Dobre stvari

Promenljivi otpornici – potenciometri i trimer potenciometri

Potenciometri

Ukoliko vas zanima elektrotehnika, morate da poznajete određene teorije i zakonitosti po kome elektrotehničke komponente rade. Ali, da biste to što bolje naučili treba da se upoznate sa osnovnim elementima u koje se ubrajaju otpornici, promenljivi otpornici, potenciometri i trimer potenciometri.

Ukoliko već znate šta su i kako rade, naučite da čitate oznake otpornika i spremni ste za rad. 

Ali, ako niste sigurni, dopustite da to znanje podelimo sa vama.

Otpornici i promenljivi otpornici 

Otpornici su komponente koje služe za preusmeravanje i održavanje napona u strujnom kolu. Rade tako što se određena struja pušta, a otpornik je tu da dopusti da struja prođe jedino ako odgovara njegovim propisanim merama.

Promenljivi otpornici rade slično kao i regularne komponente. Razlika je u tome što promenljive komponente mogu da primaju i rade sa strujom višom od propisane. Preciznije rečeno, oni mogu da preusmere i veće voltaže, i tako omoguće da se nastavi rad mašine ili uređaja.

I jedne i druge komponente postoje u većini savremenih uređaja. Više ne možete da napravite gotovo nikakav uređaj na struju bez korišćenja ovih komponenata. Međutim, ove komponente su krajnje pasivne. Ne ostavljaju vam mogućnost da sami upravljate njima i mogućnostima koje vam daju.

Potenciometri i trimer potenciometri 

Potenciometri i trimer potenciometri rade na malo drugačiji način. U sebi već podrazumevaju otpornike, ali daju mogućnost korisniku da preuzme aktivnu ulogu u korišćenju. Ustvari, potenciometar i radi na taj način što u sebi sadrži skup otpornika kojima vi možete da upravljate.

Najčešći primer potenciometra je zvučnik. Unutar zvučnika imate sklop sa žicama, upravljačkim elementom, i otpornikom. Kada okrećete upravljački element, vi pomerate jednu ručicu unutar sklopa preko otpornika dajući signal uređaju koliko struje da pusti u uređaj.

Što više “odvrćete muziku”, potenciometar šalje signal preko otpornika da je dozvoljeno da pusti još struje. Više struje se pretvara u jači napon i zvuk postaje jači. Trimer varijanta je još popularnija budući da vam omogućava da određenu struju propuštate bez aktivnog učešća. 

Ono što čini ovaj tip uređaja toliko popularnim je to što on može da radi sve što i potenciometar – samo bez vaše kontrole. Da stvar bude još bolja, trim komponente su lako dostupne i jeftine pa i ako se pokvare možete ih lako zameniti i nastaviti sa radom.

Otpornici i potenciometri se prave od različitih materijala i oblikovani su za različite funkcije. Uvek ih birate prema potrebama projekta i tome kakav je ostatak materijala unutar sklopa gde ćete ih stavljati. 

Oznake otpornika 

Prilikom kupovine, najbitnije je da znate da čitate oznake otpornika. Najčešće, otpornik će imati četiri ili pet traka na sebi. Prve dve ili prve tri označavaju snagu tačnije otpornost otpornika. Preostale ili druge dve mogu označavati dodatna svojstva koje otpornik može imati. 

Pored poznavanja i upotrebe samih komponenti, ovo je najvažniji komad znanja koji morate da savladate. Bez obzira na teorijsko poznavanje elektrotehnike, bez mogućnosti raspoznavanja otpornika nećete moći da ih koristite.

Srećom, sa potenciometrom ne postoji ovakav problem. Njime se upravlja različitim sklopovima, pa ćete ga samo namontirati na već postojeći sklop. Doduše, i dalje je neophodno da poznajete ove sklopove da biste izvukli maksimum iz otpornika i potenciometara. 

Ali, iako nemate previše iskustva, i jedne i druge komponente mogu biti sjajne za početak bavljenja elektrotehnikom. Postarajte se samo da imate odgovarajuću literaturu ili materijale za učenje. Same komponente su dugotrajne i pravljene da rade u uređajima i do nekoliko godina.

Kupite komponente 

Ukoliko vam trebaju kvalitetni otpornici i potenciometri možete posetiti Mikro Princ. Ovde ćete naći najkvalitetnije komponente koje će vas služiti kako za profesionalne, a tako i za amaterske poduhvate. 

Zapamtite, pored znanja i zanata najbitniji je materijal. Postarajte se da imate najkvalitetniji materijal za vaše projekte. 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.