Dobre stvari

Profesije kod kojih uniforme direktno utiču na klijente

Vojnici u uniformi

Radne uniforme imaju dugu istoriju, a iako živimo u vremenu u kom se sve češće insistira na takozvanom biznis-kežual načinu odevanja na poslu, određene profesije zadržale su uniforme kao važnu karakteristiku svoje delatnosti. 

Puno je istraživanja koja su pokazala da uniforme mogu biti odlična promocija brenda, da podižu nivo osećanja zajedničkog identiteta zaposlenih i njihove povezanosti sa kompanijom ili preduzećem za koje rade. 

Sem toga, pokazalo se i da uniforme direktno utiču na klijente, odnosno na sve one koji dolaze u kontakt sa osobom koja nosi uniformu tokom radnog vremena. Nekoliko profesija posebno se izdvaja po tome što njihove uniforme direktno utiču na klijente sa kojima rade

Istražili smo psihološki aspekat važnosti uniforma kod određenih profesija, te vam u nastavku teksta nudimo listu profesija kod kojih uniforme direktno utiču na klijente, kao i njihovo poverenje u osobu u uniformi i zbog kojih nas ne čudi što sve više preduzeća ulaže u kvalitetnu izradu radnih uniformi po meri.

#1 Policijske uniforme – prepoznatljivost i autoritet

Policija svake države ima istu funkciju i sličan način rada kao one u drugim zemljama. Jedna od važnih zajedničkih odlika svake policije na svetu takođe je i – nošenje uniformi! Iako su policijske uniforme svake države drugačijeg dizajna i boja – policija je dužna da nosi uniformu tokom radnog vremena, ma kojoj državi pripadala. 

To što ima izuzetno dugu istoriju i obavezno je obeležje policije širom sveta govori da uniforme imaju važnu ulogu u obavljanju policijske delatnosti. Pre svega, policijske uniforme imaju zaštitnu funkciju, dizajnirane su tako da odgovaraju potrebama policajaca, a služe i povećanju njihove prepoznatljivosti. 

Imaju puno psiholoških efekata, što spoljnih (na građane, njihove klijente), što internih (unutar samog policijskog aparata). Policijske uniforme imaju efekat stvaranja većeg autoriteta, odgovornosti, ali i povećavaju stepen poverenja i sigurnosti kod “klijenata”. 

#2 Vojne uniforme – asociraju na čast, hrabrost i zaštitu

Slično policajcima, i vojnici su u obavezi da nose uniforme. One simbolišu čast, ugled, hrabrost. Sem toga, vojne uniforme izrađuju se od posebnih materijala, boja, i dizajniraju na poseban način koji omogućava vojnicima da obavljaju svoju dužnost na najbolji mogući način. Kao i kod policije, građani su klijenti vojske, a jasno je da direktno utiču kod njih, pre svega na prepoznatljivost, a onda i na stepen sigurnosti i poverenja

#3 Piloti i stjuardese – poznajemo ih po uniformi

Možda odelo ne čini čoveka, ali pilote i stujardese zaista ne možemo da zamislimo na radnom zadatku bez uniforme. One imaju tri glavne funkcije prema klijenteli: stvaraju prepoznatljivost, efektivno podižu svest o autoritetu osoba koje ih nose i kreiraju sliku vrhunskog profesionalizma. Zanimljivo je da svaka avio kompanija ima svoje prepoznatljive dizajne uniformi, a one se smatraju nekim od najlepših na svetu.

#4 Uniforme za kuvare – povećavaju ugled restorana

Kuvarske uniforme takođe imaju dugu istoriju, a i danas su prisutne u ugostiteljskim objektima širom sveta. Iako su se menjale vremenom, pa ćemo retko videti tradicionalan, visoki kuvarski šešir, moderne kuvarske uniforme su obavezne!

One imaju funkciju da zaštite hranu koju kuvar sprema od znoja, dlaka i sličnih stvari koje ne želimo da vidimo u svojim tanjirima. Takođe, omogućavaju kuvaru da mu tokom rada bude što udobnije, ali utiču i na klijentelu  – kvalitetne i lepe kuvarske uniforme govore puno toga o samom kuvaru i povećavaju ugled samog restorana. 

Kuvar dekoriše jelo

#5 Ugostiteljske uniforme – odlične za brendiranje

Slično kuvarima, i konobari, konobarice, hostese, pa i oni koji rade na recepcijama hotela, u lancima poznatih fast food restorana – sve češće nose uniforme! Ovo je zato što je pokazano da su uniforme odlične za brendiranje samog ugostiteljskog objekta.

Prepoznatljiva uniforma u ugostiteljskim objektima povećava svet o brendu kod klijentele, ali i timski duh među zaposlenima. Uniforme kreiraju odličnu, profesionalnu sliku zaposlenih u određenom ugostiteljskom objektu i odličan su asesoar svakog ugostiteljskog objekta. 

#6 Doktorske uniforme

Doktori i medicinske sestre takođe su neke od profesija čiji su pripadnici nezamislivi bez uniformi. Belina uniformi, kao i njhov kroj, ne samo da stvaraju prepoznatljivost i autoritet kod klijentele, već i odaju utisak vrhunske higijene i poverenja.

Privatne medicinske laboratorije i druge zdravstvene ustanove sve češće eksperimentišu sa bojom uniforme, ali se ne odriču njihove elegancije i svedenosti, ni samih uniformi generalno. Sem toga, boje su uvek svetle, imaju efekat čistote i smiruju pacijente, istovremeno odišući integretitetom. 

#7 Uniforme za kozmetičke salone

Kozmetičari i kozmetičarke, maseri i maserke, frizeri i frizerke… I oni sve češće nose uniforme. Kozmetički saloni uvideli su značaj uniformi u poslovanju, te povezali sličnost njihove sa doktorskom profesijom. I ovde je higijena izuzetno važna, kao i prepoznatljivost zaposlenih.

Uniforme radnika i radnica u kozmetičkim salonima zato su vrlo slične doktorskim, ali su ovde prihvatljivije igre sa dezenima i dizajnom, pa su obično upadljivije. Logo je obavezan, kao deo promocije brenda. Sigurni smo da saloni čiji zaposleni nose uniforme stvaraju bolji utisak na klijentelu i uživaju dobar imidž kod njih.

Ovo su samo neke od profesija u kojima su uniforme obavezne ili su stvar izbora, ali definitivno imaju velikog uticaja na klijentelu. U nekim profesijama one zaista nisu potrebne, dok u ovim drugim imaju mnoge važne funkcije. Ukoliko ste i sami u potrazi za uniformama za svoje zaposlene – birajte kvalitetno!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.