Dobre stvari

Sam svoj arhitekta – trikovi za uređenje stana

Kada je u pitanju uređenje doma, svi mi se ponekad ušuškamo u rutini. Neke police nam nisu suviše funkcionalne, ali smo se na njihovu nepraktičnost navikli. Stolica u uglu je prečesto mesto za odlaganje viška stvari, ali smo se i toj vrsti „estetike“ prilagodili, jer nam je nužna. Međutim, današnji izbor, kako nameštaja, tako i dekorativnih elemenata, je jako širok.

Možemo naručiti ili kupiti na licu mesta sve ono što nam padne na pamet. Ipak, i tu postoji jedan problem. Preplavljenost različitim idejama za uređenje stana može nam stvoriti konfuziju u pogledu pravog odabira. Zato treba pratiti neke osnovne smernice i trikove, koje možete pročitati u nastavku teksta.

Trikovi za uređenje kuhinje 

Kada je u pitanju sam raspored elemenata u kuhinji, važno je, pre svega, voditi računa da sudopera bude između frižidera i šporeta. Odnosno, nikako ne stavljati frižider i šporet jedno pored drugog.

Radne ploče za kuhinje treba da su bar 50 cm udaljene od visećih elemenata. A visoki elementi ne bi smeli biti dublji od 40 cm. Ormarići moraju biti dobro organizovani, pogotovo kod malih kuhinja.

Svaki kuhinjski element i posuda treba da imaju svoje mesto. I treba ih grupisati tako da slični predmeti, ili predmeti sa sličnom namenom, budu na istom mestu. Koristite kuke za vešanje krpa, kašika, kutlača, varjača, itd. Radne ploče mogu biti najrazličitijih materijala i boja, a pri odabiru najviše treba voditi računa o lomljivosti, mogućnosti zamene, mogućoj pojavi neravnina prilikom postavljanja, otpornosti na toplotu, lakoći održavanja, itd.

Jeftini načini da preuredite kupatilo

Jedan od najboljih načina da u svom kupatilu unesete malo promene je farbanje pločica. S tim što je važno voditi računa o odabiru farbe prema vrsti pločica. Odnosno, zbog različitog trajanja, razlikuju se farbe za zidne od farbi za podne pločice. Farbanje kade takođe doprinosi svežini prostora, a i higijeni, što je još važnije.

Zamena starih tekstilnih komada, poput staza i peškira, ulepšaće Vaše kupatilo. Trudite se da uložite u one koji su kvalitetnijeg materijala, kako bi se duže očuvali. Dodavanjem prostora za skladištenje možete izbeći nepotrebno gomilanje viška stvari u kupatilu. Time ćete postići uredniji izgled prostorije. Obično je, u tom smislu, neiskorišćen prostor iznad šolje i vodokotlića. Promenom boje nameštaja, takođe ćete dati pečat svom kupatilu.

Pravila i trikovi za uređenje dnevne sobe

Sav nameštaj u dnevnoj sobi treba da se nalazi na tepihu, u potpunosti ili bar njihovi prednji nogari. Dužina zavesa u dnevnoj sobi treba da doseže tek do poda ili da 5 cm budu oslonjene na pod. Širina zavesa treba da bude 2 do 2,5 puta veća od širine prozora. Takođe, svoje zavese možete stilizovati prema savetima sa interneta i tako uneti malo razigranosti u svoj prostor.  

Ako imate standardnu sofu, veličina stočića za kafu bi trebalo da dostiže 1/2 do 2/3 dužine sofe. Za ugaonu garnituru važe ista pravila, pri čemu se kao mera uzima duži deo sofe. Minimalna udaljenost između sofe i stola je 30 cm, a maksimalna 75 cm. Za okrugle i ovalne stolove, važe ista pravila kao za pravougaone. Visina stola ne bi trebalo da prelazi visinu sedalnog dela sofe.

Ideje za dekorisanje hodnika

Ukoliko imate mali hodnik, jedan od dobrih načina da ga vizuelno učinite prostranijim, jeste da postavite ogledalo. Ramovi sa fotografijama doprinose istom efektu, ukoliko nemate ogledalo. Biljke u saksijama unose živost u Vaš hodnik. Osvetljenje je jako važno, kako prirodno, tako i veštačko.

Kao i u svakom prostoru, tako i u hodniku nije bitan samo vizuelni efekat, već prostor treba da bude osvežen i mirišljav. Osveživači prostora su, u tom smislu, jako praktični. A u nedostatku ideja, možete upotrebiti i neku zanimljivu figuru, koja će ovaj prostor oplemeniti i dati joj umetničku vrednost.

Dekoracija prostorija sa visokim plafonom

Ako su Vaše prostorije sa visokim plafonom, nemojte ignorisati taj prostor, već mu dajte „volumen“. Odnosno, upotrebite visoke lampe, visoko saksijsko cveće, luster koji visi (nikako plafonjere) i kačite svoje zavese visoko.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke