Dobre stvari

Najbolji saveti za tehnički pregled automobila

Majstor namešta deo automobila

Zakonom o saobraćaju koji je stupio na snagu 2018. godine, na rigorozniji način nego pre, regulisano je pitanje tehničkog pregleda automobila. Kao obaveza koju vozač mora da ispuni pre registracije, on treba da se obavi najkasnije 30 dana pre podnošenja zahteva za registraciju, kako bi vozač imao dovoljno vremena da otkloni sve eventualne kvarove.

Tehničkim pregledom se utvrđuje da li je vozilo tehnički ispravno i da li ispunjava sve propise neophodne da se ono uključi u saobraćaj. On može biti vanredni (podrazumeva pregled vozila koje je imalo saobraćajnu nesreću) i redovni (koji se za vozila starija od 15 godina obavlja na svakih 6-12 meseci, a za mlađa – na svake 2 godine).

Postoje brojne firme koje otkupljuju stara vozila koja nisu prošla tehnički pregled, a kako vi ne biste postali još jedan vlasnik u nizu koji će prodati svoje vozilo zbog njegove nefunkcionalnosti, mi ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta zahvaljujući kojima će vaš automobil sa uspehom moći da ostane deo saobraćaja.

Unapred se pobrinite za tehnički pregled

Ukoliko tek tako odvezete automobil na tehnički pregled, velika je verovatnoća da ćete upasti u gužvu koja je prouzrokovana obavljanjem pregleda velikog broja drugih vozila koja su tu dovezena pre vašeg.

Kako bi se ova situacija izbegla, idealno bi bilo da pozovete i unapred zakažete tehnički pregled. Po zakonu, pregled jednog putničkog automobila treba da traje najmanje 30 minuta i da se obavlja bez prisustva vlasnika, što će vam takođe biti od pomoći da isplanirate sopstveno vreme dok je pregled u toku. 

Čisto vozilo je pola posla

Jedan od najvažnijih preduslova za početak pregleda je čisto i uredno vozilo. Ukoliko ovo nije slučaj, sa pregledom se neće ni početi, te će vas vraćati nazad sve dok vozilo ne bude u potpunosti čisto i spremno. 

Osim toga, radnik će vam biti zahvalan što ste mu poprilično olakšali posao.

Izvršite samostalan preliminarni pregled

Pokušajte da pre odlaska na tehnički pregled samostalno proverite sve ono što umete. Naduvajte gume i pogledajte da li negde ima ozbiljnije korozije (donji deo vrata, prednji branik, blatobrani). Obavezno proverite rad svetla, migavaca i brisača, te pregledajte da li na njima postoje neka oštećenja.

Kako stojite sa obaveznom opremom? Ukoliko vam nešto od nje nedostaje: trougao, prva pomoć (čiji rok trajanja obavezno morate proveriti pre tehničkog pregleda) ili rezervni točak – obavezno je nabavite, u suprotnom nećete proći tehnički pregled.

Pregledajte sva potencijalna oštećenja: na vetrobranu, svetlima, registracionim tablama, te ukoliko primetite da nešto nije kako treba, rešite problem pre odlaska na tehnički pregled.

Pored toga, bitno je da skinete sve ukrasne detalje poput spojlera, ukrasa na farovima, kao i sve lažne detalje koji mogu uticati na tehnički pregled.

Važno je da se dobro informišete pre tehničkog pregleda

Dobro informisanje pre tehničkog pregleda jedno je od najboljih rešenja ukoliko želite da sve prođe u najboljem redu i bez kazni za nepoštovanje propisa.

Kontaktirajte osobe koje se time bave i raspitajte se za cenu (s obzirom na to da se uskoro očekuje njihovo povećanje). Pored toga, ne bi bilo loše da proverite koja se odstupanja od pravila tolerišu, a koja ne, kako biste mogli bez muke da se pripremite za tehnički pregled.

Koji kvarovi se tolerišu, a koji ne?

Naravno, to što imate neki sitan kvar neće odmah značiti da nećete proći tehnički pregled. Na meti će se naći prvenstveno oni automobili koji imaju kvarove koji bitno utiču na bezbednost u saobraćaju i koji je na neki način mogu omesti. Na koje kvarove će vozačima biti progledano kroz prste?

  • Prednji far koji je polomljen
  • Šoferšajbna naprsla nekoliko centimetara

Do 2021. godine će se vozačima tolerisati i sledeći kvarovi:

  • Delimično ispravan izduvni sistem
  • Nedostatak katalizatora

Ukoliko imate kvarove koji su veći od ovih poput neispravnih kočnica ili dubinske korozije, sasvim je sigurno da vaš automobil neće proći tehnički pregled.Jako je važno da vodite računa o svom automobilu i da pre svega redovno posećujete automehaničara. Jedino tako ćete na vreme uspeti da sprečite veće kvarove i biti u potpunosti spremni da prođete tehnički pregled koji vas očekuje.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke