Dobre stvari

Prenamena garaže – ideje za preuređenje prostora

Ukoliko imate garažu koja vam više nije potrebna, idealno je vreme da je preuredite. Prenamena garaže podrazumeva i dodatnu papirologiju, kao i savetovanje sa advokatima, ali je na kraju vredna truda. Kada završite taj projekat, shvatićete da ste dobili još jednu prostoriju u kući. Zato smo za vas izdvojili nekoliko ideja koje će garažu učiniti neprepoznatljivom.

Pre nego što počnete

Kao i svaki drugi projekat, i ovaj iziskuje pripremu. Moraćete da proverite u kakvom je stanju sve i odradite neophodne prepravke pre samog početka radova.

Proverite u kakvom su stanju garažna vrata

Proverite ispravnost garažnih vrata. Ukoliko su neispravna ili dotrajala, ili se samo ne uklapaju u novu prostoriju, moraćete da ih zamenite. Postoje rolo, klizna, kipujuća i druga garažna vrata. Izbor je danas zaista veliki, čak i u pogledu materijala i boja.

Uradite izolaciju

Ako nameravate da boravite u novoj prostoriji tokom cele godine, neophodno će biti i da uradite izolaciju. Postoji puno materijala koje za to možete koristiti, te je najbolje da se konsultujete sa stručnim licem. Ne zaboravite da izolujete i garažna vrata. Ako kupujete nova, kupite neka koja dolaze sa već urađenom izolacijom.

Okrečite i zidove, i pod

Krečenje zidova nekako se svima podrazumeva, ali ljudi često zaboravljaju da treba okrečiti i pod nove prostorije. Malo farbe će prosto transformisati prostoriju i učiniti je komfornijom.

Uređivanje može da počne

Nakon što ste sve pripremili i dobili neophodne papire, prenamena garaže može da počne.

Dodatni skladišteni prostor

Ono što svima prvo padne napamet jeste pravljenje dodatnog skladištenog prostora. Nije teško i ne iziskuje puno truda. Možete ubaciti već gotove police ili ih napraviti od iverice, paleta ili nečeg drugog. Vertikalne police obezbediće vam prohodnost prostora uz dodatno mesto za odlaganje stvari.

Gostinjska soba

Svi znamo kakva muka može da nas snađe kada nam dolaze gosti na par dana. Organizacija spavanja ume da bude noćna mora. Zato je idealno da garažu pretvorite u gostinjsku sobu. Garažna vrata možete skinuti i zatvoriti taj zid, a otvoriti izlaz ka kući ako već ne postoji. Izolacija će takođe biti neophodna. Ovo je idealno rešenje ako vas porodica ili prijatelji često posećuju.

Letnja kuhinja

Leta su topla i svakoga mrzi da bilo šta sprema. Kada se kuhinja dodatno zagreje i umiriše od hrane, kuća postaje nesnosna za život. Zato je letnja kuhinja idealno rešenje. Ne samo to, već ćete i višak nekih stvari iz sadašnje kuhinje moći tu da odložite.

Primaća soba

Nekada je u kućama postojala primaća soba. Ova soba, kako joj samo ime kaže, služila je za primanje gostiju. Sada vaša garaža može postati prelep prostor u kome primate goste. Ugradite vrata sa staklom koja se mogu u potpunosti otvoriti. Dobićete prelep prostor koji po potrebi može biti i zatvoren, i otvoren. Samu unutrašnjost možete urediti da podseća na dnevnu sobu ili neki rustičan restoran.

Igraonica

Ako imate malu decu, napravite mini igraonicu od garaže. Deca će uživati da se igraju u prostoriji koja je za to namenjena, a ni vi više nećete morati da skupljate igračke rasute svuda po kući. Ne samo to, već leti možete otvoriti vrata i dobiće dodatni prostor za igru.

Ukoliko ste pak „velika deca“, napravite igraonicu za odrasle. Ubacite sto za bilijar, pikado, stoni fudbal, stočić za igranje društvenih igara ili slaganja slagalica. Mogućnosti su brojne, samo budite kreativni.

Radionica

Volite da pravite nameštaj i nemate potrebu više za kolima? Prenamena garaže u radionicu je odličan izbor da hobi pretvorite u unosan posao. Konačno ćete imati svoj prostor gde možete postaviti neophodne mašine. I više nećete smetati ukućanima i nećete morati da čistite kuću i dvorište dodatno.

Kućna teretana

Oduvek želite da smršate, ali zimi je hladno, ne izlazi vam se iz kuće. Leti je vrućina, a teretana je daleko. Sada svi izgovori mogu da prestanu jer će vam teretana biti u kući. Ne zaboravite da je dobro izolujete da biste mogli opušteno da trenirate. Počnite od jedne ili dve sprave, a posle dokupljujte.

Dobro procenite šta vam je potrebno

Ukoliko ćete u staroj garaži skladištiti stvari, legalna prenamena garaže vam nije neophodna. Ako planirate da od nje napravite kuhinju ili gostinjsku sobu, pre izvođenje radova nabavite sve neophodne papire. Šta god da se odlučite da uradite, prvo dobro promislite šta vam je najpotrebnije, pa onda delajte.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke