Dobre stvari

Oprema potrebna za pravilno uređenje i održavanje travnjaka

Imate kuću sa dvorištem ili vikendicu na selu, i želite da uživate u uređenom zelenilu, ali ne znate baš mnogo o održavanju i nezi travnjaka, kao i o osnovnoj mehanizaciji?

Za početak biće potrebno da vas upoznamo sa neopohodnom opremom, alatima i mašinama koje treba da poseduje svako domaćinstvo koje želi da ima uređeno dvorište. U narednim redovima pročitajte više o neophodnoj opremi za negu i održavanje travnjaka.

Oprema koja će vam olakšati održavanje travnjaka 

Sa porastom svesti o prirodi, kao bitnom faktoru čovekovog života, raste i interesovanje za ozelenjavanjem, pa i zasnivanjem i održavanjem kvalitetnih travnjaka. U gradskim i prigradskim naseljima, travnjaci predstavljaju više od dekorativne i rekreativne podloge, oni povoljno utiču i na životnu sredinu. 

Ako i vi pripadate onoj grupi ljudi koja ima sreće da poseduje dvorište i u uređenom zelenilu želi da pronađe beg od gradskog, betonskog sivila, onda je ovo tekst namenjen vama. Najosnovnije i najvažnije mere za uređivanje i održavanje travnjaka jesu redovno zalivanje, prihranjivanje, košenje i dosejavanje trave. Za obavljanje svih poslova oko travnjaka neophodno je nabaviti odgovarajuću opremu i mehanizaciju, koja će vam olakšati uređenje zelenih površina.

Kosačice 

Kosačica predstavlja jednu od najpraktičnijih stvari za dvorište koju morate imati. Danas postoje različiti tipovi kosačica, najrazličitijih proizvođača, različitih širina i visina košenja, sa plastičnim i metalnim kućištem, ručne ili elektronske, samohodne, kosačice sa sedištem, sa motorom na struju ili benzin itd. Ponuda je zaista široka. 

Za koju ćete se odlučiti zavisi od više faktora (veličina održavanog travnjaka, kvalitet kosačice, kupovna moć…). Prvo košenje trave treba obaviti kosom, zbog osetljivosti žilica. Sa košenjem jednom nedeljno obično se započinje u maju, dok letnji režim uglavnom podrazumeva košenje dva puta u toku nedelje. Zato je veoma važno da nabavite kvalitetnu kosačicu.

Za lepo pokošen i uređen travnjak, najbolje je da se odlučite za tzv. „šišačice“ (kosačice sa horizontalno rotirajućim nožem), koje imaju mogućnost sakupljanja ili izbacivanja trave. Pri izboru odgovarajućeg modela koji najviše odgovara vašem travnjaku najbolje je da se posavetujete sa stručnjakom ili prodavcem u nekoj od specijalizovanih prodavnica. Obratite pažnju na kućište, točkove, ručke kosilice…  Za manja dvorišta, električni uređaji za košenje su najbolji izbor.

Trimeri za travu

Trimer je bolje rešenje ukoliko travnjak ne stižete da kosite dovoljno često. Manji modeli trimera su pogodni kao zamena za ručnu kosu, srp ili makaze za travu, dok su jači modeli efikasniji u radu, a njihova velika prednost je u tome što sa lakoćom mogu seći čak i šipražje ili žbunje. Zbog jednostavnosti rukovanja, bezbednosti i velike efikasnosti postali su nezamenljiv alat za održavanje travnjaka.

Grabulje za travnjak, ašovi i ručne vile

Ove ručne alatke su takođe deo neophodnog pribora za održavanje i uređivanje travnjaka. Proizvode se u različitim verzijama. Ako želite da imate negovan, ujednačen i svež travnjak, bez sabijenog zemljišta, obavezno nabavite i grabulje i vile, koje poboljšavaju aeraciju zemljišta. 

Grabulje za travnjak su potrebne i radi češljanja busena, uklanjanje lišća i mahovine i sl. Grabuljanje je posebno važno u proleće. Ašov je koristan za održavanje ravnih ivica na početku sezone, ali vam neće biti potreban tako često.

Metla

Za negu travnjaka veoma je korisna i čvrsta metla. Posebno je praktična nakon prolećnog i jesenjeg đubrenja, za čišćenje lišća, staza nakon košenja itd. Cena metli od breze npr. je smešna, a one su nezamenljive kod čišćenja lišća i rasturanja konkrecija kišnih glista. Povremeno metlanje tokom sezone uticaće povoljno i na razvoj trave.

Pribor za navodnjavanje

Redovno navodnjavanje ili zalivanje je jedna od najvažnijih mera za održavanje travnjaka, zbog čega je baštensko crevo deo neophodnog pribora u svakom domaćinstvu, posebno ako se radi o manjim dvorišnim površinama. Zato izaberite ono koje je kvalitetno i izdržljivo, da bi vam moglo dugo trajati, jer ćete ga često koristiti – od navodnjavanja saksija i manjih površina, do velikih dvorišta. 

Trava se obavezno zaliva posle svakog košenja, kao i nakon đubrenja. Prilikom kupovine vodite računa o priključcima, spojnicama, kao i materijalu (da li je u pitanju vinil ili gumeno crevo i sl.).

Prskanje trave je savršeno imitiranje kiše, koja njoj najviše prija, zbog čega bi trebalo da nabavite i prskalice. Prskalicu možete napraviti čak i od običnog starog baštenskog creva ako ga probušite na nekoliko mesta.

Razbacivač za travnjak 

Od velike koristi u nezi travnjaka jeste razbacivač za travnjak, koji može da se koristi i za setvu trava ili kao razbacivač đubriva. Neophodan je za prihranjivanje većih površina travnjaka. Izuzetno je praktičan, jer postoje čak i modeli koje je moguće rastaviti posle upotrebe i čuvati ih u malom prostoru.

Ostali baštenski alat (noževi, makaze, trimeri za ivice)

Među svojim baštenskim alatom potrebno je da imate i opremu koja je korisna kod košenja nepristupačnih mesta (travnjak oko drveća, zida, ograde, staza i sl.). Makaze su korisne kod uređivanje ivica nakon košenja. One sa kraćom drškom nisu pogodne za sečenje ivica, dok makaze sa dužom drškom mogu biti vaš odličan saveznik kod sečenja busena trave npr., tamo gde kosilice ne mogu da prođu. 

Za lako sečenje busena možete koristiti i nož za ivicu. Za uredno održavanje ivice travnjaka, najbolje je da koristite trimer kosačice.

Ako želite da imate lep i uređen travnjak, morate ga redovno i pravilno odražavati. Zato je veoma važno da za početak nabavite kvalitetnu opremu. Ukoliko vam je ovo skupa investicija, te ne možete sebi priuštiti sve odjednom, možete pronaći i polovnu opremu za održavanje travnjaka. Neka vam kvalitet bude uvek na prvom mestu.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke