Dobre stvari

Osetljivost kože kod beba

Imati bebu, pre svega, znači obogatiti svoj život mnogobrojnim lepim stvarima. Kada u porodicu stigne beba, ona, naprosto, donese mnogo radosti, kako roditeljima, braći i sestrama, tako i bakama, dekama i široj porodici. Mnogi žele da pomognu, daju korisne savete, angažuju se i tako pomognu u podizanju bebe. Ipak, najveći teret pada na roditelje. 

Biti roditelj, kažu naši stari, i najlepše je, ali i najteže zanimanje. Iziskuje mnogo truda, posvećenosti, pažnje, vremena, ali i konstantne brige, ponekad i straha, neverice, panike. Svaka beba Vas suoči sa mnogo novih situacija i novih iskustava, u kojima treba da budete na „visini zadatka“.

Kada su higijena i nega bebe u pitanju – tek to je „plodno tlo“ za brigu. Na tržištu ima zaista mnogo različitih kozmetičkih i drugih proizvoda za negu bebe koji su Vam svakodnevno potrebni, kao što su: pelene, vlažne maramice, šamponi, losioni za kupanje, penušave kupke, uljane kupke, mleka i kreme za telo, kreme za negu pelenske regije, kreme za zaštitu kože od sunca itd. 

Odabir kvalitetnih proizvoda za negu bebe, proverenih i sertifikovanih proizvođača, koji su na prirodnoj bazi, eco friendly, bez dodatka štetne hemije, parabena i drugih konzervansa, dermatološki testirani, bez alergena, sigurno će Vas rešiti potencijalnih muka. Pitate se zašto je to toliko važno? Zato što je bebina koža veoma osetljiva, nežna, mnogo drugačija od kože odraslog čoveka, pa samim tim sklonija alergijama, osipima, zapaljenskim procesima i drugim različitim iritacijama.

Izgled bebine kože

Bebina koža se formira tokom razvoja bebe u maminom stomaku i to već u prvom trimestru trudnoće. Koža je najveći organ u ljudskom telu i ima nekoliko važnih uloga: zaštitnu (štiti telo od povreda i patogenih organizama), održava stalni sastav unutrašnje sredine ljudskog organizma, učestvuje u razmeni materija, u njoj su smešteni nervni završeci pa služi i kao čulo dodira. Ljudska koža sastoji se iz tri sloja, a to su: spoljašnji sloj – epidermis, debeli središnji sloj kože – dermis i potkožno tkivo.

Zrelost bebine kože na rođenju zavisi i od termina porođaja. Kada se beba rodi u terminu (oko 40. nedelje trudnoće), njena koža će biti glatka, rozikasta i razvijena (zrela) da obavlja svoje funkcije, dok će koža prevremeno rođenih beba uglavnom biti tanja, prozirna (videće se krvni sudovi), prekrivena sitnim dlačicama i nedovoljno zrela da vrši svoje funkcije. 

Zašto je koža bebe osetljiva?

Koža svih beba se takođe sastoji od pomenuta tri sloja, ali je svaki sloj skoro četiri puta tanji nego kod odraslih ljudi. Bebina koža nema adekvatnu sposobnost termoregulacije. Spoljašnji sloj kože kod beba je znatno tanji nego kod odraslog čoveka, pa je to razlog zašto bebina koža može da upije više štetnih materija. 

Drugi razlog zašto je bebina koža jako osetljiva jeste smanjena funkcija lojnih i znojnih žlezda kod beba. Zbog toga bebe mnogo teže regulišu telesnu temperaturu, naročito ako se pregreju, zbog nemogućnosti znojenja. Posledica nedovoljne razvijenosti lojnih žlezda najčešće je suva koža kod beba, koja zahteva adekvatnu i stalnu hidrataciju. 

Važno je čime negujete bebinu kožu

Hidrolipidni sloj bebine kože sadrži vodu i fine masne kiseline, koje predstavljaju prirodnu barijeru. Zato je veoma važno kakva sredstva za kupanje koristite. Kupke i losioni za kupanje trebalo bi da budu blagi, dermatološki testirani, bez parabena i drugih štetnih konzervansa. A danas je na tržištu i sve više proizvoda veganskog, tj. biljnog porekla koji su još nežniji za osetljivu bebinu kožu. Kada je koža bebe atopična, odnosno još više podložna isušivanju, pedijatri će verovatno preporučiti uljane kupke, koje istovremeno čiste i hidriraju bebinu kožu.

Osim adekvatnog izbora kupke, važno je da bebinu kožu redovno hidrirate kremom, mlekom za telo ili losionom. I kod odabira ovih proizvoda za negu važi isto pravilo: da budu bez konzervansa, štetne hemije, bez alergena, na prirodnoj bazi i obavezno dermatološki testirani, što će dodatno potvrditi bezbednost ovih proizvoda za upotrebu na bebinoj koži.

Još jedna stvar izaziva brigu kod svih roditelja kada je koža bebe u pitanju. Reč je o pelenskoj regiji. Upravo zato što je ovaj deo kože konstantno prekriven pelenom, pa ne može slobodno da „diše“, već je koža uvek vlažna i topla, nisu retki pelenski osipi ili različite vrste alergijskih reakcija, crvenila ili čak gljivičnih i bakterijskih infekcija. Upravo iz tog razloga veoma je važno da odaberete adekvatne pelene. 

Na tržištu je mnogo različitih proizvođača, ali treba da vodite računa o sledećem: da pelena bude napravljena od fine celuloze, bez parabena i druge štetne hemije. Takođe se preporučuje da odaberete pelene koje ne sadrže losione i parfeme, jer oni mogu da izazovu alergije na koži. Materijal od kojeg je izrađena pelena treba da bude aero propustljiv, kako bi protok vazduha ipak omogućio koži da kako-tako „diše“. Kvalitet pelena treba da bude potvrđen od strane sertifikacionih kuća, a trebalo bi da pelene koje kupite bebi budu i dermatološki testirane. Neke pelene na našem tržištu imaju i takozvani indikator vlažnosti koji će vam pomoći u proceni kada je potrebno zameniti pelenu.

Važna napomena vezana za pelensku regiju je da se prilikom svakog presvlačenja koža očisti čistom mlakom vodom, ili vlažnim maramicama na bazi vode, bez losiona i mirisa, da se potom dobro prosuši i namaže tankim slojem zaštitne kreme. U svakom slučaju, gde god da krenete, sredstva za higijenu i negu kože, vlažne maramice i pelene, trebalo bi da se obavezno nađu u bebinoj torbi

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke