Dobre stvari

Posuđe koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima

Muškarac i žena kuvaju zajedno u kuhinji

Kuhinja je mesto koje često oslikava karakter, ne samo stana, već i osobe koja u njemu živi. Opremljenost, mirisi i sređenost kuhinje može da “kaže” puno toga o osobi koja u toj kuhinji sprema jela. Velika ponuda na tržištu nekad ne olakšava posao, ali ipak postoji posuđe koje je esencijalno da bi se jedna kuhinja smatrala dobrom.

Ako je neki majstor dobar onoliko koliko i njegov alat, onda i “alat” koji se nalazi u svakoj kuhinji igra veliku ulogu u spremanju jela. Bilo da je u pitanju nezaobilazni slow cooker ili set noževa, odabir kuhinjskog posuđa je jedna od najvažnijih stavki svakog domaćinstva. U nastavku teksta saznajte koje posuđe bi svaka dobra kuhinja morala da ima.

#1 Kvalitetan set noževa

Svakoj kuhinji je potreban kvalitetan set noževa. Počev od velikog noža, koji može da iseče većinu stvari, do noža za hleb i manjeg noža kojim možete da filetirate ribu, set noževa koji odgovara tim potrebama je neizostavan deo dobrog posuđa koji vaša kuhinja mora da ima.

Kupovina kvalitetnog noža, koji je jedan od najboljih saveznika u svakoj kuhinji, može da bude dugoročna i pametna investicija, a da takođe ne utiče na vaš budžet na mesečnom nivou, usled potrebe da se veliki nož stalno menja. U skladu sa kućnim budžetom, priuštite sebi najbolji mogući set noževa koji odgovara potrebama i željama vaših kulinarskih poduhvata.

#2 Daska za sečenje

Pored toga što izgleda očigledno, daska za sečenje je odličan dodatak prvoj stavki, odnosno kvalitetnom setu noževa. Daske za sečenje postoje u različitim veličinama, oblicima i varijacijama, pa se tako razlikuju i prema nameni zbog koje se koriste.

Bilo da su drvene ili plastične, daske za sečenje su deo posuđa bez kojih kuhinja ne bi mogla da se nazove opremljenom. Daska za sečenje se koristi svaki put kad nešto spremate, bilo da je u pitanju hleb, meso ili povrće. Baš zbog toga kvalitetna daska za sečenje spada u posuđe koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima.

Polica sa bakarnim posuđem za kuvanje

#3 Set šerpi i tiganja različite veličine

Set šerpi različite veličine predstavlja oruđe koje svaka kuhinja mora da ima kako bi mogla da nosi epitet dobra. Posuđe od nerđajućeg čelika koje dolazi u različitim veličinama otvara prostor za višenamensko korišćenje prilikom spremanja jela, istovremeno nudeći visok kvalitet performansi i uživanje u spremanju jela. 

Set šerpi je jedna od onih stavki koje svaka kuhinja treba da ima, a broj ovih posuda i njihova veličina najviše zavisi od jela koje spremate, kućnog budžeta i ličnih preferencija. Pored toga, set tiganja spada u deo posuđa koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima. 

Ukoliko imate u vidu činjenicu da je tiganj višenamensko posuđe koje može da služi za spremanje slanih i slatkih specijaliteta, lako se dolazi do zaključka zašto spada u red posuđa koje bi svaka dobra kuhinja i svaki dobar kuvar trebalo da ima.

#4 Escajg kao neizostavan deo kuhinjskog posuđa

Kvalitetan escajg spada u posuđe koje bi svaka kuhinja morala da ima, bilo da je u pitanju klasičan set kašika i viljuški, različite veličine i namene, ili su u pitanju i dodaci, poput drvenih kašika, spatula ili kutlača.

Escajg spada u onu vrstu kuhinjskog oruđa bez kog bi sve nabrojane stavke bile beskorisne. Od degustiranja domaćeg sladoleda do uživanja u domaćim, kuvanim specijalitetima, set viljuški i kašika, uz već pomenute noževe, čini “sveto trojstvo” neophodnog oruđa u pripremi i degustaciji jela.

#5 Posude za kuvanje – vatrostalne posude i pekači

Svaka kuhinja bi, pored escajga, šerpi i tiganja, trebalo da ima i posude za kuvanje, koje istovremeno mogu da budu i posude za služenje hrane. Vatrostalne posude i pekači mogu da posluže brojnim namenama – od pečenja kolača do slanih i slatkih pita za večeru. 

Iako noževi, viljuške, šerpe i tiganji nisu sav alat koji je potreban jednoj kuhinji, sigurno je da predstavljaju kvalitetnu okosnicu za dalje opremanje kuhinje. Ukoliko ste se tek uselili u novi stan ili planirate da u potpunosti opremite kuhinju, navedena lista stavki definitivno predstavlja ono posuđe koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima. 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke