Dobre stvari

Ohrid – znameniti grad na obali bisernog jezera

Na jugozapadu Makedonije nalazi se jedno od najvećih i najdubljih jezera Evrope, čuveno Ohridsko jezero. Oko jezera se prostire polje sa jednom izolovanom hridinom na severozapadnoj obali koja se uriva u jezero visoko se uzdižući iznad njega. Baš na toj ogromnoj litičastoj steni smestio se Ohrid, grad sa oko 50.000 stanovnika, znamenito mesto sa kućama živopisne arhitekture i mnoštvom spomenika, crkava i manastira, među turistima znan i kao Evropski Jerusalim.

Zbog svog šaram, prelepog jezera i njegovih plaža, Ohrid je za ne tako mali broj turista savršena alternativa za more.  To je grad koji pruža bezbroj sadržaja za jednu nezaboravnu turističku avanturu. Predivna priroda, kupanje u jezeru i uživanje na njegovim obalama, raskošna kulturno-istorijska zaostavština u starom gradskom jezgru i mnoštvo starih crkava u gradu i njegovoj okolini, kulinarski specijaliteti i dobar noćni provod, samo su deo turističke ponude. A sigurno ste već do sada čuli i za ohridske bisere.

Ohrid je jako popularna destinacija i među turistima iz Srbije. Nekoliko je razloga zašto Srbi rado posećuju Ohrid – osim njegovih lepota i znamenitosti, jedan od razloga je svakako i laka dostupnost i dobra saobraćajna povezanost sa Srbijom. Od Niša je Ohrid udaljen nešto manje od 400, a od Beograda nešto više od 600 km. Iz Beograda preko Niša postoje redovne linije za putovanje u Ohrid, pa do ovog bisera makedonskog i balkanskog turizma možete stići lako. A kada jednom dođete, sigurni smo da ćete poželeti da mu se uvek vraćate, evo i zbog čega.

Stari grad Ohrid

Stari deo grada sa kućama od kamena poređanim duž popločanih uličica koje se pružaju ka brdu i kraj kojih stoje brojne crkve, ostaviće snažan utisak na svakog ko tuda prodefiluje. Njegova posebnost je u arhitekturi, vizantijskoj, starogradskoj ili otomanskoj, jednostavanoj i preciznoj.

Osim većeg broja znamenitih crkava, u Starom gradu nalaze se još dva veoma vredna kulturno-istorijska spomenika. Amfiteatar iz antičkog doba sagradili su stari Grci, u ranom 2. veku pne. Otkriven je 1935. godine, ali se ne zna koliki mu je bio kapacitet, s obzirom da je samo njegov najniži deo uspeo da odoli vekovima. Samuilova tvrđava, smeštena na dva ohridska brda zauzima dominantan položaj u starom gradu. Sagrađena je u 11. veku kao prestonica slavnog makedonskog cara Samulia.

Ohridske crkve i manastir Svetog Nauma

Veruje se da je nekada u Ohridu i njegovoj okolini bilo 365 crkava, za svaki dan u godini po jedna. Danas ih je na desetine, uglavnom građenih u vizantijskom stilu. Za svaku ohridsku crkvu vezuje se neka priča, a nekoliko verskih objekata privlači posebnu pažnju posetilaca.

Crkva Svete Sofije stara je gotovo ceo milenijum. Sagradio ju je u prvoj polovini 11. veka Leon, prvi grči arhiepiskop na Ohridu. Među njenim freskama stoje i portreti srpskog cara Dušana i njegove supruge Jelene, koji su danas, nažalost, u dosta lošem stanju.

Na brdu Plaošnik smeštana je Crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona, sagrađena u 9. veku, za čije podizanje i osnivanje istoimenog manastira zasluge pripadaju Svetom Klimentu Ohridskom, jednom od učenika Ćirila i Metodija. Zahvaljujući njemu, ovaj manastir brzo je postao centar pismenosti u Makedoniji, a mnogi ga danas smatraju prvim slovenskim univerzitetom.

Obavezno treba obići i crkvu Bogorodica Perivlepta iz 14. veka, kao i Crkvu Svetog Jovana u ribarskom mestu Kaneo, malu pitoresknu građevinu podignutu najverovatnije u 13. veku.

Nedaleko od albanske granice, na tridesetak kilometara od grada, kraj same obale jezera, nalazi se manastir Sveti Naum, osnovan u 9. veku. Njegov današnji izgled potiče iz 16. veka, a manastir je pretvoren u pravoslavni muzej sa bogatom zbirkom, što privlači na hiljade turista koji ga posećuju tokom čitave godine. Predlažemo da ga obavezno posetite i vi!

Peštani i Biljanini izvori

Peštani, naselje u blizini grada, još jedna je znamenitost Ohrida, mesto poznato po grupnim crkvenim venčanjima. Tradicionalne nošnje i običaji sa Peštana bili su inspiracija našem kompozitoru Stevanu Hristiću za balet „Ohridska legenda“.

A najčuvenija legenda Ohrida je svakako ona o Biljani. Biljanini izvori, smešteni podno planine Galičice, pravo su mesto za uživanje u predivnom ambijentu bujne prirode. Okružuje ih veliki raskošni park sa kompleksom koji sadrži sportske terene i odličan restoran. Prema legendi, na ovim izvorima su devojke nekada davno prale veš. Ona koja poslednja završi pranje, trebala je da ih zatvori. Međutim, zadnja je ostala Biljana, zaljubljena devojka, koju je silna ljubav učinila zaboravnom, pa je otišla sa izvora ne zatvorivši ih. Od te silne vode nastalo je jezero.

Priroda je ovde čudnovata. Jedan od najlepših doživljaja na Ohridu je jezerska vožnja čamcem. Jezero je čisto, prozirno plavo, pa ćete imati utisak da plovite po moru. Prizor okolnih planina koje se poput odbrambenih zidina uzdižu oko jezera, a njihove senke plutaju po njegovoj povrišini, ostavlja bez daha. Pogled na jug puca ka Jablanici i Petrinji, na severu je planina Galičica koja izranja iz vode deleći je na dva jezera – Ohridsko i Prespansko.

Ohridski biseri

Najveća dragocenost Ohrida, ono po čemu je grad svetskih čuven i po čemu ga znaju svi, najveće njegovo blago su ohridski biser, koji se ovde izrađuju gotovo ceo jedan vek. Ima ih svuda, ali one najvrednije možete pronaći u radnjama po gradu. Početak njihove izrade vezuje se za 1924. godinu, kada je jedan emigrant iz Rusije otkrio tajnu formulu porodicama Filev i Talev. Biserski zanat se u ove dve porodice nastavlja iz generacije u generaciju, a i danas, nakon 90 godina, oni su jedini koji znaju originalnu recepturu za izradu najlepših i najkvalitetnijih bisera.

Ugostiteljska ponuda

Za one koji vole izlaske i noćni provod, Ohrid je zaista sjajan. Druženje u kafićima i noćnim klubovima traje do zore, često i uz srpsku muziku. A ako želite nešto laganiju varijantu, možete se uputiti u neku kafanicu, gde će vas dočekati muzika na uvce i odlična hrana. Pasulj prebranac, čuveno tavče na gravče, kao i pastrmka, specijaliteti su kojima se ovdašnji ugostitelji najviše diče.

Nadamo se da smo vam naveli dovoljno dobrih razloga za posetu Ohridu i njegovom čarobnom jezeru. Ako se odlučite da otputujete na Ohrid, jedno je sigurno – biće to putovanje koje ćete dugo pamtiti i prepričavati, a nama preostaje još samo da vam poželimo srećan put!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke