Dobre stvari

Priprema automobila za putovanje na more

Kretanje na letovanje u sopstvenoj režiji ima mnoge prednosti u odnosu na organizovanu turu ili putovanje preko agencije. Samo putovanje automobilom ima brojne pogodnosti, kao što je veća komocija, opuštenost, mogućnost praćenja sopstvenog tempa puta, odmori po želji.

Devojka naslonjena na automobil

Međutim, put autom bi trebalo pažljivo isplanirati kako ne bi došlo do nepredviđenih okolnosti, koje mogu biti uzrok velike frustracije. Automobil zahteva određena novčana ulaganja, kao i sam odmor na moru. Ukoliko imate neko staro vozilo, otkupljivanje havarisanih vozila vam može obezbediti dodatnu količinu novca, neophodnu pred samo letovanje.

Priprema automobila za put nije isuviše teška, ali iziskuje vašu pažnju i određeno vreme. Pre polaska automobilom na more, obavezno obavite kontrolu svo vozila, a u daljem tekstu saznajte kako pripremiti automobil za putovanje na more.

Kompletna provera automobila pre puta na more

Provera automobila pred put nije nešto što treba raditi pred samo putovanje, jer postoji šansa da pronađete nešto što nije u redu, pa se može desiti da nećete imati dovoljno vremena da sredite automobil kako bi bio spreman za putovanje na more.

Upravo iz navedenih razloga, organizujte se tako da imate dovoljno vremena za proveru automobila pre putovanja. Preporučuje se da se sa proverom stanja automobila počne bar dve nedelje pre puta na more. Najidelanije bi bilo da odvezete auto na servis kako biste bili sigurni da je vaše prevozno sredstvo spremno za putovanje.

Ispravne kočnice su obaveza

Jedna od najbitnijih stvari za proveriti pred put, naročito ako imate u vidu putovanje duže od dve ili tri hiljade kilometara. Pregled kočionog sisema podrazumeva detaljnu i, ako ste u mogućnosti, stručnu, ekspertizu stanja pločica, diskova, kočionih cevi i creva.

Iako ovu stavku i nje potrebno dodatno isticati, vozači se u mnogo slučajeva ogluše o preporuke ili nemaju dovoljno obzira prema sebi, ali i drugim učesnicima u saobraćaju pa dolaze u situaciju da ugroze nečiji život.

Obezbedite motoru adekvatno hlađenje

Ovde podrazumevamo radnu ispravnost rashladnog sistema motora. Da vam motor ne bi ‚‚prokuvao” morate mu obezbediti adekvatno hlađenje, naročito tokom letnjih meseci. Creva za prenos rashladne tečnosti treba dobro zategnuti kako ne bi došlo do curenja. Zamenite kaiš ventilatora ukoliko ste prešli više od 50.000 km.

Proverite ulja i ostale tečnosti

Pod ovim slobodno podrazumevajte proveru stanja i količine svih tečnosti koje idu u vaš automobil. To podrazumeva da imate uvod u stanje nivoa antifriza, kočionog i motornog ulja, ali i tečnosti za vetrobran. Uredan vetrobran je vrlo bitan saveznik u održavanju adekvatnog i bezbednog odstojanja.

Proverite i metlice brisača, kao i prskalice. Nivo mtornog ulja se proverava pomoću sajle, a njegovo stanje, odnosno postojanje grudvica utvrdite lakim protrljavanjem nekoliko.

Zamenite sve filtere

Ukoliko se menja ulje motora, obavezno se menjaju i filteri. Motor će biti izložen dugom putu i povećanom opterećenju, pa je sasvim razumljivo da bez dovoljno ulja i čistog filtera vozilo neće daleko stići, a popravka u inostranstvu koštaće vas mnogo novca.

Bez „ćelavih” guma na putu

Prva obaveza je da tip pneumatika prilagodite stanju na putevima. To znači da ako putujete na more, ili tokom letnjih meseci – obavezno imate letnje gume. Zimski uslovi zahzevaju gume prilagođenje snegu i ledu, a i lanci su često uključeni u osnovni zimski paket. U gepeku, obavezno, nosite rezervnu gumu (preporučujemo šare ne pliće od 2 mm, ako znate putujete na duže relacije).

Signalizacija – sva svetla moraju raditi

Kako biste i vi i ostali učesnici bili bezbednni u saobraćaju, vaša kola moraju davati ispravnu i jasnu signalizaciju, odnosno – posedovati adekvatno osvetljenje. Ovo podrazumeva ispravan rad dnevnih svetala, dugih svetala i svetala za maglu, pokazivače pravca, odnosno migavce, stop i poziciona svetla. Savetujemo da se jedna rezervna sijalica je takođe nađe u vašim kolima.

Navigacija gps u automobilu

Navigacija

Ukoliko posedujete „pametni telefon”, biće vam potreban držač za navigaciju, a brojne su i aplikacije koje će vas, na lak način odvesti do cilja. GPS sistem će vam dobro doći ukoliko ne posedujete ovakve telefone. On će vam pomoći da u svakom trenutku znate gde ste. Takođe, punjač za telefon i diskovi (USB) za slušanje muzike može doprineti prijatnijem putovanju.

Ispravna dokumentacija

Ni na jedan put ne polazite bez lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole. Put u inostranstvo podrazumeva i nošenje važećeg pasoša kao i posedovanje zelenog kartona za države poput Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske i dr. dok vam za putovanje u zemlje Evropske Unije on neće biti potreban. Predupredite ostajanje bez dokumenata na putu usled gubljenja, tako što ćete skenirati svu dokumentaciju.

Dodatna oprema u automobilu

Osim već pomenute rezervne gume i, bar jedne sijalice, kod svakog automobila neizostavna je prva pomoć. U Grčkoj u ovaj paket ulazi i aparatić za gašenje požara, pa na to obratite pažnju. Rezervni ključ od automobila i alat za sitnije popravke može vam, takođe, biti od koristi.

Zabavni sadržaj i hrana olakšaće vam put, a u dobrom duštvu nećete ni primetiti kolik ste kilometara prevalili. Kada sami organizujete put, sami ste svoj gazda i ne morate se upravljati ni prilagođavati ničijim željama. Budite odgovorni prema sebi i drugima, vozite pažljivo i srećan put!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.