Dobre stvari

Planinske destinacije u Srbiji za ljubitelje netaknute prirode i čistog vazduha

Planina

Srbija je zemlja koja ima veliki broj raznovrsnih prirodnih bogatstava koje nudi svojim stanovnicima i svim turistima.

Upravo zbog toga se sve više razvija domaći turizam i otkriva se sve više mesta koja nisu imala pažnju javnosti kao što je imaju neke druge destinacije.

U tekstu koji smo pripremili za vas možete pročitati nešto više o planinskim destinacijama koje predstavljaju prave oaze čiste prirode i mira, a nisu toliko poznate javnosti.

#1 Planina Kukavica

Planina Kukavica ima zanimljiv naziv, ali pored prelepih predela i prirode, ime je na kraju ono što je najmanje zanimljivo u vezi nje.

Nekada, na području ove planine su se prostirali predivni pašnjaci koji su svakog ostavljali bez daha, ali zbog pošumljavanja ovo je sada postala jedna od najšumovitijih planina Srbije.

Iako su pašnjaci bili lep predeo, šume su nam takođe bitne i značajne zbog opstanka planete, zdravijeg vazduha, ali i brojnog biljnog i životinjskog sveta koji se sad tu nalazi.

Po celom prostranstvu ove planine nalazi se i veliki broj reka i potoka, pa određene delove ne treba prelaziti vozilima kako biste izbegli izvlačenje vozila iz blata ili saobraćajne nezgode.

Kada dođete u smešaj, automobil ostavite tamo, a ostatak planine istražujte pešaka, hodajući pešačkim stazama radi bolje sigurnosti i orijentacije.

Pored reka i potočića, ovde se nalazi i kanjoj reke Vučjanke koji je poznat po svojim prelepim vodopadima.

Ova planina koja se nalazi između Leskovca i Vranja je idealan izbor mnogih ljubitelja planinskih predela, a zbog svega što nudi svojim posetiocima, mnogi od njih se vraćaju i ponovo uživaju u njoj.

#2 Gledićke planine

Gledićke planine se nalaze na samom jugu Šumadije i dobile su naziv po selu Gledić. One su takođe i najduže planine u celoj Šumadiji.

U predelima ovih planina mogu se pronaći različite jedinke kako biljnog tako i životinjskog sveta, kao što su srna i divlje svinje. Pored raznolike flore i faune, područje obiluje i predivnim šumama, potocima i rekama koje čine ove planine pravim aozama čiste i netaknute prirode.

U ovim planinama mogu uživati svi koji vole čist vazduh, prirodu, šetnju, ali i biciklizam. Staze koje su namenjene za šetnje mogu biti i za vožnju biciklama, pa je ovo idealna destinacija za ljubitelje fizičke aktivnosti u prirodi.

Ono što je specifično za ove planine i što ne možete videti na drugima, ili bar ne na svakoj, su stare kuće koje su napravljene pre više od sto godina. Pored toga, možete i da prespavate u jednoj krčmi koja se tu nalazi preko dvesto godina.

Ukoliko želite da osetite pravi stari duh planinskih predela i da uživate u planinskim predelima, ove planine su pravi izbor za nas. Pobegnite od grada i svakodnevnice i uživajte u Šumadijskim planinama.

Planina

#3 Planina Jastrebac

Ova planina se nalazi u blizini Kruševca i predstavlja pravo mesto za opuštanje i odmor.

Zbog popularizacije turističke destinacije kao što je Kopaonik, ova planina je i dalje nepoznata širokoj javnosti, pa ukoliko je posetite, nećete biti okruženi gužvom i velikim brojem ljudi.

Planina Jastrebac vam nudi ski staze, staze za šetnju, terene za razne sportove, veštačko jezero i pregršt predivinih prizora. Zelenilo, drveće, svež vazduh i mir, zar je potrebno bilo šta više dodati?

Po staroj legendi ova planina nosi naziv Jastrebac zato što je jastreb nosio grančice kako bi napravio gnezdo na vrhu planine, pa su mu ispadale grančice tokom leta i iz njih je niklo svo to drveće koje se može videti na ovoj planini.

Pored prostora i mogućnosti za fizičke aktivnosti i veštačkog jezera, u blizini ove planine možete pronaći i Crkvu Svete Petke, planinski izvor Majorove česme, srednjevekovno utvrđenje Gradac, ali i druge zanimljive destinacije i predele.

Ukoliko se odlučite baš za ovu planinu, zasigurno ćete napuniti vaše baterije i biti zadovoljni nakon provedenog zimskog ili letnjeg odmora na njoj.

#4 Planina Beljanica

U podnožnju planine Beljalica se nalazi naše najpoznatije i najlepše vrelo Srbije, a to je Krupaljsko vrelo.

Ovu planinu odlikuje svež i čist vazduh, predivna priroda i neverovatni šumski predeli. To nije sve, tu se nalazi i vodopad Veliki Buk.

Ovaj vodopad je pravi raj za oči. Njegova visina i prelep izgled očaraju svakog posetioca. Kako bi turisti mogli što više i komotnije da uživaju u pogledu na njega, napravljen je i restoran u blizini ovog vodopada.

Visok i prelep vodopad nije jedino što krasi ovu planinu. Tu se nalazi i Resavska pećina, naša najpoznatija pećina.

Ako vam najpoznatije vrelo, najpoznatija pećina i prelep vodopad nisu dovoljan razloga da posetite Beljanicu, onda ne znamo šta jeste.

Svaka od ovih planina, ali i drugih planina u Srbiji, nosi svoju priču, svoju istoriju i naravno ima i različiti biljni i životinjski svet. Svaka planina je jedan predivni deo prirode i jedno bogatstvo u kom treba da uživamo.

Ovakve predele trebamo negovati, čuvati, posećivati i uživati u svemu što nam oni pružaju. Oni su idealna destinacija za beg od zagađenih gradova, gužve i buke.

Nadamo se da smo vam dali dobre ideje za vašu sledeću destinaciju i da ćete uživati na vašem odmoru, za koju god od planina da se odlučite.

Najnoviji tekstovi

LepotaLifestyle

Kako se pripremiti za trening kod kuće?

Fizička aktivnost je ključan faktor za zdravlje svake osobe. Od dece pa do odraslih, svima se preporučuje redovno treniranje. Međutim, …

Dobre stvari

PRIJAVA ZA STARTAP IBC ZLATIBOR DODELA SREDSTAVA ZA VAŠU IDEJU

Inovacioni biznis centar Zlatibor je i ove godine na raspolaganju svima koji imaju ideju ili viziju o pokretanju sopstvenog biznisa. …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke