Dobre stvari

Najpoznatiji građevinski projekti u Evropi

Radnici koji rade na gradilištu

Velike promene u svetu zavise od mnogo faktora, a jedan od njih se odnosi na izgradnju građevinskih projekata koji će ključno doprineti  razvoju nauke i očuvanju planete. 

Razne evropske firme kao što su MR Industrial kompanija iz Velike Britanije, Balfour Beatty, Strabag iz Nemačke,  Eiffage iz Francuske, su prepoznale značaj kvalitetnih građevinskih objekata koji mogu imati za Evropu i ceo svet.

Pročitajte koji su to neki od najznačajnijih i najpoznatijih građevinskih projekata u Evropi i zbog čega su oni od ključnog značaja za čovečanstvo.

#1 Crossrail – evropski najveći projekat

Crossrail je najveći evropski, građevinski projekat koji se odnosi se na železničku prugu dužine 117 kilometara, iznad i ispod zemlje u tunelima, koja povezuje London sa drugim gradovima u Velikoj Britaniji. Poznata je pod nazivom “Elizabeth line” (Elizabetina linija, po kraljici).

Izgradnja ove železničke pruge je počela 2009. godine, da bi u maju 2015. godine bila otvorena za javnost. Zvanični vlasnici ovog projekta, koji je koštao neverovatnih 17 milijardi dolara do sada, su Transport for London, Network Rail i Heathrow Airport holdings.

Procenjeno je da ovu železničku prugu godišnje koristi više od 200 miliona putnika.

#2 Sognefjord podvodni tunel – praktično rešenje za putnike

Sognefjord je podvodni tunel u Norveškoj i nastao je kao praktično rešenje za potrebu da se znatno prekrati vreme putovanja sa jedne na drugu obalu Sognefjorda, najdužeg i najdubljeg fjoda u zemlji.

Sastoji se od konstrukcija dva tunela u betonskim tubama koji su postavljena ispod površine vode, oko 30 metara i udaljeni 250 metara, kako bi omogućili prostor za bezbedan prolazak brodova iznad njih i između pontona.

Ova konstrukcija je otporna na ekstremne vremenske uslove, s obzirom da se nalazi pod vodom. Beton je dovoljno jak da izdrži zemljotres, potencijalne sudare i nesreće sa tankerima. Takođe, izgradnjom ovog podvodnog tunela, sačuvana je prirodna lepota Sognefjorda, od čijeg prizora mnogima zastaje dah.  

#3 Heathrow – najposećeniji aerodrom u Evropi

Heathrow aerodrom se nalazi na 23 kilometara zapadno od Londona i predstavlja najposećeniji aerodrom u Evropi. Ima dve paralelne piste i četiri terminala na prostoru od 12,47 kvadratnih milja gde na svakih 45 sekundi avioni poleću ili sleću

Davne 1929. godine, Heathrow je predstavljao mali aerodrom na zemljištu koje se tada sastojalo od pijaci, farmi i voćnjaka. Postojao je samo jedan terminal, da bi u godinama koji slede Heathrow London aerodrom narastao do ogromnih razmera i postao jedna od najpopularnijih i najposećenijih građevinskih objekata na svetu. 

Aerodrom je u vlasništvu Heathrow Airport Holding-a, operativna je baza Virgin British Airlines-a i čvorište je British Airways-a  . Godine 2019. je ostigao rekord posećenosti sa 80,8 miliona putnika. 

Metalna konstrukcija za izgradnju zgrade

#4 Brenner base tunnel – važna evropska ruta

Brenner base tunnel je 55 kilometara dugačak železnički tunel i predstavlja jednu od najvažnijih ruta u Evropi. Baza se nalazi u Istočnim Alpima, i prolazi kroz Innsbruck u Austriji do Fortezze u Italiji.

Deo je transevropske transportne mreže koja se nadovezuje na liniju 1 od Berlina do Palerma. Zahvaljujući ovom građevinskom projektu, mnogim putnicima je olakšan transport između severnog i južnog dela kontinenta.

Takođe, ovim tunelom je dosta rasterećeniji saobraćaj na Brener prolazu, zbog čega su gužve i saobraćajne nezgodne znatno ređe.

#5 Gotthard Base Tunnel – najduži i najdublji tunel na svetu

Još jedan tunel koji je veoma značajan jeste Gotthard Base tunnel. On je najduži tunel na svetu, sa neverovatnih 57,9 kilometara dužine. Smešten je u Alpima i prolazi kroz Švajcarsku, povezujući kantone Uri i Ticino.

Otvoren je 2016. godine i sastoji se od dva tunela sa po jednom trakom i deo je New Railway konekcije. Ovim tunelom je postignut veći transportni kapacitet kroz Alpe, posebno za teretna vozila, na ruti Roterdam – Bazel – Đenova. 

#6 Hinkley Point C – nuklearna elektrana u Somersetu

Hinkley Point C je nova nuklearna elektrana koja se nalazi u Somersetu koja proizvodi dovoljno energije za više od 6 miliona domova u Velikoj Britaniji. To je okvirnih 7% od potrošnje električne energije na nacionalnom nivou.

Predviđena je da pravi energiju još najmanje 60 godina u budućnosti, što je od ogromnog značaja za ovu zemlju. Ukupni troškovi izgradnje ovog građevinskog projekta je bio između 21 i 22, 5 milijardi funti.

Građevinski projekti utiču na životnu sredinu

Građevinski projekti i te kako imaju uticaja na životnu sredinu. Prema nekim istraživanjima, veliki građevinski objekti mogu i do 50% da utiču na klimatske promene i 40% na svetsku potrošnju energije.

Zato se mnoge kompanije osvrću na to da, pored velike korisnosti, njihovi projekti takođe budu u skladu sa očuvanjem životne sredine, što je na globalnom nivou veoma velika i značajna stvar.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke