Dobre stvari

Renoviranje doma uz minimalna ulaganja: da, moguće je

Renoviranje stambenog prostora iziskuje velika novčana ulaganja. To je ujedno glavni razlog zašto ove majstorije često odlažemo. Kada planiramo renoviranje najčešće podrazumevamo saniranje postojećih šteta ili preuređivanje prostorija u kojima je to neophodno. Međutim, na sve to težimo i da estetski kriterijumi budu zadovoljeni. Uvek je poželjno stari nameštaj, dotrajale zavese ili suvenire zameniti novim. 

Istina, finansijski uslovi su jedan od važnih preduslova da dom zablista, ali ne i ključni. Uz pametnu i praktičnu organizaciju moguće je dom renovirati sa minimalnim troškovima. Važno je fokusirati se na primarne stvari, neophodne delove i ključne detalje. U nastavku teksta otkrivamo kako to možete postići. 

Osvežavanje postojećih površina

Renoviranje doma ne podrazumeva apsolutno menjanje starog novim. Nekada je praktičnije, ali i ekonomičnije osvežiti već postojeće površine. Na primer, podne površine daju tu mogućnost. Hoblovanje, poliranje i lakiranje je odlično rešenje ako niste spremni za potpuno menjanje parketa. Ovu uslugu vrše stručna lica i znatno je jeftinija od zamene celog poda novim. Kako biste postigli potpuni vizuelni efekat poda, a da i dalje ostanete u okvirima isplaniranog budžeta, možete stare lajsne zameniti novim. 

Postupak osvežavanja postojećih površina možete primeniti i na kuhinjske elemente, stare garderobere ili cipelarnike. Skidanjem dotrajale boje i ponovnim lakiranjem i farbanjem tih površina, postiže se njihova zaštita, ali i sasvim novi izgled.

Stari nameštaj u „novom ruhu”

Ukoliko je stari nameštaj i dalje funkcionalan nema potrebe da kupujete novi. Tapetarska usluga i te kako može biti pametno i povoljno rešenje. Poverite tapetaru garnituru, krevet, stolice, fotelje i izaberite mebl po želji. Ujedno, on će uraditi i sve eventualne  popravke, kao što su učvršćavanje žičanog jezgra, nogara, naslona. 

Prerada nameštaja nije samo jeftinije rešenje prilikom renoviranja doma. Naime, brojni ljudi se odluče da zadrže „stari” nameštaj, a razlog te odluke je kriterijum kvaliteta, stabilnost konstrukcija ili veća praktičnost. Pored svih ovih prednosti ljubiteljima stilskog nameštaja ili tzv. „starinskog stila” se pruža niz mogućnosti i ideja za dodatno dekorisanje doma.

Krečenje je posao koji se mora obaviti

Postoje stvari koje jednostavno ne možete da izbegnete kada je renoviranje doma u pitanju. Tu spadaju i molerski radovi. Ne postoji način da izbegnete krečenje zidova, a da se oseti svežina u domu. Trebalo bi da ovi radovi budu prioritet i da im uvek u toku renoviranja poklonite najviše pažnje. 

Bilo da vam kreče moleri ili odlučite da to sami uradite, jako je važno da se reši problem sa vlagom i sklupljanjem buđi. Zbog toga što ne predstavljaju štetu samo za dom, već i za naše zdravlje, nikako ne smete da izostavite njihovo saniranje.

Postavljanje tapeta na zidove

Ukoliko želite promenu što se tiče izgleda zidova, postoji još jedno kreativno, a povoljno rešenje – tapete. Istina, one neće rešiti problem sa prljavim zidovima, ali mogu učiniti da se duže vreme, čak i nekoliko godina oslobodite molerskih majstorija. 

Tapete su idealno rešenje za dečje sobe, u kojima se zidovi češće i brže prljaju nego u drugim prostorijama. Veliki izbor fototapeta sa cvetnim, geografskim ili životinjskim motivima predstavlja jednu od najboljih dekoracija u sobi svakog mališana. Najmoderniji modeli koji se danas izrađuju mogu biti čak i edukativnog karaktera. Zbog toga se roditelji neretko odluče za tapete sa slikom geografske karte, različitih vrsta dinosaurusa ili azbuke.

Detaljima do konačnog efekta

Detalji su ključni nakon što sva neophodna renoviranja budu završena. Oni nekada mogu da sasvim osveže enterijer. Počnite od promene rasporeda nameštaja u domu. Potrudite se da stvari koje nisu funkcionalne iznesete i tako dobijete na prostoru. Osećaćete se mnogo komfornije nakon što izbacite sve nepotrebno. 

Što se tiče detalja koji će dovesti do konačnog efekta u domu, postoji nekoliko na koje bi trebalo obavezno obratiti pažnju. Naši predlozi su sledeći:

  • Jastučići za krevet upadljivog dezena;
  • Tabure ili lazy bag;
  • Draperima ulepšajte izgled starih zavesa (kupite mašne ili kopče za drapere);
  • Zidove upotpunite policama, umetničkim slikama ili ogledalom;
  • Zidove u dečjoj sobi ukrasite uramljenim slikama dece ili cele porodice;
  • Kutak za čitanje i ispijanje kafe – sve što vam je potrebno jeste fotelja ili lazy bag, stočić i lampa. Izaberite osvetljeni kutak u domu i napravite sebi mesto gde ćete uvek moći da pronađete malo mira.
  • Zamena starih suvenira novim;
  • Tepihe zamenite prostirkama za pod;
  • Akvarijum sa ribicama ili kavez sa papagajem je uvek poželjna dekoracija za dom.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.