Dobre stvari

Nekoliko saveta za kosu kao iz reklame

Kosa je jedan od najvažnijih atributa lepote i samopouzdanja svake žene. Međutim, održavanje kose u dobrom stanju može biti izazovno, pogotovo kada je izložena raznim negativnim uticajima poput zagađenja, toplote, hemijskih tretmana i loše ishrane.

U ovom tekstu ćemo vam pružiti nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaša kosa bude lepa i zdrava.

Koristite prave proizvode

Izbegavajte proizvode koji sadrže agresivne hemikalije, kao što su sulfati i parabeni. Umesto toga, koristite prirodne proizvode koji su blagi prema vašoj kosi i koži.

Koristite pouzdane i proverene proizvode poput onih koje u svojoj ponudi ima online prodavnica Vasiljev i nađite proizvode koji su namenjeni konkretno vašem tipu kose.

Konsultujte se sa vašim frizerom oko odabira proizvoda za negu kose i poslušajte njegove savete oko toga šta će vašoj kosi najviše prijati.

Značaj hidratacije

Kao i kod kože, hidratacija je od suštinskog značaja za zdravlje kose. Redovno hidrirajte kosu proizvodima koji su namenjeni vašem tipu kose. Koristite šampone i balzame namenjene specifično za ovu ulogu. Takođe, važno je održati hidrataciju iznutra tako što ćete konzumirati dovoljnu količinu vode svakog dana i vaša kosa će povratiti prvobitnu lepotu.

Pravilno češljanje

Češljanje kose ne samo da pomaže da izgledate doterano, već i poboljšava cirkulaciju vlasišta. Koristite češljeve sa širokim zupcima kako biste izbegli lomljenje i oštećenje kose. Kosu češljajte počevši od krajeva, pogotovo ukoliko je sklona tome da se umrsi, kako biste minimalizovali kidanje i čupanje. Takođe, izbegavajte jaku napetost prilikom češljanja kako biste smanjili opadanje kose.

Izbegavajte upotrebu toplote

Visoka temperatura oštećuje kosu i dovodi do njenog pucanja. Kada koristite fen za sušenje kose ili peglu za ravnanje, budite pažljivi i koristite termo-zaštitne proizvode kako biste smanjili negativne efekte toplote. Nađite alternativne načine za stilizovanje kose koji neće imati toliko negativnih efekata. Na primer, ukoliko želite da uvijete kosu, nemojte koristiti figaro već neku opciju uvijanja bez toplote kao što su vikleri ili trake.

Pravilno perite kosu

Ispravno pranje kose je ključno za održavanje njenog zdravlja. Redovno perite kosu blagim šamponom koji je pogodan za vaš tip kose. Izbegavajte upotrebu previše toplog ili hladnog vodenog tuša, jer to može izazvati suvoću vlasišta.

Nakon šampona koristite balzame ili pakovanja za kosu namenjena za oporavak ili održavanje zdravlja kose. Ubacite u upotrebu i ulja za kosu koja ćete stavljati na nju neposredno posle pranje kose, bilo na mokru ili tek osušenu kosu.

Regulišite svoju ishranu

Da biste imali lepu i zdravu kosu, važno je da se hranite uravnoteženo. Unosite dovoljno voća, povrća, proteina i zdravih masti kako biste obezbedili potrebne hranljive materije za kosu. Dodatno, vitamini A, B, C i E su posebno važni za zdravu kosu, pa obratite pažnju na njihov unos. Ovo će biti dobro po vaše generalno zdravlje jednako kao i za zdravlje vaše kose.

Izbegavajte stres

Stres može imati negativne efekte ne samo na vaše telo već i na vašu kosu. On može uticati na kvalitet vlasi, brzinu rasta kose pa čaki dovesti do opadanja kose ukoliko su stresne situacije ekstremne.

Pokušajte da izbegavate stresne situacije i naučite tehnike opuštanja kao što su joga, meditacija ili šetnje na svežem vazduhu.

Redovno posećujte frizera

Redovno skraćivanje krajeva kose pomaže u održavanju njenog zdravlja. Iako se može činiti paradoksalnim, često šišanje kose će je učiniti lepšom i omogućiti joj da brže raste.

Nepisano pravilo je da bi frizera trebalo da posećujete okvirno rečeno na svaka dva meseca, ali u dogovoru sa njim ovaj period se može i produžiti.

Koristite prirodne proizvode

Redovno korišćenje proizvoda koji imaju teške hemikalije u sebi može uticati na zdravlje kose. Zato se preporučuje da se, što je više moguće, u nezi kose koriste prirodni sastojci. Prirodne maske za kosu možete praviti i samostalno kod kuće ili kupiti proizvode koji su pravljeni isključivo na bazi prirodnih sastojaka. Maske za kosu na bazi prirodnih sastojaka mogu pružiti dubinsku hidrataciju i hranljive materije koje će vaša kosa obožavati. Isprobajte različite recepte za maske za kosu i pronađite onu koja najbolje odgovara vašoj kosi.

Zaštita od sunca

Koliko god nam sunce nekad prijalo i značilo, u svemu se mora imati mera. Sunce može izazvati oštećenje vaše kose, posebno tokom letnjih meseci. Koristite šešire ili marame kako biste zaštitili kosu od sunčevih zraka i neželjenih oštećenja i izbegavajte da budete na suncu kada su njegovi zraci najštetniji – od 10 do 5.

Lepa i zdrava kosa zahteva redovnu negu i pažnju. Prateći ove savete, možete imati sjajnu kosu koja će privlačiti poglede i povećati vaše samopouzdanje. Ne zaboravite da svaka osoba ima jedinstvenu kosu, pa eksperimentišite i prilagodite rutinu nege kose svojim potrebama. Vaša kosa će biti zahvalna na ljubavi i pažnji koju joj pružate. Za još saveta i zanimljivih tekstova pratite objave na našem sajtu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke