Dobre stvari

Proputujte svet uz 4 najpoznatija specijaliteta svetskih kuhinja

Hrana u tanjiru

Svako ko se ikada upustio u isprobavanje specijaliteta drugih zemalja zna koliko različitih doživljaja i ukusa stane u jedan tanjir.

Uvreženo je mišljenje da tokom putovanja u drugu državu obavezno morate probati njene specijalitete. Međutim, mnogi bi se složili da i samo isprobavanje različitih specijaliteta predstavlja svojevrsno putovanje, čak i ako niste napustili svoj dom.

Još kada jelo pripremate sami, povezanost sa kulturom čini se još većom. Prolaskom kroz proces pripreme upoznajete kulturu, njenu tradiciju i odnos prema hrani.

Danas se mogu pronaći brojni recepti online, među kojima su i recepti tradicionalnih jela iz različith delova sveta. Bez obzira da li uživate u vremenu provedenom u kuhinji ili radije pripremate brze i jednostavne recepte, nacionalne kuhinje sveta imaju mnogo toga da ponude.

U nastavku teksta predstavljamo vam zanimljive činjenice o 4 tradicionalna recepta koji su osvojili simpatije ljudi širom sveta.

Falafel povrće u činiji

 

Pica napolitana – najpoznatije jelo italijanske kuhinje

Jedan od najvećih nacionalih specijaliteta i prva asocijacija na Italiju svakako je pica. Danas su nam dostupne različite varijante ovog jela, od klasične kaprićoze do bogatih kombinacija sa po nekoliko vrsti šunke, sira i povrća. Međutim, izvorni recept je mnogo jednostavniji od toga.

Originalni recept za picu dolazi iz Napulja. Tako se drži da je autentična pica upravo napuljska, napolitanska ili pica napolitana, kako je neki zovu. Međutim, ovaj naziv ne odnosi se na konkretno jelo, već na vrstu pice.

Postoje različite vrste napolitankse pice, među kojima je najpoznatija pica margarita, a smatra se i da je ona jedna od prvih varijanti ovog jela. Prilikom pripreme margarite, osim ručno pripremljenog testa koriste jednostavni ali aromatični sastojci: paradajz, mocarela, bosiljak i ekstradevičansko maslinovo ulje, uz dodatak rendanog parmezana.

Suši – japanski delikates u mnoštvu varijanti

Jedno od najpopularnijih egzotičnih jela Dalekog istoka dolazi nam iz Japana, a to je upravo suši. Međutim, tradicionalan suši, kakav se i danas jede u Japanu, u velikoj meri se razlikuje od onog koji možemo naći u zapadnim zemljama.

Naime, prilikom pripreme tradicionalnog sušija koristi se samo nekoliko sastojaka, a glavni akcenat je na prirodnom ukus ribe. Za razliku od modernih zapadnjačkih varijanti, u tradicionalnom sušiju nećete pronaći jake ukuse ‒ japanski kuvari će kao začin dodati eventualno jedan lagani sos popz vasabija, kako bi se sačuvao ukus ribe.

Iako tradicionalna japanska kuhinja poznaje mnogo vrsti sušija, osnova svakog od njih jeste sirćetni pirinač, tj. kuvani beli pirinač sa dodatkom pirinčanog sirćeta, dok se dodaci mogu razilkovati, ali najčešće su to riba i morski plodovi.

Suši na dasci

Burito – meksičko jelo koje je osvojilo svet

Burito je možda jedan od najpoznatijih recepata meksičke kuhinje. Tanka tortilja bogato napunjena najrazličitijim sastojcima osvojila je nepca ljudi širom sveta, a danas se ovo jelo može pronaći na gotovo svakom koraku.

Svoju najveću popularnost burito je dostigao upravo u Americi. Međutim, mnoge iznenađuje činjenica da kada pređu granicu sa Meksikom, njihovo omiljeno jelo biva potpuno izmenjeno.

Dok su zapadne zemlje navikle na burito pozamašne veličine, bogato napunjen mesom, pirinčem, pasuljem, zelenom salatom i različitim dodacima poput salse, piko de gala, gvakamola, pavlake i sira, autentičan meksički burito je mnogo jednostavniji.

Njegov glavni sastojak je “preprženi” pasulj, što je zapravo pasulj koji je skuvan, ispasiran u pastu, a zatim ponovo pržen. Pored njega, u burito se dodaje jedna vrsta mesa i malo sira, a u nekim delovima zemlje i po koje povrće. Svi sastojci uvijeni su u tortilju koja je mnogo manje veličine nego ona na koju smo mi navikli, te nekoliko komada zapravo čini jednu celu porciju.

Falafel – jednostavno i aromatično jelo libanske kuhinje

Ove zanimljive i posne ćuftice danas su omiljeno jelo mnogih vegetarijanaca širom sveta. Falafel je tradicionalno jelo libanske kuhinje, ali se smatra da svoje korene vuče iz Egipta. Bez obzira na svoje poreklo, vrlo brzo se proširio u susedne države, te danas predstavlja bitan deo kuhinje celog Bliskog istoka i severne Afrike.

Falafel je jedno vrlo jednostavno jelo bogatog ukusa, za koji su zaslužni različiti začini. Pravi se od mlevenih leblebija ili fava pasulja, sa dodatkom različitih začina kao što su beli i crni luk, kim, korijander i peršun. Ova smesa se potom oblikuje u kuglice i prži u ulju.

U zemljama Bliskog istoka često se konzumira kao brza hrana i tada se servira u pita hlebu uz dodatak salate, ukišeljenog povrća, ljutih soseva i tahinija. Kuglice falafela se takođe često jedu same kao grickalica il se služe kao meze.

Da li ste nekada probali ova jela u njihovom izvornom obliku?

Ukoliko niste, vreme je da zasučete rukave i priremite ih na tradicionalan način. Pronađite originalan recept online i priuštite sebi nezaboravan put u daleke zemlje iz udobnosti svoje kuhinje!

Najnoviji tekstovi

Posao

Načini da unapredite bezbednost na radnom mestu

Sigurno radno okruženje treba da bude jedan od prioriteta svake kompanije. Kada je zaštita na radnom mestu na visokom nivou, …

Dobre stvariLifestyle

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke