama, po potrebi.

Pakovanje knjiga/albuma

Knjige same po sebi znaju da budu veoma teške i kabaste. Savet: Najpraktičnije, a najbezbednije je pakovati ih u kutije, po mogućstvu manje, kako bi bilo jednostavnije za manipulisanje i prenošenje. Kutiju obavezno sa donje strane oblepiti izolir trakom, kako bi se ojačalo dno i sprečilo od raspadanja. Ukoliko pak nemate manje kutije, može u veće, ali ih do pola napunite knjigama, a preko toga posložite mekanu odeću, zimske stvari, posteljinu, jastuke i slično.

Materijal za pakovanje

Materijal za pakovanje je raznolik i postoji u različitim dimenzijama. Primaran materijal za selidbu bilo kog tipa jesu deblje kartonske kutije u XL, 2XL veličinama, Universal ili Strong tipa. Rebrasti karton, koji takođe može da se koristi kod zaštite lomljivih stvari. Poslužite se i namenskim kartonskim kutijama za selidbe, to su specijalne kutije za pakovanje, knjige i slično i kutija-garderober za pakovanje odeće. Biće vam potrebna i lepljiva traka za pakovanje i zaštitu, u više dimenzija i vrsta, streč folija, koja takođe postoji u više vrsta, mini, crna, rolna od 2.5kg i 5kg, šest vrsta pucketavih folija, dvoslojne i troslojne, mini, manjih ivećih dimenzijama. Pucketave folije su prvenstveno namenjene za zaštitu i pakovanje predmeta većih dimenzija sa oštrijim ivicama.

Čuvajte vredne stvari

Najvažnije je da pre započinjanja pakovanja i organizovanja selidbe napravite spisak sa važnim i vrednim stvarima. To može biti zlato, nakit, novac, bitna dokumenta, vlasnički list, izvodi iz matičnih knjiga, diplome, pasoši, lične karte i drugo. Bilo bi idealno da se ove stvari iznesu među prvim ili pak poslednjim stvarima iz kuće, da budu na jednom mestu zajedno, i da označite, na primer, kutiju u koju ste to spakovali. Savet: Ukoliko ste u mogućnosti, odnesite kod roditelja, dece, braće ili sestara, ili nekoga, Vama pouzdanog, pre selidbe.

Ako shvatili da preseljenje zahteva dosta posla i da nemate dovoljno vremena da mu se posvetite, znajte da uvek možete računati na opciju da vas odabrana agencija za selidbe spakuje u celosti – sortira stvari, zaštiti, po potrebi rasklopi, utovari, preveze, istovari, sklopi i raspakuje sve na svoje mesto. Na Vama je samo da dođete u nov dom. Često agencije za selidbe nude uslugu koja se zasniva na principu “Ključ u ruke”. Od a do š, selidba je gotova za tili čas.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke