Dobre stvari

Nekoliko kreativnih ideja za uređenje dvorišta

Uređenje dvorišta zna da bude mukotrpan posao, posebno ako imate izrazito malo ili izrazito veliko dvorište. U takvim slučajevima iziskuje se određena doza kreativnosti za popunjavanje prostora ili njegovo što bolje iskorišćavanje. 

Od male oaze prirode do velikog bazena, opcije su mnogobrojne i nekad nije lako odlučiti se. Zato smo mi prečešljali ideje dostupne na internetu i donosimo vam pet kreativnih rešenja uz čiju pomoć ćete moći da stvorite savršen ambijent u dvorištu. 

Napravite malu vodenu oazu u svom dvorištu

Japanci, kao mudar narod, provode minimum sat vremena u toku dana gledajući u vodu. Naučno je dokazano da nas i sam pogled na fotografiju vode smiruje. Stoga, zašto ne biste napravili fontanu ili malo jezero u svom dvorištu?

Fontana je nešto komplikovanija za izradu. Trebaće vam šljunak, plastični rezervoari, pumpa, bakarna cev, ventili, PVC cevi, vodootporni lepak, kamenje, električni kablovi, itd. Ne zaboravite i eksterni izvor napajanja. Na prvi pogled deluje kao komplikovan zadatak, ali je svakako vredan truda.

Izrada jezera je nešto jednostavnija, a i zahteva manje materijala. Prilikom postavljanja, vodite računa o položaju: ispod drveta ćete morati često da ga čistite u jesen, a i poželjno je da bude na suncu, makar delimično, 4-6h dnevno ako okolo želite da posadite i neke biljke. Trebaće vam i kalup za jezero, a na dno možete posuti pesak ili šljunak.

Zasadite cveće živih boja

Ništa lepše od dvorišta u kojem boje naprosto vibriraju i daju uveseljavajući ton celom prostoru. Ruže, zumbuli, lale, narcisi najčešći su ukrasi u našim baštama. Pored njih, žive boje i lep izgled vašem dvorištu pružiće i noćurak, lavanda, lepa kata, jagorčevina, prkos, cinija, petunija, lepi jova, božur i mnogi druge ukrasne biljke. Takođe možete posaditi i ukrasne trave, žbunasto bilje i perene, ali i drveće nižeg rasta, kao što je na primer jorgovan. 

Neki od predloga ovde spadaju i u lekovito bilje, te razmislite i o njihovoj višestrukoj nameni prilikom sadnje. Većina lekovitih napitaka pravi se od sušenog lišća ili cvetova. To vam to neće oduzeti previše vremena, a benefiti su mnogobrojni.

Iskoristite stare stvari za uređenje dvorišta

Ako imate dvorište, onda verovatno imate i podrum ili šupu, a oni su gotovo uvek puni stvari koje ne želimo da bacimo jer „možda mi nekad zatreba“. Eto idealne prilike da vam zatrebaju stari bicikl, gume, kantice, limenke ili čizme.

Jednostavno iskoristite sve što može imalo zaličiti na saksiju, pa u tu svrhu i upotrebite. Na bicikl sa korpom koji nećete više voziti jednostavno okačite nekoliko saksija. Prethodno ga možete i ofarbati u neku drugu boju, što će dodatno ulepšati vaše dvorište.

Napravite ukrasnu stazu

Umesto jednostavnih, betonskih staza, napravite nešto novo i originalno što se uklapa u ostatak eksterijera. Najjednostavnije je da napravite stazu od cigala. Još ako su cigle žute boje, uvek možete da se pretvarate da ste Doroti. Samo vam fale crvene cipelice.

Šljunak je takođe dobra i jeftina solucija, a ni lomljeni mermer ili granit nisu loša opcija. Ako ste „uradi sam“ bukvalno shvatili, sakupljanje većeg šarenog kamenja koje ćete kasnije postaviti po stazi je takođe u opticaju, ali će vam za ovo možda trebati više vremena.

Odaberite interesantnu ogradu

Iako se uređenje dvorišta uglavnom odnosi na onaj deo unutar ograde, ni nju ne treba zapostaviti. Nekada je malo osveženje u vidu druge boje ili materijala sve što vam je potrebno da vaše dvorište zablista punim sjajem. 

Za početak razmislite o tome kakvu ogradu želite: visoku ili nisku. Ako imate kućnog ljubimca, vodite računa i o čvrstoći materijala, ali i o prorezima. 

Neki od interesantnijih predloga su: 

  • bela, niska, drvena ograda koju dodatno možete ukrasiti biljem, šibljem ili saksijskim cvećem; 
  • kamena ograda; 
  • ograde od recikliranih materijala, poput paleta ili nekih vrsta metala; 
  • živa ograda. 

Živa ograda vas na vrlo diskretan i interesantan način štiti od radoznalih pogleda, ali predstavlja dodatno opterećenje u vidu stalnog održavanja, te uzmite u obzir i koliko vremena nedeljno ili mesečno ste spremni da izdvojite za nju.

Ne zaboravite baštensku garnituru

Nakon što ste sredili dvorište po vašoj meri, ne zaboravite da u njega postavite i mesto za sedenje kako biste mogli svakodnevno da uživate u novom ambijentu. Izbor je veliki: možete kupiti sve, od obične klupice, preko ljuljaške, do velike garniture sa 6 stolica i stolom ili čak ugaone garniture. Materijali koji se najčešće koriste za izradu su drvo, metal, ratan ili plastika, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Šta god da odaberete, prvenstveno se potrudite da bude udobno kako biste mogli dugo da uživate u svojoj oazi mira.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke