Dobre stvari

Posuđe koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima

Kuhinja je mesto u kom se sprema hrana za naše najbliže, za ljude koje volite, a i za sebe ukoliko živite sami. Sređena kuhinja, raznovrsni začini i mirisi mogu dosta da kažu o osobi koja provodi vreme u tom kutku stana.

Na tržištu postoji veliki broj različitog posuđa koje može da nam bude od koristi prilikom spremanja ukusne hrane, ali ipak postoji posuđe koje je esencijalno da bi se jedna kuhinja smatrala dobrom.

Svaki dobar majstor, mora da ima dobar alat, pa tako i kuvar, pa čak iako kuvate samo u svom domu. Bilo da je u pitanju nezaobilazni slow cooker ili set noževa, odabir kuhinjskog posuđa je jedna od najvažnijih stavki svakog domaćinstva. U nastavku teksta možete saznati koje posuđe bi svaka dobra kuhinja morala da ima.

#1 Kvalitetan set noževa

Kako biste mogli dobro da pripremite vašu hranu, morate u vašoj kuhinji imati kvalitetan set noževa. Počev od velikog noža, koji može da iseče većinu stvari, do noža za hleb i manjeg noža kojim možete da filetirate ribu, set noževa koji odgovara tim potrebama je neizostavan deo dobrog posuđa koji vaša kuhinja mora da ima.

Pored dugotrajnosti koje može da vam omogući kvalitetan nož, priprema hrane će biti mnogo lakše, a verovatno i preciznije ukoliko su za neke obroke potrebni sečeni sastojci. Oštra oštrica i kvalitetan mož može da bude dugoročna i pametna investicija za vašu kuhinju, pa ne morate da razmišljate o čestom oštrenju noža ili kupovini novih noževa.

Za veće uživanje u spremanju ukusnih jela vašoj porodici, drugim bliskim ljudima, ali i vama samima, obezbedite sebi dobar alat.

#2 Daska za sečenje

Pored toga što izgleda očigledno, daska za sečenje je odličan dodatak prvoj stavki, odnosno kvalitetnom setu noževa. Daske za sečenje možete pronaći u različitim veličinama, oblicima, a i mogu biti proizvedene od različitih materijala. Ovo sve zavisi od namena za koju su predviđene.

Bile one drvene ili plastične, daske za sečenje su deo posuđa bez kojih kuhinja ne bi mogla da se nazove opremljenom i kompletnom. Daska za sečenje se koristi svaki put kad nešto spremate, bilo da je u pitanju sečenje hleba, mesa ili povrće.

Kvalitetna daska za sečenje je nešto što ćete u vašoj kuhinji koristiti svakodnevno, olakšaće vam rad, a može da služi vašoj kuhinji za dugogodišnje spremanje ukusnih obroka.

#3 Uz set šerpi i tiganja pripremajte sve: od domaće do tajlandske kuhinje

Set šerpi različite veličine predstavlja stvari koje svaka kuhinja mora da ima kako bi mogla da se nazove dobrom i opremljenom. Posuđe od nerđajućeg čelika koje dolazi u različitim veličinama otvara prostor za višenamensko korišćenje prilikom spremanja jela, istovremeno nudeći visok kvalitet perfromanski i uživanje u spremanju jela.

Set šerpi je jedna od onih stavki koje svaka kuhinja treba da ima, a brojčano stanje vašeg seta i njihova veličina najviše zavisi od jela koje spremate, vašeg kućnog budžeta i ličnih preferencija.

Pored toga, set tiganja spada u deo posuđa koje bi svaka dobra kuhinja morala da ima. U vašem setu tiganja poželjno je da se uvrstite i Wok koji možete koristiti kako za kuvanje, tako i za pečenje. On podseća na tiganj i uglavnom se koristi u Aziji.

Verovatno ste negde na internetu videli snimke kako se priprema hrana na otvorenom plamenu u dubokom tiganju, a kuvari konstantno tresu hranu. To je sasvim običan prizor kada je u pitanju tajlandski restoran ili drugi restorani sa azijskom kuhinjom.

Tiganj koji vidite na snimku je upravo wok koji skoro svaki tajlandski restoran koristi, a on je izbor i mnogih drugih, jer se u njemu hrana brzo priprema, a troši se malo ulja.

Postoji i evropska verzija woka sa ravnijim dnom, te možete da ga koristite i na električnom šporetu i da u njemu pripremate vašu hranu, pa jela spremljena iz ovog “tiganja” ima i restoran tajlandske kuhinje u Novom Sadu.

Tiganj je višenamensko posuđe koji će vam biti saveznik u pripremi raznih jela, kako slatkih tako i slanih. A dobar kuvar ne može da ovo posuđe nikako izostavi iz svoje kuhinje.

#4 Escajg – ključni deo svake kuhinje

Kvalitetan escajg spada u posuđe koje bi svaka kuhinja morala da ima, bilo da je u pitanju klasičan set kašika i viljuški, različite veličine i namene, ili su u pitanju i dodaci, poput drvenih kašika, spatula ili kutlača.

Bez escajga, ne možete da uživate u specijalitetima koje ste spremili u vašoj kuhinji. Kako biste mogli da probate vaš domaći sladoled ili uživate u vašim kuvanim specijalitetima bez seta viljuški, kašika ili noževa?

#5 Posude za kuvanje – vatrostalne posude i pekači

Kako bi kuhinja bila što bolje opremenja, pored escajga, tiganja, i prethodno nabrojanih stavki, ona bi trebalo da ima i posude za kuvanje koje ujedno mogu biti i posude za služenje hrane.

Pekači i vatrostalne posude imaju široki spektar namene – u njima možete peći kolače, ugrejati prethodno spremljen obrok, peći slatke i slane pite za večeru.

Stavke koje smo vam nabrojali nisu sigurno sve ono što je potrebno jednoj kuhinji, ali ovo je ono bez čega ne možete da pripremate ukusne obroke u vašem domu.

Ukoliko ste se uselili u novi dom ili tek planirate, bez tih stavki ne možete da računate da je “vaša kuhinja otvorena”, a mnoge druge će dodatno upotpuniti vašu kuhinju i olakšati vam spremanje vaših omiljenih jela.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.