Dobre stvari

Prodati ili izdavati nekretninu? Ključni faktori koji će vam pomoći da odlučite

Selidba

Za vlasnike nekretnina koji moraju da se presele, jedna od najvećih finansijskih odluka je da li da iznajme svoj stan ili da ga prodaju. Trenutno usijano tržište nekretnina gurnulo je cene preko krova, tako da postoji mnogo podsticaja za prodaju. S druge strane, tržište iznajmljivanja je jednako vruće, pa ćete možda biti motivisani da izdržite i pustite da se nekretnina isplati sama za sebe kako bude na vrednosti.

Obe opcije imaju prednosti, ali postoje i nedostaci. Problemi navedeni u nastavku mogu vam pomoći da bolje shvatite da li je prodaja ili izadavanje nekretnine prava opcija za vas.

Izdavanje stana moglo bi da osigura mesečni dotok novca

Čuvajući nekretninu, nastavljate da gradite kapital dok otplaćujete kredit sa prihodima od najma. Osim toga, tržišna vrednost nekretnine nastavlja da raste tokom vremena. Ako je kuća ili stan u dobrom stanju, na povoljnoj lokaciji za iznajmljivanje i imate adekvatne novčane rezerve, iznajmljivanje bi moglo da predstavlja mudru odluku.

Iznajmljivanje može da promeni vaš dom iz finansijske obaveze u profitabilnu imovinu. Kao vlasnik iznajmljivanja, moraćete pri ruci da imate gotovinu kako biste pokrili troškove održavanja i vremena kada je nekretnia prazna.

Da biste ostvarili profit, moraćete da pronađete i zadržite dobre stanare. Pre nego što se odlučite za iznajmljivanje, razmislite šta vam nekretnina nudi. Kao i kod kupaca stanova i kuća, stanari traže kvartove sa parking mestom, dobrim školama, povoljnim šopingom i drugim pogodnostima u komšiluku. Kako će se vaša kuća takmičiti na lokalnom tržištu iznajmljivanja?

Možda želite da iznajmite svoju nekretninu ako je:

 • Iznajmljivanje veoma traženo na lokalnom nivou.
 • Želite da budeš stanodavac.
 • Nekretnina nudi privlačne sadržaje koje zakupci traže.
 • Uvereni ste da možete da ostvarite profit.
 • Dugujete više nego što možete da zaradite prodajom.
 • Lokalno tržište kupovine stanova je slabo.
 • Imate ličnu vezanost za nekretninu.

Prodaja nekretnine oslobađa gotovinu

Vrednost nekretnina raste. Neke prognoze predviđaju da cene nekretnina neće pasti do 2024. godine. Ako ste u svojoj kući više od godinu ili dve, male su šanse da ste u poslednje vreme prikupili dobar deo kapitala. Ako i jeste, taj novac će vam najverovatnije trebati za kupovinu sledeće nekretnine, a postoje i drugi dobri razlozi zašto bi, na primer, prodaja stanova Beograd moglo da bude najbolji izbor.

Najvažniji razlog za prodaju je taj što ne želite da budete stanodavac. Upravljanje imovinom za iznajmljivanje zahteva rad sa stanarima, održavanje imovine, da ne govorimo o mogućim finansijskim pitanjima. Mnogi od ovih zadataka možete delegirati, ali to smanjuje potencijalnu zaradu.

Čak i ako želite da budete stanodavac, vaša trenutna nekretnina možda neće biti dobra. Možda se previše udaljavate, ili stan ili kuća nije u pravom komšiluku, ili zahteva previše posla. Uvek možete da iskoristite gotovinu od prodaje za ulaganje u bolju nekretninu za recimo izdavanje stanova Beograd.

Možda želite da prodate svoju kuću ako:

 • Ne želite da budete stanodavac.
 • Nekretnina zahteva dosta posla pre nego što bude spremna za iznajmljivanje.
 • Ne možete da naplatite dovoljno visoku kiriju u odnosu na vrednost nekretnine.
 • Komšiluk nije primamljiv za zakupce stanova.
 • Kuća nije dobra za iznajmljivanje.
 • Imate mnogo kapitala.
 • Predviđate preterane probleme s održavanjem zbog starosti ili stanja nekretnine.

Troškovi kada prodajete ili iznajmljujete nekretninu

Sledeći značajan faktor koji će uticati na vašu odluku o iznajmljivanju ili prodaji je visina kirije. Za mnoge vlasnike, cena posedovanja nekretnine je previsoka, a iznajmljivanje nije opcija. Za kupovinu novog doma potrebno je mnogo kapitala, a taj kapital može mnogo brže da se prikupi prodajom sadašnjeg doma. Novčane rezerve potrebne za posedovanje više od jedne nekretnine su takođe visoke.

Novčane rezerve su neophodne za stanove za iznajmljivanje jer postoje periodi kada su oni prazni, zakupci ne plaćaju kiriju ili drugi aspekti koji utiču na tok gotovine, ali i dalje moraju da otplaćaju kredit. Takođe morate uzeti u obzir štetu i druge probleme sa nekretninama za iznajmljivanje. Na primer, proces iseljenja može biti veoma skup i potrajati mnogo vremena, a stanar može da odbije da plati kiriju.

Oštećena imovina je još jedan trošak, ali iznajmljivači se mogu zaštititi od ovih troškova zahtevanjem depozita. Stanodavac je odgovoran za druge opšte troškove, kao što su zamena pokvarenih uređaja i tepiha, farbanje i dodatni troškovi opšteg održavanja.

Prodaja ili izdavanje nekretnine: Koja opcija je prava za vas?

Odluku o tome hoćete li iznajmiti ili prodati svoj dom zahteva pažljivo razmatranje vaše finansijske situacije, vašeg stila života i lokalnog stambenog tržišta. Kako biste lakše usmerili svoju odluku, razmotrite troškove obe opcije, da li ćete se uskoro vratiti na svoju trenutnu lokaciju i da li ste zainteresovani da budete stanodavac.

Na kraju krajeva, svaka situacija je malo drugačija, ali se uglavnom svodi na profitabilnost i na to da li zaista želite biti stanodavac ili ne. Vaš dom može biti odlično mesto za izdavanje, ali ako ne želite da njime upravljate, verovatno je bolje da ga prodate. Ali ako želite da počnete da zarađujete od najma i vaš dom se dobro uklapa u tržište, srećno u vašem novom poduhvatu.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke