Dobre stvari

Popravi sam: Najčešći kvarovi u kupatilu i kako ih rešiti

kupatilo-kada-wc-šolja

Ne postoji pogodan trenutak za bilo kakav kvar u kući. Međutim, ako se može govoriti o tome koji problemi zadaju najviše glavobolja, onda su kvarovi u kupatilu definitivno prvi na toj listi.

Spor odvod i slavine koje cure su male smetnje koje remete normalno funkcionisanje domaćinstva. Dodajmo tome neprijatne mirise, zapušenu WC šolju ili začepljen odvod u kadi. Ovo su uobičajeni problemi u kupatilu i dobro je znati da se svaki od njih može brzo rešiti. Evo kako!

Spor i začepljen odvod

Ništa ne zahteva tako brzo rešavanje problema kao kada dođe od začepljenja odvoda u kadi, lavabou ili WC šolji. Ovi kvarovi se ne dešavaju trenutno, već uglavnom dolaze kao posledica ignorisanja prvobitnog problema, a to je spor odvod. U većini slučajeva moguće je popraviti situaciju u nekoliko koraka po principu uradi sam. Međutim, nekad će biti neophodno angažovati profesionalce.

Zapušena WC šolja

Zapušena WC šolja je kvar koji verovatno zadaje najviše neprijatnosti. Mnogi ljudi prave veliku grešku tako što pokušavaju da začepljenu WC šolju otpuše uzastopnim puštanjem vode iz vodokotlića. Nažalost, ovo ne da neće popraviti situaciju, već je može i znatno pogoršati. Kada je odvod zapušen, a voda u intervalima nadolazi iz vodokotlića rezultat može biti izlivanje vode iz šolje.

Umesto toga, kada dođe do ovog problema, možete pokušati da ga rešite sami uz pomoć vakum gume za otpušavanje odvoda i odgušenje kanalizacije. Premda nije najprijatnije, ovo je definitivno najjednostavnije rešenje. Važno je da se postupak obavi pravilno, tj. da se guma postavi tačno na otvor wc šolje i okreće sve dok se ne napravi vakum. Potrebno je oko desetak pomeranja na gore-na dole da se šolja otpuši.

bela-wc-šolja
Foto: Pexels.com

Još jedno uspešno prevazilaženje problema dolazi sa ispravnom upotrebom sajle za kanalizaciju. Pouzdano i efikasno otpušavanje WC šolje omogućavaju električne mašine, spirale kojima profesionalci brzo uklanjaju uzrok začepljenja kanalizacionog sistema. Nakon ove intervencije WC šolja će sasvim sigurno biti vraćena u funkcionalno stanje. Profesionalne vodoinstalaterske usluge biće vam neophodne i u slučajevima kada su uzrok zapušenja male dečje igračake, maramice i higijenski ulošci, odnosno svi oni predmeti koje nikako ne treba bacati u šolju. Čak i ako niste sigurni šta je uzrokovalo začepljenje, pozivanje stručnjaka će osigurati da se kvar pravilno ukloni.

Začepljen odvod u kadi ili lavabou

Problem sa odvodom u kadi ili lavabou najčešće nastaje zbog nakupljanja sapuna ili kose u vodovodu. Ovo se najpre manifestuje kroz sporo oticanje vode, a ako se ne reši na vreme dolazi do zapušenja.

Ispiranje vrućom vodom i sodom bikarbonom jedan je od načina da se regulišu spori odvodi. Od velike koristi biće i alati za drenažu, tj. već pomenuta vakum guma ili tzv. vodoinstalaterska zmija. U pitanju je alat za odvodnjavanje, vijak koji se ručno gura kroz odvod u cevi i rotirajući se uklanja ostatke u sistemu. Nakon što više puta upotrebite zmiju i očistite veći deo začepljenja, obavezno pustite da nekoliko minuta vruća voda teče u odvod da biste isprali sve preostale sastojke.

odvod-voda-slivnik

Ovaj postupak bi trebalo da osigura da voda ponovo brzo otiče. No, ako se to ne dogodi, onda je uzrok problema mnogo ozbiljniji te obavezno nazovite vodoinstalatera. Kada se ne reše na vreme ovakvi kvarovi mogu izazvati veću štetu u domaćinstvu, a samim tim i dodatne troškove i rashode. Neprijatni mirisi koji se šire iz kupatila su svakako razlog više da blagovremeno reagujete.

Tuš i slavina neprekidno cure

Premda curenje glave tuša ili slavine na lavabou deluje kao mala smetnja, ovaj kvar nikako ne treba zanemariti. Nakon izvesnog vremena vidno će se odraziti kroz veći račun za vodu, a višak vlage mogao bi izazvati pojavu plesni. Umesto ignorisanja problema, možete biti sam svoj majstor i sprečiti ozbiljniju štetu. Popravljanje glave tuša započnite tako što ćete isključiti dovod vode i pokriti odvod i dno kade, tj. tuš kabine velikim peškirom.

Pripremite alat za slučaj da ne možete ručno skinuti glavu tuša za zida. Uzrok curenja su uglavnom istrošene ili oštećene gumene podloške koje treba zameniti. Nakon jednostavne zamene očistite tuš tako što ćete ga potopiti na dva sata u činiju sa jabukovim sirćetom. Isperite ga vrućom vodom i izribajte površinu između mlazica. Osušite ga čistim peškirom i ponovo postavite na zid.

lavabo-slavina
Foto: Pixabay.com

Na sličan način moguće je regulisati problem sa curenjem slavine. No ako vam to deluje komplikovano uvek možete pozvati stručnjake. Oni će utvrditi da li je potrebno zameniti neki deo ili celu slavinu.

Loša ventilacija

Kao prostorija sa visokom stopom vlažnosti, kupatilo zahteva dobar sistem za ventilaciju. Da bi se vlažnost održala na optimalnom nivou, svi ventilatori moraju raditi pravilno. Ukoliko primetite da se nakon tuširanja vlaga zadržava duže nego obično, morate proveriti sve ventilacione otvore. Mrlje na zidovima i buđ su samo neki od pokazatelja da u kupatilu ima previše vlage i premalo ventilacije. Iako se buđ može očistiti korišćenjem specijalnih hemijskih sredstava ili krečenjem, ukoliko se kvar ne reguliše, ovi problemi će se stalno navraćati.

Glavni uzrok može biti u nekom oštećenju ventilatora ili ozbiljniji, poput nepravilno ugrađene ventilacije. U oba slučaja konsultacije sa stručnim licem su i te kako od koristi.

Za normalan svakodnevni ritam u domaćinstvu funkcionalno kupatilo je od nemerljivog značaja. Stoga, ukoliko primetite da slavina curi, da je odvod sporiji ili da se vlaga predugo zadržava, reagujte u što kraćem roku i sprečite veće probleme. Na ovaj način poštedećete kućni budžet nepotrebnih troškova i osigurati veći komfor u svom domu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.