Dobre stvari

Prednosti LED rasvete u odnosu na konvencionalno osvetljenje

LED rasveta u hodniku

LED rasveta je sve češće izbor korisnika kojima je potrebno kvalitetno i energetski efikasno osvetljenje. U prvi plan se pre svega ističu sve prednosti LED tehnologije u odnosu na konvencionalno osvetljenje, koja može obezbediti benefite kako za korisnike, tako i za okruženje.

Napredak tehnologije doneo je revoluciju i u industriji osvetljenja. Upoređivanjem LED svetiljki sa drugim vrstama rasvete, dolazi se do zaključka da je LED osvetljenje pouzdanije rešenje za osvetljenje doma, poslovnog prostora ili javnih površina.

U nastavku navodimo neke od osnovnih prednosti LED rasvete u odnosu na konvencionalno osvetljenje.

#1 Duži životni vek LED svetiljki

Jedna od značajnijih prednosti LED svetiljki u odnosu na konvencionalne svetiljke jeste znatno duži vek trajanja. LED svetiljke imaju vek trajanja od 50.000 do 100.000 radnih sati ili više

To je 2-4 puta duže od većine fluorescentnih, halogenih, pa čak i HPS sijalica, odnosno i do 40 puta duže od prosečne sijalice sa žarnom niti.

Manja učestalost zamene podrazumeva još dve važne stvari, a to su niži troškovi održavanja i niži troškovi zamene delova

Ovo je posebno značajna karakteristika za ulične svetiljke, s obzirom na to da njihova dugotrajnost i efikasnost značajno rasterećuju javni budžet.

#2 Veća energetska efikasnost LED rasvete

LED svetiljke su etiketirane kao energetski efikasne, a procenjuje se da ušteda upotrebljenje električne energije može biti i oko 80% u odnosu na običnu rasvetu. 

Ono što je važno jeste da se LED svetiljke manje zagrevaju, što je jedan od razloga zbog kog troše manje energije.

Kod LED rasvete je karakteristično to što se znatno veći deo električne energije konvertuje u svetlo, dok se samo manji deo gubi i pretvara u neki drugi oblik energije, kao što je na primer toplota. 

S druge strane, kod konvencionalnih svetiljki mali deo energije se pretvara u svetlo, a mnogo veći se gubi kao toplota.

#3 Otpornost i široka primena LED svetiljki

S obzirom na to da su LED svetiljke otporne na vibracije, udare i druge šokove, one predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju spoljašnje osvetljenje

Mogu se koristiti u prostorima koji podrazumevaju teške uslove rada, ali i loše vreme, kao što su vetar, kiša i sneg. Osmišljene su tako da dobro podnose sve vremenske uslove – ekstremno visoke, ali i ekstremno niske temperature.

LED svetiljke su podjednako pogodne za primenu u stambenim objektima, ali i raznim industrijama koje podrazumevaju specifične uslove rada i zahtevaju poseban tip osvetljenja za neometan rad.

Sala za sastanke sa ugradom LED rasvetom

#4 Ekološki prihvatljiva LED rasveta štiti životnu sredinu

Većina konvencionalnih sijalica sadrži opasne materijale, kao što je recimo živa, koja je izuzetno štetna za životnu sredinu. LED svetiljke ne sadrže toksične hemikalije i stoprocentno su obnovljive.

Osim toga, LED svetlo ne emituje UV zračenje i proizvodi sasvim malo infracrvenog svetla. 

LED rasveta je zato pogodna ne samo za osvetljenje dobara i materijala koji su osetljivi na toplotu, nego i za objekte i materijale koji su osetljivi na UV zračenje, a koji se nalaze u muzejima, umetničkim galerijama ili arheološkim nalazištima.

#5 Mogućnost kontrole osvetljenja i stvaranje idealnog ambijenta 

LED rasveta pruža mogućnost kontrole osvetljenja, pa je pogodna za one prostore gde je važno prilagođavanje svetla raspoloženju, datom momentu ili potrebama radnih zadataka.

Na primer, na radnom mestu gde boravi više ljudi, ovo je jedan od načina da se udovolji različitim zahtevima i unapredi zadovljstvo zaposlenih

Svetlost koju emituju LED svetiljke može biti usmerena, raspršena ili prigušena, čime prostor poprima drugačiju prirodu i može menjati svoju namenu.

#6 CRI – indeks reprodukcije boje kao važan faktor pri izboru osvetljenja

CRI (indeks reprodukcije boje) podrazumeva merenje sposobnosti svetla da otkrije stvarnu boju predmeta u poređenju sa idealnim svetlosnim izvorom, kao što je prirodnim svetlo. 

Visok CRI je uglavnom poželjna karakteristika, te LED svetiljke uglavnom imaju veoma visoke ocene kada je CRI u pitanju.

Na osnovu svega navedenog, jasno je zbog čega arhitekte i dizajneri enterijera LED tehnologiju preporučuju kao najefikasnije rešenje za osvetljavanje prostora različitih namena.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke