Dobre stvari

Najbolje grablje i metlice za čišćenje lišća

Muškarac grabulja lišće

Malo stvari u prirodi je tako upečatljivo kao živopisno lišće u svim nijansama crvene, narandžaste i zlatno žute boje u jesen. Ali, ma koliko jesenji prizori prirode bili privlačni, nisu dugovečni – čak i najlepši listovi na kraju opadaju, a kada ih se previše nakupi u vašem dvorištu, te neuredne gomile mogu zagušiti travnjak, ometati rast trave u hladnoj sezoni i privući štetočine.

Da bi sprečili ove probleme, vlasnici kuća sa mnogo drveća na svom imanju mogu da provedu sate grabljajući i sakupljajući opalo lišće. Grabljanje opalog lišća za je naporan posao, pre svega jer ga morate obavljati maltene svakodnevno, ali ne mora da bude težak. Nećete moći u potpunosti da pobegnete od sakupljanja opalog lišća, ali uz prave baštenske alate i par trikova, obavićete ovaj posao brže i efikasnije i uživati u raznobojnim jesenjim danima.

Baštenski alati za sakupljanje opalog lišća

Grablje i metlice za sakupljanje opalog lišća su obavezan deo asortimana baštenskih alata svake domaćinske kuće koja ima dvorište ili baštu. Zahvaljujući ovim baštenskim alatima vaš travnjak će biti čist tokom cele godine, a naročito u jesen. Odstranićete suvo lišče, grančice, opale plodove i brojne druge nečistoće koje se mogu naći na travnatim površinama.

Grablje i metlice dolaze u mnogo dimenzija, boja, oblika i materijala izrade, među kojima dominiraju metal i čvrsta, otporna plastika. Iako su materijali od kojih se prave izdržljivi i jaki, sami alati su prilično male težine, te ne stvaraju opterećenje i ne izazivaju umor prilikom dužeg korišćenja, što znači da ih mogu koristiti pripadnici oba pola, gotovo svih starosnih grupa.

Bitno je naglasiti da grablje i metlice za lišće možete kupiti sa ili bez drške. Ukoliko vam se nastavak vremenom istroši ili slomi (recimo plastika o kamen), možete ga jednostavno zameniti, bez potrebe da kupujete novu dršku.

Baštenske grablje

Grabulje su napravljene od duge drvene drške na koju je pričvršćen zupčasti nastavak napravljen od metala ili plastike. Zupci mogu biti različite dužine, oblika (zašiljeni ili obli) i razmaka. Grablje su multifunkcionalni baštenski alat – one poboljšavaju kvalitet zemljišta i održavaju estetiku vašeg travnjaka ili bašte.

Usitnjavanjem i ravnomernim prostiranjem zemljišta vrši se njegova aeracija, dok se istovremeno čisti od nepoželjnih nakupina. Grabulje se mogu koristiti i prilikom setve za pravljenje leja, ili prilikom đubrenja, za ravnomernu raspoređenost biomase.

U estetske svrhe grablje se koriste ravnomernim dugim potezima, dok se nečistoće zahvaćene njihovim zupcima uklanjaju pomoću baštenske lopate.

Postoji nekoliko vrsta grablji različite namene:

  • Višenamenske baštenske grablje koje su dobrodošla pomoć u svakoj postavci alata. Karakteriše ih duga ravna ručka i jak širok radni deo sa kraćim zupcima. Mogu se koristiti za sve namene: ravnanje zemlje, aeraciju, grabljanje opalog lišća.
  • Plastične grablje nisu teške, te je njihova upotreba nezahtevna, dok podjednako lako uklanjaju opalo lišće, plodove i grančice kao i metalne grablje.
  • Metalne grablje su jače konstrukcije, jer je njihov radni deo napravljen od metala. Ove grablje će vam trajati više sezona (a često i doživotno). Mogu se razlikovati po broju zubaca, njihovoj dužini i obliku, a njima možete vršiti i zahtevnije poslove nego plastičnim grabljama. Dok su plastične rezervisane za lišće, plodove i grančice, metalne se uspešno nose i sa tvrdom zemljom, peskom, malčom i drugim materijalima.

Metlice za lišće i travu

Metlice su veoma koristan alat za čišćenje dvorišta, travnjaka, vrtova, voćnjaka, livada i drugih travnatih površina, koji nalikuje grabljama ali nije u potpunosti isti.

Metlice se koriste za uklanjanje opalog lišća, cveća, sitnih plodova, grančica i na taj način čuvaju estetiku vašeg dvorišta, jer ovaj biomaterijal ne izgleda lepo na vašem travnjaku. Međutim, možda niste znali da opalo lišće i plodovi mogu biti i opasni po druge biljke na vašem imanju i doprineti truljenju i širenju bolesti. Metlice i grablje će preventivno delovati na razvoj ovog problema, jer će vam omogućiti da sakupite sve što je nepoželjno i odstranite ga.

Metlice za lišće mogu biti napravljene od plastike ili metala, a njihov izgled je prepoznatljiv – sastoje se od drške i radnog dela sa dugačkim igličastim zupcima, koji su blago zakrivljeni ka unutrašnjoj strani.

Baš kao i kod grablji, i kod metlica razlikujemo nekoliko vrsta:

  • Plastične metlice su male težine te ih mogu koristiti i deca, a i stariji članovi porodice. Namenjene su za sakupljanje otpadnog materijala manjih težina.
  • Metalna metlica je izdržljivija od plastične, jer su njeni zupci napravljeni od čelika i ojačani metalom, te je često nazivamo i ojačana metlica za lišće. Ima 22 zupca koji prikupljaju sve vrste baštenskog otpada, bez oštećenja samog baštenskog alata.
  • Teleskopska švedska metlica, koja se još zove i švedska grabulja, ima metalnu dršku koja se može podešavati po potrebi osobe koja je koristi i 15 čeličnih zubaca. Koristi se za čišćenje svih vrsta baštenskog otpada.
  • Višenamenska švedska metlica 3u1 naziv nosi zbog tri načina podešavanja. Pored dužine ručke, zupci se takođe mogu podesiti u tri položaja. Zahvaljujući ovoj funkciji, 3 u 1 švedska metlica može dosegnuti i do teško dostupnih mesta u vašoj bašti, a mogućnost sklapanja podrazumeva da ovaj alat neće zauzimati puno mesta u vašoj garaži.

Uz prave alate i par trikova (sačekajte da lišće opadne u većoj meri pre nego pristupite čišćenju, nosite rukavice i ne grabuljajte kada duva jak vetar) čišćenje vašeg travnjaka biće lakše nego ikada!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke