Dobre stvari

Praktične stvari za kuću i dvorište koje morate imati

Šta je kuća bez alata? Svaki vlasnik kuće i ljubitelj baštovanstva i uradi-sam majstorija mora imati komplet osnovnih alatki koji će mu pomoći u svakodnevnim hitnim slučajevima.

Bilo da je reč o velikim ili malim popravkama, postoji lista praktičnih stvari koje morate imati da biste sa uspehom i lakoćom održavali svoju kuću i dvorište. Ne štedite pri kupovini alata i uređaja. Imajte u vidu da ćete ga koristiti više puta i da jeftin alat u stvari najskuplji.

Komplet alata za kućnu upotrebu

Da bi vaša kuća i bašta uvek izgledale lepo, a u njima sve funkcionisalo besprekorno, na prvom mestu nepohodan je komplet alata za kućnu upotrebu. Nemoguće je odrediti da li je važniji francuski ključ od čekića ili metra i šrafcigera. Upravo se zbog toga na spisku obaveznih praktičnih stvari koje morate imati nalazi set alata.

U sklopu osnovnog kompleta pored već navedenog alata trebalo bi da se nađe i set inbus ključeva, skalpel sa zamenskim noževima, testera za metal i drvo, klešta, šrafovi i tiplovi u tri različite dimenzije, glinerica sa digitalnim pokazateljem napona, izolir traka, kao i bar dve vrste šrafcigera koji imaju mogućnost promene nastavaka.

Set alata je koristan za uradi sam vlasnike kuća koji, ali i za one koji nisu baš „majstoričave“ prirode a ne žele da zovu majstora za svaku sitnicu i male kvarove.

Paročistač za podove

Gotovo da ne postoji kuća u 21. veku koja nema usisivač, ali jedan uređaj je možda još praktičniji – paročistač. Jednom kad usisate podove, želećete da oni zablistaju od čistoće, ali tako da ne morate da provedete pola sata ribajući ih na kolenima. Umesto savijanja i prebrisavanja vlažnom krpom mnogo brže ćete do sjajnih rezultata doći ako imate ovaj moderni uređaj.

Svi modeli čistača podova na paru imaju ugrađen rezervoar u koji možete sipati vodu ili sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Na ovaj način možete očistiti kako drvene podove i laminat, tako i keramičke pločice mnogo brže i efikasnije no krpom.

Brisač za staklo

Prozori i ogledala bez mrlja, kako na kući, tako i u automobilu – zahvaljujući brisaču za staklo ne moraju biti dosadan posao. Niko ne voli pranje prozora i brisanje nakon kog obavezno ostanu fleke ili tragovi krpe. Međutim, uz ovaj praktičan predmet veoma brzo i lako ćete očistiti sve staklene površine.

Postoje različiti modeli brisača, sa prskalicom i bez. U bocu sa pumpicom možete nasuti vodu i sredstvo za čišćenje, koje se na staklo nanosi uz pomoć plišanog dela brisača. Specijalna guma sa stakla skida višak tečnosti i sapunice, pa tako u tri poteza dobijate blistave prozore i ogledala.

Vakuum kese za odlaganje

Iako ne spadaju u alate i uređaje, vakuum kese za odlaganje različitih veličina definitivno zaslužuju svoje mesto na ovom spisku praktičnih stvari za domaćinstvo. Svako veliko spremanje porodičnog doma ponovo osvetljava problem nedostatka prostora u kući. Čak i pošto oslobodite ormare dela stare odeće ili nekih modela koji su izašli iz mode, čini se da nikad nema dovoljno mesta za sve. Umesto da se nervirate svaki put kada otvorite ormar, možda je bolje da se poslužite korisnim vakuum kesama u koje ćete leti spakovati zimsku odeću i obratno. Usisivačem izvucite vazduh iz kese i očas posla ćete dobiti i uredan ormar i mesta za sve što vam je potrebno.

Kosilica ili trimer za uredno dvorište

Dvorište je ogledalo kuće. Uredan travnjak, pokošena trava i cvetne leje koje su prava dekoracija vašeg zelenog raja najbrže ćete i najlepše održavati uz pomoć kosilice ili trimera. Uz ovaj koristan alat možete sprovesti u delo svaku ideju za uređenje dvorišta.

Ukoliko imate manje dvorište, električni uređaji za košenje trave mogu biti dobar izbor. Međutim, za veća dvorišta, kao i za one vlasnike koji ne žele da vuku kablove za sobom, kupovina trimera na baterije ili motorne koslilice je bolje rešenje. Postoje i mali bežični tzv. zip trimeri kojima mogu rukovati i muškarci i žene, te održavati i male i velike vrtove urednim u svako doba.

Set baštenskog alata

Pored trimera ili kosilice, za urednu baštu će vam biti potrebni još neki alati. Motika, grabulja, makaze, mala lopata – sve su ovo predmeti koji vam u velikoj meri mogu olakšati uređenje i održavanje vrta. Baštenski alat možete kupiti u kompletu ili, ako vam to predstavlja veliki trošak u trenutku, jedan po jedan. Napravite plan u kućnom budžetu tako da svakog meseca sebi možete priuštiti kupovinu neke vredne alatke. Za manje od godinu dana imaćete zavidan komplet baštenskih pomagala, uz koje će vaš vrt biti sve lepši i lepši.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke