Dobre stvari

Najvažnija kuhinjska oprema koju svaka kuhinja mora da ima

Da biste uspešno pripremili jelo za svoje najmilije, porodični ručak ili večeru za drage prijatelje i goste, vaša kuhinja zaista ne mora sadržati najsavremenija kuhinjska pomagala i ne mora biti opremljena čitavom  gomilom  aparata.  Ipak, određena kuhinjska oprema i te kako vam može  olakšati i ubrzati pripremu omiljenog jela. Ona vam može pomoći da vaša kulinarska umeća još više dođu do izražaja, pa je zaista neophodno imati je kao deo glavne kuhinjske postavke. 

Koji kuhinjski pribor će zasigurno uštedeti vaše vreme provedeno u pripremanju obroka i učiniti ga lakšim, te ga neizostavno morate imati u svojoj kuhinji, saznajte u nastavku teksta. Ukoliko  tek opremate centralnu prostoriju svakog doma, a ne znate odakle da počnete, imajte u vidu sledeći spisak najvažnijeg i najkorisnijeg pribora koji bi trebalo da bude deo svakog kuhinjskog arsenala. Većina pribora koje navodimo ima veoma pristupačnu cenu i dostupna je praktično svakom domaćinstvu.

Kvalitetni kuhinjski noževi – najvažnija kuhinjska oprema

Noževi nisu slučajno na prvom mestu. Veliki kuvarski nož, mali nož za ljušćenje i reckasti nož za hleb – ova tri noža biće vam sasvim dovoljna za svakodnevne kulinarske zadatke, naravno, uz kvalitetnu dasku za sečenje. Naučite da koristite svoje noževe kao profesionalci, za seckanje povrća, mesa ili ribe. Savladavanje veštine baratanja noževima učiniće vas još bržim i efikasnijim u kuvanju.

Kako bi vam noževi trajali godinama, pored toga što je izuzetno bitno da su kvalitetni, važno je da se pridržavate pravila koja se tiču njihovog ispravnog održavanja. Perite ih uvek ručno, redovno ih oštrite i držite na odgovarajućem mestu u kuhinji.

Tupi noževi su potpuno neupotrebljivi i mogu vam nepotrebno oduzeti mnogo više vremena za pripremu hrane, zato vodite računa o tome da pre korišćenja uvek budu naoštreni. Najbolje je da stoje u držaču za noževe ili na specijalnom, njima namenjenom stalku.

Izbegavajte da to budu nepristupačne fioke, jer je izuzetno važno da radni pribor koji svakodnevno koristite bude na vidljivom i pristupačnom mestu, kako se ne bi zagubio, dakle, uvek nadohvat ruku.

Multipraktik

Iako možda ne i najneophodniji, multipraktik je izuzetno zgodan aparat jer olakšava i skraćuje vreme pripreme jela, a poznato je da nam najviše vremena u kuhinji oduzima upravo seckanje (kupusa, celera, luka…) i rendanje, pogotovo ako se radi o većoj količini namirnica. Koristiće vam i za mućenje preliva, sosova, marinada…

Ukoliko imate dovoljno prostora, najbolje je da ovaj aparat držite na površini radne ploče za kuhinju, kako biste izbegli dosadno sklapanje i izvlačanje aparata iz nepristupačnijiih delova kuhinjskih elemenata svaki put kada vam zatreba.

Štapni blender

Brzo mućenje vrelih čorbi, bujona i umaka ne mora da bude komplikovano ukoliko posedujete štapni blender. Višestruko je koristan, s obzirom na to da doslovno zamenjuje više kuhinjskih aparata, pa njime možete mutiti šlag, koristiti ga za pravljenje frapea ili ujednačavanje filova i testa. Pored svega ovoga, zauzima jako malo mesta u vašoj kuhinji, što je dodatni plus u odnosu na npr. klasičan blender ili multipraktik.

Digitalna vaga

Za pripremu određenih jela izuzetno je važna tačnost u odmeravanju određenih sastojaka. Iz tog razloga digitalne vage su neizostavni kuhinjski uređaj. Jednostavno, lako i brzo se koriste, bilo da se radi o merenju tečnih ili suvih sastojaka. Na tržištu se mogu naći različite vagice za kuhinju – ne morate izabrati neku naročito skupu, ali vam savetujemo da odaberete digitalnu, upravo zbog najvećeg stepena preciznosti u računanju gramaže namirnica.

Rotirajuća ljuštilica

Rotirajuća ljuštilica će vam olakšati ljušćenje voća i povrća, pri čemu ćete uštedeti na samom plodu, s obzirom na to da koristeći ovaj alat skidate samo površinski sloj, odnosno spoljašnju koru ploda. Korisna je i za brzo rezanje povrća i voća na tanje kriške, a ako se toga niste već dosetili i sami – njome možete ljuštiti čak i površinu tvrdih sireva.

Tučak i avan

Ako ste mislili da je ovo prevaziđen i staromodan deo kuhinjskog alata, varate se. Naprotiv, tučak i avan su izuzetno korisni delovi kuhinjske opreme, posebno ako ste ljubitelj sveže samlevenog začinskog bilja. Namenjeni za njihovo mlevljenje i mrvljenje, oslobađaju im ukus ne pretvarajući ih pritom potpuno u prah, u čemu je njihova velika prednost u odnosu na najrazličitije savremene kuhinjske mašine i mlinove za mlevenje začina i bilja.

Kuhinjsko rende

Bez obzira na to da li koristite staromodan tip ili moderno kuhinjsko rende, ovo je neophodan kuhinjski pribor koji vam omogućava brzo rendanje i usitnjavanje manje količine namirnica (bez ceđenja i mlevenja), poput tvrdog sira, šargarepe, komada đumbira, kore limuna i sl.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.