Dobre stvari

Pravilna nega kože – preporuka dermatologa

nega-kože-krema-ruke

Kada je u pitanju pravilna nega kože, potrošače poprilično zbunjuju svi dostupni tretmani i mnoštvo preparata različitih brendova prisutnih na tržištu. Postoji naizgled beskonačan niz saveta, kao i police u apotekama prepune proizvoda koje možete izabrati. Pored toga, blogeri, influenseri i tiktokeri koje pratite na društvenim mrežama konstantno vas savetuju koji proizvod da upotrebljavate i na koji način. Zato je jako bitno da se konsultujete sa svojim dermatologom i izaberete tretmane i preparate od kojih će vaša koža zablistati.

Kako da znate koji proizvodi su pravi za vašu kožu?

Po iskustvu dermatologa, najveći problem je u tome što za svaki tip kože i osobu postoji individualan pristup i treman. Imajući u vidu osetljivost i tip tena, primenjuje se najbolji način za zaštitu i poboljšanje stanja vaše kože. Međutim, dermatolog kao lekar specijalista za kožne bolesti i druga problematična stanja, uvek ima nekoliko saveta koje treba da primenjuju svi ljudi bez obzira na tip kože.  Redovno umivanje, testiranje novih proizvoda za čišćenje lica, korišćenje krema sa zaštitnim faktorom za lice i telo, ali i konzumiranje velikih količina vode samo su neke od opštih preporuka kada je u pitanju pravilna nega kože.

Važno je da se redovno umivate

Pranje lica je neophodno za održavanje optimalnog zdravlja kože, naročito tokom letnjih meseci ili višečasovnog nošenja maske kada se koža lica prekomerno znoji. Redovno umivanje će vam pomoći da se oslobodite bakterija i prljavštine, čime ćete sprečiti izbijanje bubuljica i akni. Možda nije praktično prati lice dok ste u školi, na fakultetu ili na poslu, ali zato nemojte zaboraviti na ovu aktivnost nakon buđenja i pre odlaska na spavanje.

Isprobajte nove proizvode za čišćenje lica

Nekad sve preporuke koje dobijate, čak i saveti dermatologa, nisu dovoljni dok ne isprobate proizvode na svojoj koži. Kako ne biste trošili pozamašne količine novca za preparate koji vam možda neće odgovarati, raspitajte se u apoteci da li postoje testeri za proizvode koji vas zanimaju.

nega-kože-lice-bubuljice
Pixabay.com

Pravilna nega kože često zahteva i kombinovanje proizvoda za različite namene. Tako, na primer, možete koristiti sredstvo za čišćenje lica u kombinaciji sa pilingom kako biste uklonili tzv. mrtve ćelije kože. Koje ćete preparate koristiti, pre svega zavisi od vašeg tipa kože, odnosno da li je masna, suva ili kombinovana. Ukoliko ne možete sami da odredite kog je tipa vaša koža, posavetujte se sa dermatologom. Pretražite dermatološke ordinacije u svom gradu, pročitajte recenzije i kontaktirajte sa onima za koje mislite da su u skladu sa vašim kriterijumima.

Svi oni koji još nisu pronašli dermatologa čijim uslugama su zadovoljni, mogu pretražiti internet portale, blogove, forum, raspitati se kod prijatelja i poznanika kako bi došli do informacija. Ipak, nije svejedno kome ćete poveriti brigu o svojoj koži, jer je ipak to najveći organ ljudskog tela i ujedno najtransparentniji.

Pravilna nega kože zahteva korišćenje krema sa zaštitnim faktorom prilikom izlaganja suncu

Čak i kada nisu vreli letnji dani, sunce može negativno da utiče na vašu kožu. UVA zraci dovode do starenja, alergija, fleka, keratoza, promena na DNK, i na kraju do raka kože.  Zato je važno da uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom pre izlaska iz svog doma. Na tržištu postoje brojni preparati za negu osetljive kože, ali čak i ako mislite da vaša koža nije osetljiva, koristite kreme sa SPF-om (Sun Protection Factor).

U konkretnoj kozmetičkoj liniji proizvoda za zaštitu lica od sunca možete pronaći isti preparat sa različitim brojnim oznakama na sebi: 15, 20, 30, 50. Kako je koža lica najtanja, savetuje se da koristite preparate označene najvećim brojevima. Što se tiče kože tela, najbolje je da kada prvi put izlažete kožu suncu, koristite najveći faktor zaštite. Kako se koža privikava na sunčeve zrake, možete koristiti preparate sa nižim SPF-om.

Preporuka dermatologa je hidriranje iznutra, odnosno unošenje većih količina vode

Iako su proizvodi koje nanosite na kožu važni, jedna od najboljih hidratacija koje možete dati svojoj koži je konzumiranje velike količine vode. Optimalni dnevni unos tečnosti je od 1,5 do 2 l. Ovde se ne misli na sokove, kafu i alkohol, već na običnu vodu. Za hidrataciju organizma odličan je zeleni smoothie, jer je bogat antioksidansima. Vaša koža može da bude ogledalo loše ishrane, zato se potrudite da u jelovnik unesete zdravu hranu, naročito sveže voće i povrće.

Ženama se savetuje da smanje  šminku

U danima kada morate da nosite  šminku, ​​potrudite se da je u sledećih nekoliko dana ne stavljate, kako bi se koža odmorila. Šminka začepljuje pore, što dovodi do nakupljanja sebuma. Velike količine sebuma utiču na pojavu bubuljica i akni. Ako morate svakodnevno da se šminkate, potrudite se da ne koristite teške pudere, već BB kreme.

Dodatni mirisi i arome koje se ubacuju radi atraktivnosti proizvoda mogu biti čak i toksični. Zato pažljivo birajte, te se kod kupovine krema i preparata za lice posavetujte sa dermatologom. Stručnjaci ipak najbolje znaju kako izgleda pravilna nega kože.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke