Dobre stvari

Oporavak bolesnika u kućnim uslovima – šta je neophodno od medicinske opreme

Stariji čovek sa hodalicom

Nega bolesnika u kućnim uslovima je oblik nege koju obavljaju stručna lica i profesionalci. Sama nega u kućnim uslovima je povoljnija od lečenja i oporavka u bolnici, pa ne čudi što se mnogi opredeljuju za kućnu negu ako je dozvoljena od strane lekara.

Na ovaj način se mnoge postelje u bolnicama oslobađaju za pacijente kojima je bolnička nega neophodna. Kako bi oporavak bolesnika u kućnim uslovima bio na najvišem nivou i kako bi se pacijentu olakšalo, potrebna je određena medincinska oprema, u zavisnosti od same bolesti i potreba bolesnika.

Oporavak bolesnika u kućnim uslovima može biti naporan i za pacijenta i za njegovu porodicu, ali uz profesionalnu zdravstvenu negu, kao što je na primer Eliksir kućna nega, i adekvatnu medicinsku opremu, svaki oporavak je lakši, jednostavniji i brži. U nastavku teksta saznajte šta je neophodno od medicinske opreme za oporavak bolesnika u kućnim uslovima.

Bolnički kreveti – pomoć pacijentima koji dugo leže

Kako bi se teško obolelim osobama obezbedio kvalitetniji i bolji san, bolnički kreveti su deo medicinske opreme koji im je neophodan. Pored toga, ovaj tip kreveta je odličan i za osobe koje se u svom domu oporavljaju od bolničkog lečenja, kao i za starije osobe kojima je prosto potreban udobniji krevet.

Bolnički, ili bolesnički kreveti su dostupni u različitim veličinama, tako da svaki pacijent može da pronađe krevet po meri. Ovakav tip kreveta poseduje elektromotor, te je električan i veoma pogodan za upotrebu. Velika prednost električnog bolničkog kreveta nije samo udobnost, već i vrlo jednostavno rukovanje, koje pacijentima olakšava vreme provedeno u njemu.

Ukoliko bolesnik provodi mnogo vremena u krevetu, antidekubitni dušeci i jastuci mu umnogome mogu olakšati i ležanje i sedenje. Takođe, odlična su preventiva da pacijent ne dobije oštećenja na koži, odnosno dekubitis. Kako bi oporavak bolesnika u kućnim uslovima protekao u najboljem redu, bez dodatnih oboljenja, antidekubitni jastuci i dušek u tome mnogo mogu da pomognu.

Manuelna invalidska kolica – potreba nepokretnih pacijenata

Osobama sa invaliditetom ili ograničenim kretanjem, invalidska kolica su neophodna medicinska oprema tokom oporavka u kućnim uslovima. Iako su velikih dimenzija, nužna su kako bi se pacijentu omogućilo kretanje po domu i van njega.

Manuelna invalidska kolica su jednostavna za upotrebu i za samog pacijenta i za osobe koje mu pomažu u lečenju. Pored manuelnih kolica, postoje i električna, ali se upotreba istih ne savetuje u zatvorenom prostoru.

Hodalice i rolatori kao ispomoć pri kretanju

Hodalice i rolatori su manjih dimenzija i laki za korišćenje, pa su odlična medicinska oprema potrebna osobama kojima je neophodna pomoć pri kretanju. Ovaj tip opreme pomaže pri kretanju pacijenta, ali pomaže i osobama koje brinu o bolesniku u kućnim uslovima, kako bi ih pomerili iz jedne prostorije u drugu.

U zavisnosti od toga koji tip rolatora i hodalice je potreban bolesniku, postoji veliki izbor. Razlikuju se zglobne hodalice i hodalice sa podlaktnim osloncem. Najstabilniji je rolator sa četiri točka, koji može imati korpu ili biti bez nje.

 

Dodatna neophodna oprema za kućnu negu bolesnika

Mnogo je medicinske opreme koja može olakšati život pacijentu prilikom kućne nege i oporavka u kućnim uslovima. Pored navedene opreme, hranilica za krevet je oprema koja olakšava dnevne aktivnosti, kao što je pomoć pri ishrani, bolesnicima koji su vezani za postelju.

Koncentrator kiseonika je pogodan deo medicinske opreme u terapiji kod plućnih bolesnika. Njegova glavna uloga je da obogaćuje vazduh velikom koncentracijom kiseonika. Aparat za merenje pritiska je nužan u svakom domu, a pogotovo u domu osobe koja se oporavlja u kućnim uslovima, jer se njegovom upotrebom proverava pritisak, koji je pokazatelj mnogih alarmantnih stanja u organizmu.

Ono što veoma pomaže pacijentima u kućnim uslovima svakako su kutijice za organizaciju lekova, jer se u njima tačno mogu rasporediti lekovi, te se može tačno znati kada se koji lek pije. Tehnologija je umnogome uticala na održavanje domaćinstva uopšte, pa je tako i njen doprinos medicini i oporavku bolesnka u kućnim uslovima ogroman.

Za kućnu negu bolesnika neophodna je određena medicinska oprema kako bi se olakšao oporavak i život pacijenta. Prilikom kućne nege je najbolje imati stručnu pomoć negovatelja i negovateljica koji imaju iskustva ili završenu višu školu za obavljanje te vrste posla.

Tokom kućne nege, preporučuje se da se za sve u vezi sa samom medicinskom opemom, posavetujete i konsultujete sa profesionalcima, jer nema sumnje da će oni najbolje znati šta je tačno potrebno i zaista neophodno određenom tipu bolesnika.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke