Najbolji prirodni materijali koje bi trebalo da birate za garderobu

Sve je više žena koje uviđaju značaj materijala od kojih su sastavljene stvari koje im direktno prianjaju uz kožu. Uz materijale koji su prijatni i prirodni, moderne i angažovane žene osjećaju se dobro tokom cijelog dana.

Mnoge dame vole da prate modne trendove, pa se izbor garderobe uglavnom sprovodi uz tri važna kriterijuma – odijevni komadi koje kupuju sebi moraju biti: od prirodnih materijala, trendi i da im naravno, odlično stoje.

Pošto je vrlo teško pronaći odijevni komad koji ima odlike sve tri navedene karakteristike, ne čudi što i sam čin šopinga za mnoge predstavlja stresnu aktivnost. Kako bismo vam olakšali kupovinu, istražili smo jednu od tri bitne odlike garderobe  – koji su to prijatni prirodni materijali koje bi trebalo da birate za garderobu?

Pamuk – najpopularniji prirodni materijal 

Sa punom sigurnošću možemo napisati da sigurno već imate komad garderobe od pamuka u svom ormaru. Ovo je zbog toga što je pamuk definitivno materijal koji je pronašao najširu namjenu u savremenoj modnoj industriji. Mnogi ga zbog toga zovu i materijalom našeg života.

Pamuk se odlikuje prijatnim dodirom, lijepim prianjanjem na kožu i vrhunskom udobnošću. Ovaj materijal odlično upija vlagu (u njemu nema znojenja) i lako se održava. Predstavlja izuzetno prijatnu tkaninu, a od njega se često prave najrazličitiji odijevni komadi: muške i ženske pidžame, majice, haljine, donji veš, košulje, sportska garderoba…

Sa pamukom nema greške, pa se trudite da vaš odabir bude garderoba od što višeg sastava pamuka. Za najbolje efekte, potrudite se da pronađete odijevne komade koji su skrojeni od 100% pamuka

Svila – nježni prirodni materijal koji odiše luksuzom

Svila je toliko nježna da je od njenog naziva izveden i pridjev svilenkasto. Dok najpopularniji prirodni materijal ima biljno porijeklo, svila je životinjskog – dobija se od svilene bube. Svila ima dugu istoriju i obilježila je čitav jedan istorijski period, a i danas mjesto njenog porijekla (Kina), predstavlja mjesto u kome se najviše proizvodi. 

Osim izuzetne nježnosti koja predstavlja njenu glavnu odliku, svilu karakteriše i izuzetna finoća, prosječna elastičnost i odlično upijanje vlage. 

Spavaćice i bademantili, kao i marame, najčešći su odijevni komadi od svile na koje ćete naići tokom šopinga, ali posljednjih godina svila je u samom vrhu modnih trendova, pa asortimani prodavnica sve češće uključuju svilu i u izradi drugih odijevnih komada. Ipak, imajte na umu da je svilena garderoba nerijetko skupa – pripada luksuznim materijalima

Vuna – najbolji materijal za zimsku garderobu

Hladne, vjetrovite i sniježne zime, definitivno zahtjevaju i garderobu koja utopljava, zadržava toplotu tijela i služi kao odlična zaštita kože od vjetra, kiše i snijega. Upravo je garderoba od vune ta koja ima sve navedene karakteristike. 

Vuna se vijekovima u hladnim mjesecima i krajevima koristi za izradu najrazličitijih odijevnih komada, a najčešće su to džemperi i čarape. Vuna se dobija šišanjem žive ovce, a predstavlja materijal koji je među najtoplijim i najudbonijim za nošenje. 

Vuna ima izvanredna toplotno-izolaciona svojstva, što znači da održava tjelesnu temperaturu – zimi grije, a ljeti hladi. Ipak, ona se najviše koristi za zimsku garderobu, a ne ljetnju. Može biti izuzetno mekana, ali i gruba na dodir – zavisno od vrste vune koja se koristila za izradu određenog odijevnog komada. 

Kada je riječ o garderobi sastavljenoj od grublje vune, pamučna majica biće odličan među-sloj između kože i vunenog džempera, pa je ova njena mana vrlo lako rješiva. Kašmir vuna je posebno prijatna i mekana da dodir i spada među najskupocjenije tkanine, dok je merino vuna pronašla najširu primjenu. 

Ova tri prirodna materijala obezbjediće vašoj koži da diše, pa ćete se u njima osjećati fantastično! Sigurno ste za njih već čuli, a sada, kada imate i osnovna saznanja o njima, sigurni smo da će predstavljati vaš prvi izbor. Sa garderobom od prirodnih materijala nema greške, pa obavezno počnite da gledate deklaraciju tokom šopinga – vaše tijelo će vam biti zahvalno!