Dobre stvari

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde putujete ove godine mi vam predstavljamo tri najlepše destinacije koje morate posetiti. 

Sicilija 

Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru i nalazi se u Italiji. Tokom istorije, zbog svog dobrog položaja, Sicilija je bila strateški cilj mnogih osvajača. Svoj pečat na ostrvu su ostavili Arapi, Normani, Romani i Grci. Svaki od naroda je ostavio nešto zbog čega bi danas trebalo, pored prirodnih lepota, posetiti Siciliju. 

Sicilija je velika, s toga ako se odlučite da je posetite naš predlog je da napravite dobar plan i odaberete mesta koja najviše želite da posetite, a mi ćemo vam dati neke sugestije, koja bi to mesta mogla biti. 

  • Sirakuza – istorijski i mitološki centar Italije, obiluje najočuvanijim primercima arhitekture starog doba. Grci su ovaj grad u 3. i 4. veku pretvorili u svoju koloniju i on je tada postao najvažniji grad Velike Grčke, grad iz koga sve počinje i u koji se sve vraća. Centar grada je trg Pankali, na kome se nalaze ostaci tvrđave Apolona ili Artemisa, najstarijeg grčkog hrama podignutog 565. godine p.n.e. Mitološko sedište Sirakuze je fontana Aretuze.
  • Palermo – glavni grad Sicilije, sam po sebi predstavlja izazov za obilazak, jer ima toliko atrakcija, da je posetiocu teško da odluči odakle da počne. Neka od glavnih mesta koja treba da posetite u Palermu su Plata Normana iz 9. veka, simbol grada, San Giovanni degli Eremiti, Massimo Teatar i Katedrala Palermo. 
  • Vulkan Etna – jedna posebna prirodna atrakcija, koju ne možete često videti. Etna je jedan od najživahnijih vulkana na zemlji. Područije oko Etne je pogodno za skijanje u toku zime, a za planinarenje u toku leta. Oko Etne se prostiru prelepe šume, na padinama postoje vidikovci, kao i pećine koje možete posetiti. 

Potrebne su stranice teksta da bi se detaljno opisale sve lepote Sicilije, ali mi moramo pomenuti samo još neka mesta koja možete posetiti, ukoliko se ove godine odlučite da ovde provedete svoje letovanje. Sicilija je, između ostalog, poznata po mafijaškim filmovima, a za njihove ljubitelje selo Korleone je prava atrakcija, mesto rođenja mnogih mafijaša, poznato po filmu Kum. Posetite još i Istorijski grad Erica i grad Razugu. Ukoliko tokom vrelih dana više volite da budete na plaži ne propustite da posetite plaže Mondelo, San Vito lo Capo i Čefalu. 

Antalija

Antalija ili rajski grad, nalazi se na mediteranskoj obali i jedna je od najposećenijih, turističkih destinacija u Turskoj. Krase je duge peščane plaže, tirkizno more i luksuzni hoteli. Ukoliko još uvek niste sigurni da li je ovo pravo mesto za vas, mi smo vam u tekstu izdvojili još neke od razloga zašto da posetite Antaliju. 

Antalija je podeljena na dva dela, stari i novi grad. Stari deo grada se nalazi oko luke, gde su se u doba Rimljana nalazili veliki bedemi koj su čuvali ulaz u grad. Jedini sačuvani spomenih iz tog perioda je Hadrijanova kapija, dok je Sahat kula jedini preživeli deo iz Otomanskog perioda. Stari deo grada je prepoznatljiv po uskim, kaldrmisanim i krivudavim ulicama, u njemu se nalaze hamami, džamije i stare tradicionalne kuće. Ukoliko ste ljubitelj istorije, Antalija je pravo mesto za vaš idealan odmor. Novim delom grada dominiraju bulevari, barovi, kafići i tržni centri.

Sam grad i more su po sebi dovoljna atrakcija, ali postoje još neka mesta koja koja ne bi trebalo da zaobiđete;

  • Plaže – Konialti, Lara, Alare, Finike
  • Šoping ulice – Ataturk, Isiklar, Gulluk
  • Duden vodopadi – još jedna prirodna atrakcija koja koja je popularna među turistima su Duden vodopadi, mesto na kome se reka Duden uliva u more, nalaze se samo nekoliko kilometara od Antalije. 

Nadamo se da smo vam ovime bar malo zagolicali maštu i zainteresovali vas da odete u posetu Antaliji. 

Lutraki 

Razume se da se u top tri destinacije mora naći i barem jedna destinacija u Grčkoj, ovog puta to je Lutraki. Nalazi se u Korintskom zalivu, još se naziva i srcem Korintskog zaliva, povezuje poluostrvo Peloponez i Atinu. Grad je savršen za odmor, ali i istraživanje grčke mitologije i antičkog doba. 

Biser Korintskog zaliva pruža neverovatan pogled tokom kupanja u prozirno plavom, Jonskom moru. Iako je mali grad, tokom letnje sezone postaje pravi mali turistički raj, preplavljen posetiocima. Pruža mnoštvo mogućnosti za pasivan, ali i aktivan letnji odmor.U  Lutrakiju izvire najpoznatija mineralna voda u Grčkoj, a i pored toga grad je poznat kao banjski centar Grčke. 

Osim živopisnih plaža, gradskih šetnji i izlazaka, vaše putovanje u Lutraki možete upotpuniti posetom nekima od sledećih mesta:

  • Izlet u Atinu i Akropolj
  • Okolne plaže: Skalosija, Shinos, Strava, Mikri
  • Obilazak Peloponeza

Ukoliko više volite da neko drugi organizuje vaša putovanja i izlete, turistaičku ponudu za Lutraki možete pogledati klikom na link letovanje Lutraki.

Navedena tri letovališta samo su deo evropske ponude. Letovanje Sanremo, odmor u španskim letovalištima, predivna Hrvatska – samo su još neke od opcija koje su za sada ostale neopisane. Sada više nemate izgovor da ne planirate letovanje, bilo da volite aktivan odmor ili želite da vam jedina zanimacija bude odlazak na plažu, ova mesta su pogodna za oboje. Mana je samo to, što možete da se zaljubite u ove destinacije i poželite da dolazite svake godine.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke