Dobre stvari

Najbolji evropski gradovi za studente

Završili ste srednju školu i razmišljate o tome gde biste mogli da nastavite školovanje? Vaše misli sve više idu prema studiranju u nekoj drugoj evropskoj državi. Međutim, ipak niste sigurni da li zadovoljavate sve uslove, a istoivremeno se pitate da li možete da priuštite studiranje u evropskim gradovima.

Prednosti studiranja u inostranstvu su velike. Postoji velik broj fakulteta, a na vama je da izaberete ono što je najbolje za vas, vašu buduću struku i uspeh. Proučite dobro studijske programe uz koje ćete moći najviše da napredujete. Predavači na evropskim fakultetima dolaze sa raznih strana sveta, kao i kolege koje ćete susretati i s kojima ćete se družiti.

Studiranje u inostranstvu omogućava vam da upoznate nove prijatelje i kulture, suočite se s brojnim izazovima koji će vam proširiti vidike, a ono najbitnije, naučićete i usavršiti strani jezik. Na kraju svega, studiranje u inostanstvu biće odlično iskustvo i pamtićete ga celoga života. Kada tražite najbolje gradove za studiranje u Evropi, morate biti sigurni da je obrazovni sistem kvalitetan i da je mesto ugodno za život. U ovom članku predlaženi su neki od najboljih gradova, a vi odlučite kojem gradu ćete dati svoj glas i poverenje. Saznajte koja su idealna mesta gde možete da nastavite svoje školovanje.

Pariz, Francuska

„Pariz je uvek dobra ideja!“ Pariz je jedna od najpopularnijih destinacija za studente širom sveta. U prilog tome govori i to da čak 250.000 studenata svake godine započinje svoje školovanje u Francuskoj, a velik broj njih odlučuje se upravo za glavni grad, Pariz.

U Parizu se nalazi velik broj fakulteta koji spadaju u neke od najboljih obrazovnih institucija na svetu: The Sorbonne University alliance, ENS Paris, Sciences Po i drugi. Pariz je odlično mesto za život studenata jer nudi velik broj kulturnih događanja, koncerata, bogat noćni život, a neke od najpoznatijih muzeja i umetničkih galerija posetićete upravo u ovom gradu. Jedina mana Pariza je ta da je život poprilično skup. Studije na francuskim državnim fakultetima su besplatne, a plaća se jedino upisnina koja može iznositi od 150 pa sve do 300 evra.

Stokholm, Švedska

Ova skanidnavska zemlja nudi studentima nešto drugačiji pristup učenju. Švedski fakulteti mogu da se pohvale otvorenim pristupom, a naglasak je na grupnom radu. Ovo je definitivno prednost jer tako studenti usvajaju veštine koje će im pomoći da jednom kada počnu da rade, lakše dođu do poslovnog uspeha.

Švedski programi studiranja uključuju učenje uz puno prakse. Mnogi fakulteti sarađuju sa velikim brojem firmi i na taj način pružaju studentima šansu da kombinuju studiranje i praktični rad. Ovo je velika prednost ako želite da ostanete u Švedskoj nakon studija, jer automatski ostvarujete mogućnost ulaska na njihovo tržište rada.

Studiranje u Švedskoj je besplatno za sve građane Europske unije, a pošto je Švedska jedna od najbogatijih zemalja, daju stipendije i velikom broju stranih studenata. Studiranje na  35 švedskih univerziteta obavlja se na engleskom jeziku, što je definitivno veliki plus.

Berlin, Nemačka

Nemačka je još jedna od zemalja koja privlači studente širom sveta, a Berlin je jedan od najpopularnijih gradova za koji se strani studenti odlučuju jer se predavanja u Berlinu održavaju na engleskom jeziku. Berlin je grad u koji vrlo brzo možete da se zaljubite jer je mesto kulture, mode, dizajna i muzike – sve što može da zaokupi studente u njihovo slobodno vreme.

Neki od najboljih fakulteta čije programe bi bilo dobro da istražite su: Humboldt University, Freie Universität Berlin, Berlin University of Arts, Berlin Institute of Technology i mnogi drugi.

Berlin, kao jedan od najpoželjnijih gradova za studiranje mogao bi da vas razočara jedino izazovom kod pronalaska povoljnog smeštaja, pa je preporučljivo da odvojite dovoljno vremena za traženje stana. Imajte na umu i to da se život u razlikuje zavisno od dela grada, pa možete odabrati onaj deo koji najbolje odgovara vašem stilu života i ličnosti.

Beč, Austrija

Beč je jedan od najčešćih gradova koji bude izabran od internacionalnih studenata, a glavni razlog je taj što su programi obično na nemačkom i engleskom jeziku, plus školarine se ne plaćaju. Na ulicama glavnog grada Austrije možete sresti velik broj studenata iz celoga sveta. Život u Beču je uzbudljiv i zanimljiv, pa ćete nakon predavanja imati priliku za druženje i upoznavanje kulture. Opustite se s društvom u predivnim malim kafićima i posetite glavne znamenitosti ovog čarobnog grada.

Grad je poprilično jednostavan za snalaženje, a velik broj mesta u centru moći ćete da obiđete peške. Ako želite da istražite i širi centar Beča i da posetite neka mesta i izvan centra, preporučuje se da iznajmite bicikl. Studenti i učenici u Beču obični imaju dobre popuste, a neretko i besplatan ulaz u velik broj muzeja, kao i na brojne događaje i manifestacije.

Ljubljana, Slovenija

Slovenija nudi izbor od 150 studijskih programa, a ako ne želite da slušate predavanja na slovenačkom jeziku, imate mogućnost odabira engleskog jezika. Strani studenti ne plaćaju školarinu, a plaća se samo mali iznos koji služi kao registracija. Neki od najboljih slovenačkih fakulteta nalaze se u glavnom gradu Ljubljani, ali za njom ne zaostaju ni Kopar, Maribor i Nova Gorica.

Ono što će vas sigurno privući je to da strani studenti imaju mogućnost korišćenja zdravstvenih usluga, mogućnost zapošljavanja preko studentskog servisa, a uz sve to im se subvencionišu ishrana i prevoz. Ljubljana je ugodan grad za život. Može se pronaći povoljan smeštaj, a svaki student će sigurno uživati u predivnom zelenilu kojeg ima čak i u centru grada, uz reku Ljubljanicu. Slobodno vreme provedite u parku Tivoli ili u jednom od 12 muzeja, a ne propustite ni da posetite simbol grada Zmajski most, kao i ljubljanski dvorac koji se uzdiže iznad grada.

Iako nije lako otići od kuće, udaljiti se od topline roditeljskog doma i skoro u potpunosti se osamostaliti u drugoj zemlji gde nikoga ne poznate – na kraju bi vam se to moglo i više nego isplatiti. Odvažite se na ovu avanturu nakon koje ćete biti samostalniji, samouvereniji i odličnog znanja, spremni da potražite posao iz snova koji ste oduvek želeli da radite. Uz ovako dobre temelje, imaćete velike šanse za razvoj svoje karijere.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke