Dobre stvari

Rušenje mitova o zubnim implantima

Zubni implanti

Iako je 21. vek poznat po tome da su informacije lako dostupne svima, čini se da se dezinformacije mnogo brže i lakše šire. Na internetu je dostupno sve, i svako ima pravo slobode govora i pisanja. Zato su ljudi danas često zbunjeni kada pokušaju da se informišu o nekom proizvodu, i kada o njemu pronađu nebrojano kontradiktornih komentara. 

Tako i oralna implantologija nije bila izostavljena, pa je ljudski faktor učinio to da se ispletu razni mitovi oko ove teme. Tekst koji sledi upravo će se baviti time – razbijanjem mitova o implantaciji zuba.

Mit broj 1: ugradnja implanata je preskupa

Kada su tema zubni implanti, cena je komponenta koja se nalazi u prvom planu. Istina je da je implantacija zuba iz godine u godinu sve pristupačnija. Naravno, cena zavisi od više faktora, gde su najvažniji tehnika ugradnje i kvalitet implanata. Ali činjenica je svakako da je ugradnja implanata trajno rešenje, koje neće tražiti od vas da redovno izdvajate novac na brigu o zubima. Sa kvalitetnim implantima, tokom celog života ćete bez ikakvih problema moći da jedete bilo koju vrstu hrane

Takođe, postoje načini da se smanje troškovi prilikom implantacije, pa se tako ugradnjom 4 do 6 implanata na koje se dodaje protetska nadoknada, može rešiti i kompletna bezubost. Isto tako, nedostatak manjeg broja zuba može se rešiti uz jedan ili dva implanta i zubni most.

Mit broj 2: ugradnja implanata ima visok procenat neuspešnosti

Baš naprotiv, studije i praksa su pokazali da je implantacija zuba u 96% slučajeva uspešna. Ova grana medicine se konstantno razvija, pa su i materijali i tehnike ugradnje sve kvalitetniji i pametnije osmišljeni. Svi implanti se proizvode od netoksičnih materijala koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Mit broj 3: veštački zubi zahtevaju značajniju negu od prirodnih

Ova tvrdnja je potpuno netačna. Prirodni zubi propadaju usled neadekvatne oralne higijene. Kada su u pitanju zubni implanti, cena neadekvatne higijene je jedino zapaljenje desni oko implanata koje može da se javi. Zbog toga se savetuje održavanje temeljne oralne higijene.

Mit broj 4: implantacija zuba je bolno i traumatično iskustvo

Ova tvrdnja je netačna, budući da se prilikom ugradnje koristi lokalna anestezija, koja pacijentu pruža potpuno odsustvo bola.

Mit broj 5: ne sme se snimati magnetnom rezonancom

I ova tvrdnja je samo mit, iz razloga što su svi implanti izrađeni od titanijuma. Poznato je da je, pored izrazite čvrstine, glavna odlika titanijuma nemagnetičnost, što automatski dozvoljava osobama koje imaju zubne implante da urade magnetnu rezonancu kad god to požele odnosno kada im je to potrebno.

Mit broj 6: zubni implanti imaju kratak vek trajanja

Na dužinu trajanja implanata utiče nekoliko faktora. Na prvom mestu se preporučuje ugradnja implanata od renomiranog proizvođača, čiji je kvalitet potvrđen. Zatim je potrebno implantaciju uraditi kod oralnog implantologa koji je edukovan, stručan i iskusan. I treći savet kako bi implanti što duže trajali jeste temeljna oralna higijena i redovne kontrole.

Mit broj 7: implanti su manje funkcionalni od prirodnih zuba

Još jedan mit koji će razuveriti činjenica da se dentalni implanti ugrađuju direktno u viličnu kost, sa kojom vremenom srastaju. Takođe, budući da su izrađeni od titanijuma, odlikuje ih izuzetna čvrstina, o čemu govori i podatak da implanti mogu da izdrže silu od 90,7 kg. Zato pacijenti nakon implantacije zuba mogu da konzumiraju bilo koju vrstu hrane bez ikakvih ograničenja.

Sve u svemu, kada su u pitanju zubni implanti, cena jeste nešto što mnoge odvraća od ove ideje. Ipak, ne treba zaboraviti to da implantacija zuba, uz pravilnu negu, pruža trajno zdravstveno rešenje, kao i neodoljivi osmeh koji ostavlja utisak samopouzdane osobe koja vodi brigu o sebi.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvariKuhinja

Pokloni za slatkoljupce – izmamite im osmeh na originalan način

Slatki pokloni su pun pogodak za gotovo sve prilike! Mali znaci pažnje, veliki paketi raznovrsnih slatkiša ili luksuzni dezerti izmamiće …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke