Dobre stvari

Najskuplji tepisi na svetu – zbog čega su posebni

Ukras unutar svakog doma, modni detalj koji privlači pažnju gosta ili obična staza koja služi svojoj primarnoj svrsi hodanja po njoj samo su neke od asocijacija na pomen reči – tepih. Tekstilni proizvod koji je sastavni deo svakog domaćinstva vekovima, prošao je kroz brojne transformacije tokom tog perioda.

Od prvobitno vunenih tepiha dominantno korišćenih sve do 20. veka, preko sintetičkih materijala u izradi, pa sve do modnih detalja koji izgledaju apstraktno, izgled tepiha se menjao. Međutim, za one kojima je tepih više od obične staze, tradicionalni način izrade tepiha i vrednost koju oni imaju danas, povećavao se godinama i vekovima. U daljem tekstu, upoznaćemo vas sa nekim od najskupljih tepiha na svetu.

Biserni tepih iz Indije

Priča o nastanku bisernog tepiha iz grada Baroda u Indiji datira iz 17.veka, tačnije perioda koji seže od 1860-1865. godine. Tvorac ovog remek-dela zarekao se da će napraviti tepih dostojan grobnice proroka Muhameda.

Satkan od svile i jelenje kože, optočen prirodnim biserima iz grada Basra u Iraku i presvučen engleskim perlama, ovaj tepih je 2009. godine u Dohi na aukciju stavila kompanija Sotbis. Procenjena cena od 5 miliona dolara porasla je na čitavih 5, 54 miliona dolara. Tako je ovaj veličanstven tepih prodat kao jedan od najskupljih tepiha u istoriji.

Da bi vaš tepih zadržao dugoročan sjaj i svežinu, a vi sačuvali milione dolara za prelep tepih preporučuje se pranje tepiha uz pomoć vodene pare. Na taj način ćete da sačuvate nov izgled vašeg tepiha i dom učiniti čistijim i lepšim.

Sareni tepih persijski

Tepih koji je krasio dvor Luja XV

Najpoznatiji evropski proizvođač tepiha pravljenih uz pomoć tehnike čvora, Savonnerie manufaktura, najveću slavu uživao je tokom druge polovine 17. veka. Jedan takav tepih, u vlasništvu čuvenog dizajnera Karla Lagerfelda, stavljen je u aprilu 200. godine na aukciju kompanije Kristi iz Monaka.

Cena koju je tepih iz vremena Luja XV dostigao bila je astronomskih 5,7 miliona dolara. Kreaciju iz 1750. godine je osmislio francuski slikar Žozef Pero i tako pokazao da postoji mnogo načina da se kreativno izrazite.

Ukras najbogatijeg doma u Americi – Mughal tepih

Cvetni tepih od najkvalitetnije pašmirske vune, koji datira iz Mogulskog carstva, krasio je prostorije jedne od najbogatijih porodica u istoriji čovečanstva – porodice Vanderbilt. Američka porodica holandskog porekla proslavila se tokom “pozlaćene ere” u kojoj je bila ključni faktor izgradnja železnice u SAD.

Aukcija kompanije Kristi održana 2013. godine u Londonu, privukla je ogromnu pažnju javnosti zbog poznatog porekla predmeta koji je bio ponuđen. Procenjen u rasponu od 2,4 do 3,2 miliona dolara, ovaj prelepi komad kašmirske vune prodat je za 7,7 miliona dolara.

Rani primerak persijskog tepiha sa perrati šarama

Kerman persijski tepisi su jedna od najpoznatijih vrsta u okviru klasifikacije tepiha iz Irana. Kao grad i oblast u centralnom delu nekadašnje Persije, poznati su po širokoj paleti boja i šara koje krase ove tepihe. Prirodne boje i vlakna, gusta tekstura i otpornost na abraziju, doprinose estetskim kvalitetima i ukupnoj vrednosti ovih tepiha.

Londonska aukcija kompanije Kristi ponudila je 2010. godine ovaj tepih, procenjujući ga na samo 900 evra. Loša procena koja u obzir nije uzela činjenicu da je primerak bio jedan od najranijih predstavnika persijskih tepiha sa perrati šarama koštao je prethodnu vlasnicu veće zarade.

Međutim, kako to obično biva, cena je prvo skočila na 20.000 dolara, da bi na sledećoj aukciji, tepih iz 17.veka, bio prodat za tričavih 9, 7 miliona dolara. Zato je kreativan način za oglašavanje proizvoda bitan prilikom bilo kakve, pa i milionske ponude.

Najskuplji tepih ikada – cena od koje se pada u nesvest

Više od tri godine je rekord najskupljeg tepiha ostao ispod cifre od 10 miliona američkih dolara. A onda se pojavio neverovatan primerak persijskog tepiha. Šare u obliku srpastih listova vinove loze i palmete predstavljaju najfiniji tkački produkt persijske proizvodnje.

Kao deo postavke brojnih muzeja, izložbi i događaja, vrednost tepiha procenjivala se na nekih 5-7 miliona dolara. Ipak, zbog unikatnog dizajna i crvene pozadine koja je jedini poznati primerak ovakvog persijskog tepiha, aukcija kompanije Sotbi u Njujorku je vrednost tepiha podigla skoro pet puta i prodala ga za neverovatnih 33, 7 miliona dolara!

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke