Dobre stvari

Omiljene destinacije za prolećna putovanja

Vaza sa ružom na stolu u kafiću

Da za dobar odmor nisu potrebni žarko leto, i peščane plaže govori sve veća popularnost prolećnih putovanja u sve svetske gradove. Kada nam zatreba snage za rešavanje svih poslovnih i porodičnih obaveza – kako se bolje opustiti nego na uzbudljivomputovanju, upoznajući nove kulture i uživajući u gastronomskim doživljajima drugih naroda.

Predstavljamo vam 8 najpopularnihih destinacija koje turisti biraju za svoja praznična putovanja tokom proleća.

Toskana – kolevka renesanse

Toskanu mnogi smatraju najlepšom regijom Apeninskog poluostrva zbog njenih 120 zaštićenih zona bajkovite prirode, predivnih varošica i sela. Vina ove regije, i specijaliteti italijanske kuhinje su nadaleko poznati, a toskana je naročito atraktivna zbog gradova izuzetne arhitekture, među kojima su najpoznatij: Firenca, Piza, Sijena i dr. proglašeni delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

Sa veličanstvenom Firencom, svojom prestonicom i najpoznatijim simbolom, Toskana je kolevka nove, renesansne naučne misli. Toskana je zavičaj i mesto boravka najslavnijih umetnika svih vremena – Dantea, Petrarke, Bokača, Botičelija, Donatela, Rafaela, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija…

Panorama Italije

Provansalska idila cvetnih polja lavande

I mi našu Provansu imamo, ali ona prava, nalazi se u jugoistočnom delu Francuske, gde se graniči sa rekom Ronom na zapadu i Italijom na istoku. Uživajte u Provansi u lepoti njenih pejzaža i mirisnih polja lavande. Ona je simbol opuštenog, jednostavnog života, pojam za mirise mediteranskih polja pomorandži i lavande, za lepe gradiće, odličnu gastronomiju i vrhunska vina

Priroda i čovek su skladno oblikovali prirodne lepote i bogatu tradiciju u Provansi. Ona je oduvek predstavljala raj za umetnike i upravo zbog toga su na njenom tlu nastala velika umetnička dela Pikasa, Sezana, Van Goga, Matisa…

Slovenija – bajka Bledskog ostrva

Slovenija ima samo jedno ostrvo, ali je možda to ono privlačnije kod nje. Ostrvo Bled, u zagrljaju živopisnih planina, ponosno stoji u sredini alpskog jezera. Onima koji širom sveta tragaju za nečim izuzetnim, drugačijim, za lepotom i inspiracijom, mirom ili sportskim izazovima, stoje na raspolaganju brojne mogućnosti: romantična šetališta, vožnja kočijama oko jezera, vožnja tradicionalnim čamcem do idilične crkve na Bledskom ostrvu, poseta grandioznom zamku smeštenom na veličanstvenoj litici koja se uzdiže nad jezerom.

Pariz – romantični ‚‚grad svetlosti”

Pariz je prestonica i najveći grad Francuske. Nalazi se na severu Francuske na reci Seni. Zajedno sa predgrađima, Pariz ima oko 10,5 miliona stanovnika, što je skoro petina od ukupnog broja stanovnika u Francuskoj. 

Pariz je i danas poznat po brojnim muzejima i prelepoj arhitekturi. U Parizu se nalazi i najposećeniji muzej na svetu – Luvr, u kom se može videti čuvena slika Mona Lize. Od arhitekture, značajno je pomenuti Notr Dam katedralu, Ajfelov toranj i Trijumfalnu kapiju

Ajfelov rotanj u Parizu

Beč – kulturna prestonica Evrope

Beč, glavni grad Austrije i jedan od najposećenijih gradova Evrope, svoj šarm i bogatu istoriju duguje svojoj fantastičnoj lokaciji na obalama Dunava. Vekovima je bio kapija između Istoka i Zapada, a danas je jedno od vodećih ekonomskih i kulturnih sedišta u Evropi.

Beč svojim istorijskim znamenitostima, kao i mnogim dešavanjima, privlači horde turista iz čitavog sveta. Ovaj grad svojom kosmopolitskom atmosferom i specifičnim šarmom očarava posetioce uz neke od najlepših atrakcija na svetu poput spektakularne barokne palate iz 18. veka – dvorca Šenbrun, katedrale Svetog Stefana (Stefansdom) i dr.

Istanbul – grad na dva kontinenta

Istanbul grad koji spaja istok i zapad, Evropu i Aziju, sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom, nikad ne prestaje da oduševljava. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanska. Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. 

Danas je Istanbul velegrad, sa preko 13 miliona stanovnika. Moderni Trg Taksim ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljada godina unazad. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigde ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Kako sve popularnije aranžmane predstvaljaju egzotična krstarenja ka zemljama i gradovima koji su tik uz morsku obalu, Istanbul je upravo jedno od njih, jer krstarenja predstavljaju odličan način da za kratko vreme i nevelik novac obiđete i druge države, dobro povezane rečnim kanalima i moreuzima.

Rim – luksuzni ‚‚večni grad”

Rim je prestonica i najveći grad Italije. Rim ima ukupno 4, 3 miliona stanovnika, što ga čini četvrtim gradom po naseljenosti u Evropi. Rim se nalazi u centralnom delu italijanskog poluostrva u okrugu Lacio na ušću reka Anijen i Tibar. U sklopu Rima se nalazi i Vatikan, jedina država u sklopu drugog grada, zbog čega se Rim često naziva i prestonicom dve države.

Istorijski centar Rima se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a njegovi spomenici i muzeji su najposećenije svetske znamenitosti, za čije obilaženje će vam trebati ceo dan i udobna obuća. Među najpoznatijim drevnim spomenicima u Rimu su Koloseum (koji je za Rim ono što je Ajfelov toranj za Pariz), zatim drevni hram Panteon, Rimski forum, Dioklecijanovo kupatilo, Fontana di Trevi i mnogi drugi.

Proleće je idealno vreme da započnete razmišljanje o nešto ranijem letnjem odmoru i odlučite se za jednu (ili više) destinacija.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke