Dobre stvari

Prednosti ljetovanja na srpskim planinama nasuprot mora

Ljetovanje na planinama postaje sve atraktivniji ljetnji aranžman, jer srpske planine podrobno rade na unapređivanju turističke ponude, kao i raznovrsnosti sadržaja i atrakcija koje se mogu naći na svakoj od planina. Ljetovanje na moru je klasika, nešto na što smo svi navikli, ali nije loše ove godine razbiti monotoniju svojih izbora i uputiti se na jednu od preljepih srpskih planina. Saznajte sve prednosti srpskih planina u odnosu na ljetovanje na moru.

#1 Kopaonik

Kopaonik je najposećenija srpska planina, posebno u vrijeme zimske sezone, kada mnogi strani turisti dolaze na ovu planinu kako bi dobili vrhunsku uslugu po povoljnim cenama. Kopaonik je značajno unapredio svoju ski ponudu, pa je u poslednje vrijeme postao jedan od najpopularnihih ski centara u Evropi. Apartmani na Kopaoniku su, takođe, brojni i veoma kvalitetno opremljeni, kako bi se održao nivo usluge i ponude.

Kako Kopaonik ne bi bio posećen samo zimi, turistička organizacija Kopaonika je obezbedila brojne letnje sadržaje koje privlače mnoge domaće i strane turiste. Na Kopaoniku postoje brojni bazeni na kojima se možete sunčati i upijati planinske sunčeve zrake i čist vazduh.

Ono autentično što Kopaonik nudi turistima je veoma raznovrsna ponuda adrenalinskog sadržaja. Ako ste vi osoba koja voli prirodu i avanturu, onda je ova destinacija pravi ljetnjii izbor.

Na Kopaoniku postoji spuštanje zip line-om, teške i srednje teške biciklističke staze, istraživanje Nacionalnog parka, jahanje konja, adrenalinske sadržaje poput alpinističkog penjanja, ali i vožnja kvadovima po brdovitim predelima. Za trenutke kada želite da spustite tempo, postoje organizovane pješačke ture, na kojima možete istražiti sve ljepote Kopaonika.

#2 Zlatibor

Druga najposećenija srpska planina je, definitivno, Zlatibor. Ova planina je znatno više turistički i komercijalno usmjerena od Kopaonika, koji se, pre svega, razvija kao visoko kvalitetan ski centar.

Zlatibor privlači svojim brojnim sadržajem, ali i veoma atraktivnom okolinom, poput etno sela, ali i Andrićgrada i Drvengrada. Do ovih destinacija možete doći organizovanim izletima i uživati u znamenitostima koje nudi. Najatraktivniji spomenik na Zlatiboru je postao pješačka tura, odnosno, „staza zdravlja”. U pitanju je spomenik partizanima, koji su branili Zlatiborski okrug od nemačke okupacije.

Zlatibor nudi i brojna autentična jela, koja su karakteristična samo za ovaj kraj, poput komplet lepinje, koja je odlična za vraćanje snage nakon pješačkih tura.

Okolina Zlatibora, u koju spadaju razna sela koja su zadržala svoju tradiciju, poput Sirogojna, Gostilja i Vodica, turistima su veoma atraktivna. U Gostilju se nalaze i čuveni vodopadi, koji su nezaobilazno mjesto za uživanje ali i slikanje.

#3 Stara planina

Stara planina je poznata po seoskom turizmu. Ovo je jedna od srpskih planina koja je sačuvala veći deo svoje autentičnosti i još uvek nije podlegla velikoj komercijalizaciji. Ukoliko ste ljubitelj prirode, ovde možete videti predivne, netaknute predele. Upoznajte se sa antičkim i srednjevekovnim nasleđem, koje je ostalo sačuvano na srpskoj teritoriji.

Stara planina je prepuna ljekovitog bilja, pa se sa ovog ljetovanja možete vratiti sa brojnim travkama koje će vam koristiti na jesen i zimu. Tradicionalna srpska kuhinja dominira u ovim predelima, pa nakon brojnih šetnji po šumama i livadama, možete se častiti domaćim pitama savijačama, sarmicama od zelja, pilavom i sličnim obrocima.

Ovde se nalaze i brojne divlje životinje, pa je ovo ljeto jedinstvena prilika da ih vidite uživo, naravno, sa bezbedne razdaljine.

#4 Rudnik

Planina Rudnik se nalazi u okolini Gornjeg Milanovca i nosi veliko kulturno i istorijsko nasleđe, ali i impozantne prirodne predele. Na ovoj planini su živele različite kulture kroz istoriju, a neke od njih su Kelti, Rimljani, Vizantijci, ali i Turci u vrijeme okupacije.

Ova srpska planina je idealna za odmaranje u prirodi, sunčanje uz prijatnu klimu i atmosferu koju nosi sa sobom. Rudnik u svom posedu ima i vulkanske formacije, za koje se vjeruje da su stare oko 20 miliona godina.

Ovo ljeto je pravo vrijeme da se upoznate sa zanimljivom i burnom srpskom istorijom, koju nosi ova planina.

#5 Tara

Planina Tara je još jedna srpska planina koja je, za sada, sačuvana od komercijalizacije. Ovde možete vidjeti veoma raznovrstan biljni i životinjski svijet, dok je najpopularnija lokacija na Tari – Zaovinsko jezero.

Najveća prirodna i adrenalinska atrakcija na Tari je reka Drina, koja nudi opciju raftinga, u različitim stjepenima težine. Smještaj na ovoj planini je u skladu sa tradicionalnim izgledom, pa se najčešće kao opcija mogu naći planinske kućice.

Svaka kuća ima veliko dvorište u svom posedu, pa je Tara idealna za potpuno odmaranje duše i tjela. U večernjim satima, ispred kuće može zapaliti logorsku vatru i uživati u druženju u prelijepom prirodnom ambijentu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.