Dobre stvari

Poštovanje carinskih propisa: odgovorno putovanje

Čini se da mogućnost putovanja, bez obzira na dužinu relacije, po prvi put posmatramo kao privilegiju, koju smo dosad uzimali zdravo za gotovo. Ograničena sloboda kretanja, izazvana trenutnom pandemijom virusa, svakako je otežala mnoge aspekte dotadašnjeg stila života i pokrenula talas promena, kojem se neupitno prilagođavamo.

Pred nama je i dalje neizvesnost ishoda borbe protiv nevidljivog neprijatelja, ali jedno je sigurno. Situacija u kojoj smo se našli, i u kojoj smo zajedno, navela nas je da razmotrimo prioritete, sagledamo vrednosti u novom svetlu i budemo zahvalni za „sitnice koje život znače“. Putovanje u inostranstvo svakako je jedna od njih.

Nema sumnje da je pandemija stavila tačku na brojne planove kada su međunarodna putovanja u pitanju i prisilila nas da ostanemo unutar granica naših zemalja. Srećom, iako je putovanje u inostranstvo otežano uvođenjem strogih bezbednosnih mera, mogućnost posećivanja i otkrivanja novih destinacija i turističkih atrakcija i dalje postoji. Loša vest je da međunarodna putovanja donose dodatne rizike, posebno ako putujete na velike udaljenosti. Stoga je važno da se postarate da svako Vaše putovanje bude odgovorno putovanje.

Odgovornost prilikom putovanja ne podrazumeva samo odgovorno ponašanje s ciljem očuvanja zdravlja, već se odnosi na poštovanje carinskih zakona i propisa prilikom ulaska ili napuštanja zemlje. Osim što carinski propisi mogu biti veoma komplikovani, relativno brzo se menjaju. Iz tog razloga je važno da budete upućeni u postojeća zakonska pravila prilikom prelaženja granice, kako ne biste došli u situaciju da budete optuženi za kršenje carinskih propisa, a da pritom niste znali da su Vaši postupci zapravo nezakoniti.

Koji su najčešći carinski prekršaji?

Bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama odgovornim za kršenje carinskih zakona, carinske kazne mogu biti različite prirode i određuju se u zavisnosti od težine tipa prestupa. U nastavku teksta pročitajte koja su četiri najčešća carinska prekršaja.

Krijumčarenje

Odnosi se na pokušaj unošenja zabranjenih predmeta u zemlju ili prevoženja ljudi bez legalnog prolaska kroz carinske procedure. Brojni državni i savezni zakoni regulišu posedovanje specifičnih vrsta predmeta, poput oružja, narkotika ili opasnih hemikalija.

Lažne izjave

Ukoliko prilikom ulaska u zemlju, službenom licu date lažnu deklaraciju, namerno izostavite stavke koje unosite u zemlju ili pogrešno predstavite njihovu realnu vrednost, činite carinski prekršaj, zbog kog možete biti kažnjeni krivičnom prijavom.

Nedozvoljen uvoz

Carinskim prekršajem smatra se svaki pokušaj prikrivanja prirode, porekla i vrednosti robe koju uvozite u zemlju, naročito kada je reč o duvanskim proizvodima i alkoholu. Nedozvoljen uvoz zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta takođe spada u ozbiljne prestupe.

Nedozvoljen izvoz

Za izvoz mnogih proizvoda, zahteva se izvoznička dozvola, kako biste na legalan način transportovali određenu robu izvan granica zemlje. U određenim slučajevima, ograničenje izvoza se bazira na prirodi predmeta. Slično nedozvoljenom uvozu, predmeti koji se uglavnom nelegalno izvoze su oružje, droga ili nedozvoljene valute.

Napravili ste carinski prekršaj. Koji je Vaš sledeći korak?

Ako Vas je tekst koji upravo čitate pronašao pre putovanja i podstakao da se na vreme informišete o carinskim pravilima države u koju putujete, ali i u koju se vraćate, to je sjajna vest. Iskoristite blagodeti interneta, koji Vam pruža uvid u sve najvažnije informacije kako biste bili sigurni da nećete naići ni na jednu nepredviđenu okolnost, koja bi mogla da zakomplikuje putovanje kome se radujete.

O carinskim propisima možete se obavestiti posetom zvaničnog sajta Ministarstva zemlje u koju putujete ili telefonskim pozivom upućenim na granični prelaz.

U slučaju da ste suočeni sa kaznom zbog počinjenog carinskog prekršaja ili Vam je potrebno pravno mišljenje, najmudrija odluka je da angažujete proverenu advokatsku kancelariju. Stručni pravni tim će se maksimalno posvetiti slučaju i braniti Vaše interese tokom prekršajnog postupka. Osim toga, odabrana advokatska kancelarija i njen tim će Vas posavetovati o svim koracima koje treba da preduzmete, te na koji način da pristupite novonastaloj situaciji.

Oslanjajući se na stručne kompetencije, sprečiće da napravite bilo kakvu grešku, koje bi Vas mogla skupo koštati na sudu. Iako se svakodnevno evidentira veliki broj različitih prekršaja, pobrinite se da svoj slučaj predate u ruke pouzdanoj advokatskoj kancelariji sa bogatim iskustvom u prekršajnom pravu.

Najzad, bez obzira u koju od navedenih situacija ste dospeli, izvucite ono najbolje iz svog iskustva. Uvek imajte na umu da je odgovorno putovanje – najbolje putovanje. Sve potrebne informacije su lako dostupne, njihova primena ne zahteva mnogo truda i vremena, a to će Vam uliti spokoj prilikom prelaska državne granice i ujedno ulepšati celokupan doživljaj putovanja na željeno odredište.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke