Dobre stvari

Prednosti izgradnje montažnih hala

Montažna hala

Udeo montažne u ukupnom procentu gradnje u svetu je u porastu, i po neki procenama, više od 80% investitora bez previše razmišljanja opredeljuje se za ulaganja u objekte izgrađene na ovaj način.

Tradicionalna, zidana gradnja, ostaje dominantna u izgradnji stambenih objekata, posebno kada su u pitanju individualne stambene jedinice, dok u svim ostalim oblastima motažna gradnja zauzima sve značajnije mesto.

Ekonomičnost i mogućnost brzog prilagođavanja različitim namenama su dve glavne karakteristike ovakvog tipa gradnje koje se smatraju i najvećim prednostima u odnosu na tradicionalno zidanje.

Povoljnije cene izgradnje montažnih hala

Ekonomična gradnja montažnih hala može se posmatrati sa stanovišta više parametara: od izbora materijala koji zadovoljava standarde kvaliteta za potrebe gradnja po pristupačnim cenama, brzini sastavljanja konstrukcija i dovođenja objekta u funkcionalno stanje.

Ovde se takođe računa i širok dijapazon mogućnosti za nakandnu dogradnje, ili prilagođavanje delova, ili celine u prostore za različite namene.

Priprema terena za izgradnju montažnih hala

Priprema terena za gradnju montažnih hala je mnogo lakša nego kada je u pitanju zidana gradnja, počev od toga da se sama konstrukcija lakše prilagođava postojećem terenu, do toga da je potrebno manje zemljanih radova za samu pripremu.

Broj radnih dana, količina zemlje u iskopu i odvozu, kao i angažovanje potrebne mehanizacije za pripremu terena za gradnju daleko je manja nego u pripremnim radovima za zidanje.

Izvođenje termoizolacionih radova u pripremi, ali i kasnim fazama gradnje, mnogo je ekonomičnije i lakše.

Koji materijali se koriste

Materijali – od elemenata za konstrukciju do zidova i krovnih pokrivača dostupni su u intervalima cena koji omogućavaju manipulisanje u okviru ukupnog budžeta opredeljnog za ove namene.

Osim toga, kvalitet u najnižem mora zadovoljavati standarde da bi se uopšte pojavio na tržištu i a to znači da je minimum u ovom delu odluke zagarantovan. Sve preko toga je stvar izbora zavisno od aspiracija, namene, finasijskih mogućnosti investitora.

Ostale prednosti montažnih hala

Manipulacija materijalima za montažnu gradnju jeste velika prednost. U ovom delu radi se o ne samo o lakšem transportu u fazi pripreme, već i samoj gradnji budući da su materijali pogodni za oblikovanje: sečenje i sastavljanje, što utiče i na brzinu gradnje.

Zahvaljujući ovim svojstvima montažne hale se u kasnijem periodu korišćenja lako mogu dograditi, pregraditi, preoblikovati, ali i demontirati u svrhu dislokacije. Ovo je posebna prednosti kada je u pitanju modularna gradnja montažnih hala.

Lako održavanje, kao i odsustvo troškova za postavljanje fasade takođe su prednosti izgradnje montažnih hala. Savremeni dizajn materijala za spoljne obloge i krovne prekrivače daju montažnim halama moderan i dopadljiv izgled.

U konačnom, montažna hala može dobiti izgled u skladu sa najsavremnijim rešenjima u okvirima eksterijernog uređenja.

Raščišćavanje terena nakon gradnje nije zanemarljiva stavka u investicionom budžetu koja je značajno manja kada su u pitanju montažne hale.

Ekološki momenat takođe je bitna stavka gradnje hala na ovakav način. Savremni materijali u okviru standarda za proizvodnju moraju zadovoljiti osnovne ekološke parametre.

Termoizolaciona svojstva koja poseduju savremeni materijali namenjeni za montažnu gradnju doprinose značajnom smanjenju troška za zagrevanje i/ ili hlađenje što umnogome doprinosi poštovanju principa energetske efikasnosti.

Organizovanje enterijera montažnih hala je velika prednost u odnosu na tradicionalnu gradnju jer se vrlo brzo, i uz minimalna ulaganja, prostor može prilagođavati različitim namenama. Ovde se misli kako na postavljanje pregrada i dodeljivanje različitih funkcionalnih zadataka prostorijama unutar celine bez previše troškova, kao i spajanje više manjih prostora u veću prostornu celinu.

Na kraju, za razliku od zidanih objekata, montažna hala se može dislocirati, bilo da se radi o premeštanju na novu lokaciju, ili njeno rušenje nakon odluke korisnika o završetku namene.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke