Dobre stvari

Pet sjajnih mesta u Evropi koje možete posetiti potpuno besplatno!

notre-dame-de-paris

Ako ste strastveni putnik i ako volite da istražujete destinaciju i van onih utabanih staza, kojima se krećete sa grupom i vodičem, imamo za vas par dobrih preporuka. Najveći broj atrakcija se na turističkim destinacijama plaća, ali mi smo se potrudili da pronađemo one u kojima možete uživati potpuno besplatno:

 

  • Bern – Park Medveda

 

Ako se uputite u Švajcarsku, u njenoj prestonici možete posmatrati prave mrke medvede u centru grada. Ovaj park se nalazi u nižem kraju starog grada Berna na putu za Rozegarden, najlepši vidikovac u gradu. Uzdužno se pruža uz reku Aare, koja je povezana sa bazenom za medvede u parku. Pokriva prostranu površinu od skoro 6.000 m2, na kojoj medved Fin i medvedica Bjork mogu da trče, plivaju, igraju se, pecaju… Park je otvoren non stop, svaki dan, a čuvarska služba je prisutna svakodnevno od 08 do 17 časova.

 

  • Pariz – Notre dame de Paris

 

Jedna od najlepših katedrala na svetu i veličanstven primerak francuske gotike. Nalazi se u centru Pariza, na jednom od dva rečna ostrvceta na Seni. Građena je od 12. do 14. veka i čuva katoličku riznicu staru 800 godina. Crkva je otvorena za posete svakog dana od 7h do 21h zimi i od 7h do 19:30h leti).

 

  • Venecija – Santa Maria della Salute

 

Santa Maria della Salute je rimokatolička crkva, koja se nalazi na prstolikom ostrvcetu u Veneciji, između Velikog kanala (Canal Grande) i Djudeka Kanala (Giudecca Canal) i posvećena je devici Mariji. Gradnja je započeta 1631.godine, baš nakon velike epidemije kuge koja je zadesila Veneciju.  Kako bi nova crkva i devica Marija zaštitila grad od bolesti ubuduće, dodat je atribut ”della Salute” (salute = zdravlje, it.). Ovu lepu crkvu, kojom je i Laza Kostić bio inspirisan, možete posetiti od ponedeljka do subote od 9:30h do 17:30h i nedeljom od 9:30 do 12h i od 15h do 17:30h.

 

  • Cirih – Botanička Bašta

 

Ova bašta se nalazi u sklopu Univerziteta u Cirihu i otvorena je za sve posetioce, koji žele da na čas pobegnu u tropske krajeve i prošetaju se ispod palmi i drugog egzotičnog bilja, ali i domaće flore. Najpreporučljivije su posete tokom proleća, ali staklene bašte su vredne posete tokom cele godine.

Otvorena je svakog dana uglavnom od 9h do 17h, uz male varijacije u radnom vremenu u različitim godišnjim dobima.

 

  • Beč – Park Šenbrun

 

Ulaz u dvorac Šenbrun se naplaćuje, ali je poseta dvorskom parku besplatna. Ovi vrtovi su za javnost otvoreni 1799. godine i od tada su omiljeno šetalište za Bečlije. Park je još od 1996. godine stavljen pod zaštitu UNESCO-a, zajedno sa dvorcem.

Ukoliko još imate mogućnost da svoja putovanja planirate unapred, pronaći ćete i pogodan prevoz do ovih destinacija. Avio karte su sve povoljnije, a svi oni koji imaju strah od letenja, mogu rezervisati autobuske karte, i to putem interneta. Lep provod želimo!

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke