Dobre stvari

Prirodni materijali koji prijaju koži

Šareni materijali poređani

Prirodni materijali odavno su stekli vrhunsku reputaciju, a kako je moderno doba era hemijskih – sve je više onih koji obraćaju pažnju na deklaracije na kojima je naznačen sastav odevnih komada. Dokazano je kako prirodni materijali više prijaju koži, a u modernom dobu, komfor je veliki adut na koji mnogi obraćaju punu pažnju. Upravo je garderoba od prirodnih materijala ona u kojoj se osećamo udobno i prijatno tokom celog dana.

Sem udobnosti, kriterijumi koji se pri odabiru garderobe najčešće koriste su i: modni trendovi, kao i to kako nam određeni odevni komad pristaje i koliko je skladan našem stilu i karakteru. Obzirom da je šoping, uz ove visoke kriterijume često stresan, odlučili smo da vam pomognemo i istražimo bar jedan o važnih kriterijuma: materijale odevnih komada

Koji su to najpopularniji prirodni materijali koji prijaju koži i šta su njihove glavne odlike – saznajte u narednim pasusima.

Pamuk – prirodni materijal koji najčešće nosimo

Svako ima barem jedan komad garderobe od pamuka! Pamuk  zbog toga zovu materijalom našeg života – predstavlja tkaninu koja je pronašla najširu namenu u savremenoj modnog industriji (mada se od njega često izrađuje i kućni tekstil).

Njegove glavne odlike su: lepo prianjanje na kožu, lako održavanje, prijatnost na dodir i odlično upijanje vlage. Ukratko rečeno – u pamuku nema znojenja, a pruža vrhunski komfor. Pamuk može poslužiti za izradu odevnih komada kao što su: muške i ženske pidžame, majice, haljine, donji veš, košulje, sportska garderoba…

Ovaj materijal definitivno je poželjan u svačijem ormaru. Često je garderoba od mešavine pamuka sa drugim materijalima (najčešće je to elastin), ali sa komadom od 100% pamuka nema greške.

Vuna – omiljeni zimski prirodni materijal

Kada kažemo vuna – vi sigurno pomislite zima. Ne grešite u tome, jer vuna je svetski poznata kao zimski materijal koji odlično greje. Ipak, manje je poznato da je vuna i najbolji toplotni izolator, što znači da zadržava temperaturu tela – bilo da je reč o letu ili o zimi. Drugim rečima – vuna ima izvanredna toplotno-izolaciona svojstva – zimi grije, a leti hladi.

Ipak, najpopularnija primena vune je u zimskim sezonama – ona je odlična zaštita za telo od hladnoće, vetra i snega. Čarape i džemperi od vune vekovima se koriste u hladnim mesecima i hladnim krajevima. Dobija se šišanjem žive ovce, te je životinjskog porekla, a predstavlja jedan od najtoplijih i najudobnijih materijala. 

Kada je reč o drugim njenim karakteristikama, one zavise od vrste i finoće vune koja se koristi za izradu određenog odevnog komada. Od najgrublje pa sve do najnežnije na dodir – vuna zaista može pokriti čitav dijapazon mekoće i nežnosti.

Gruba vuna često se koristi za izradu toplih, zimskih džempera, a pamučna majica odličan je način da zaštitite kožu od njene gruboće (noseći je kao potkošulju). Merino vuna pronašla je najčešću primenu, a kašmir vuna izuzetno je mekana i retka, te i skupocena. Kao i svilu, kašmir smatramo luksuznom tkaninom. 

Svila – luksuzni i moderni prirodni materijal

Svila je, za razliku od pamuka, životinjskog porekla. Detaljnije objašnjeno, pamuk se dobija od biljke, a svila – od svilene bube.  Prva odlika svile je neprikosnovena nežnost, a tako i prelep osećaj koji pruža na dodir. Ova tkanina potiče iz Kine, a i danas se tamo najviše proizvodi. Smatra se luksuznom, pa je u odnosu na većinu drugih tkanina svila vrlo skupa i retka. Ona ima izuzetno dugu istoriju i obeležila je čitav istorijski period, pa i geografski pojam, poznat kao „put svile„.

Dok su kineski kimoni uglavnom izrađeni od svile, na zapadnom modnom tržištu ovaj materijal je najčešće korišćen za bademantile, spavaćice i marame. Obzirom da su svila i slični svilenkasti, sjajni i nežni materijali, u vrhu modnih trendova poslednjih sezona, u asortimanu prodavnica mogu se pronaći i drugi modni artikli od svile. Prosečna elastičnost svile, uz vrhunsko upijanje vlage i izuzetnu finoću, predstavljaju osnovne karakteristike ove nežne, luksuzne tkanine.

Jasno je da svaki od ovih prirodnih materijala ima drugačija svojstva i karakteristike. Zato ih i vi birajte za drugačije namene. Svila će vam pružiti maksimalnu nežnost i sofisticirani izgled, pamuk udobnost i eleganciju, a vuna toplotu i ušuškanost i u najhladnijim danima. Ono što je sigurno je da sa odabirom prirodnih materijala nećete pogrešiti, pa smo sigurni da će odevni komad od nekih od ova tri materijala biti vaš prvi izbor već prilikom narednog šopinga. Garderoba od njih pružiće vam maksimalni komfor i udobnost, a prijaće vašoj koži, koja će biti zahvalna na pravom izboru!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.