Dobre stvari

Primena igličastih ležajeva

Konstrukcija sata i igličasti ležajevi

Cilindrični valjkasti ležajevi čija kotrljajna tela jesu cilindri nazivaju su igličasti valjkasti ležajevi. Katalog ovih ležajeva se stalno širi, a njihov prečnik je znatno manji nego dužina. Iglice su kotrljajna tela, a one se nalaze u kavezu koje je na odgovarajućem rastojanju.

Međusobno su u paralelnom položaju, a sila se prenosi u radijalnom pravcu. Imaju nižu inercijalnu silu, a veće su čvrstoće i napravljeni su tako da mogu da izdrže veliko oscilovanje. Mogu da deluju u ograničenim i teškim uslovima, a prodaja lezajeva ovog tipa raste, jer su izuzetno značajni u industrijama koje koriste mašine za velike napore.

Osobine igličastih ležajeva

Postoji nekoliko vrsta igličastih ležajeva. Neki od njih nemaju ni spoljašnji ni unitrašnji prsten, a najviše je ležajeva koji nemaju spoljašnji prsten. Igličasti ležajevi bez prstena imaju samo kavez. On je smešten između kućišta i rukavaca vratila i drži iglice. Kavez se oslanja na površine koje moraju da budu dobro brušene, izuzetno tvrde i koje su malih odstupanja u obliku.

S obzirom na to da su jako kruti, ovi ležajevi podrazumevaju veoma precizno vođenje vratila, ali i tačnost obrade površine. Prenose radijalna opterećeja, a zbog svojih konstrukcija, pogodni su za oscilatorno obrtno kretanje.

Kakve karakteristike imaju vaši iglicasti lezajevi? Cene i modele možete pogledati na sajtu www.e-lager.rs, a katalog proizvoda je uvek dostupan online.

Upotreba igličastih ležajeva

Igličasti ležajevi se koriste za oslonce alatnih mašina, kao rukavci elektromagnetnih spojnica, ali i kod vratila električnih uređaja. Osnovna upotreba im je za srednju i nižu učestalost obrtaja. Koriste se kod automobila, za motore, transmisiju, nosače osovina, kočione i upravljačke sisteme, u tekstilnoj industriji, za električne aparate, faks mašine, ali i za fotokopir aparate i opremu koja se koristi za izradu papira, kao i za mnoge druge uređaje.

Iako možda nikada o tome niste razmišljali, ipak primena ležajeva je široko rasprostranjena. Može se reći s pravom da većina uređaja ne bi mogla da funkcioniše normalno bez ovih delova.

Ako su vam neophodni ovi ležajevi, katalog proizvoda je uvek dostupan zato preporučujemo da pogledate koji su to u ponudi SKF proizvodi. Izuzetno su traženi upravo iglicasti lezajevi. Cene su pristupačne stoga iskoristite priliku i poručite ih odmah.

Prstenovi kod igličastih ležajeva

Osim što je prodaja lezajeva popularna, traženi su i prstenovi, a unutrašnji prstenovi kod igličastih ležajeva mogu se pronaći u dve različite serije. Reč je o LR i IR seriji. Prstenovi IR serije mogu se nabaviti sa ili bez dodataka za mašinsku obradu i bez i sa otvorom za podmazivanje.

I za LR i za IR seriju unutrašnjih prstenova karakteristično je to da omogućavaju veće aksijalno pomeranje vratila, a u ponudi su različite širine. Takođe, nešto su širi i od standardnih veličina. Bez obzira da li se prsten neometano uklapa ili ima smetnje, proizvodi moraju da budu pričvršćeni da bi se aksijalno kretanje sprečilo.

Valjak kod igličastih ležajeva 

Pre kupovine neophodno je da odredite kojih dimenzija su iglicasti lezajevi. Cene zavise od modela proizvođača, ali i od namene samog ležaja. Takođe, trebalo i razmotriti i kakav je valjak kod igličastih ležajeva. 

Evo i zašto!

Ako su niske brzine ili visoko oscilirajuće aplikacije valjci se mogu koristiti kako bi se dizajnirao kompletan aranžman ležajeva. Ekonomični su i imaju visoku nosivost. Napravljeni su od hromiranog karbonskog čelika, a čvrstoća im se, prema Rocckell-ovoj skali za određivanje tvrdoće materijala, kreće od 58 do 65 HCR.

Preporučujemo da pogledate koji su to dostupni iglicasti lezajevi. Cene su pristupačne, jer prodaja ležajeva sve više raste, a njihova primena je veoma rasprostranjena. Takođe, savetujemo vam da pogledate kompletnu ponudu, jer se mogu i online poručiti ležajevi, katalog je uvek dostupan, stoga pravi je trenutak da nabavite proizvod koji vam je neophodan.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.