Dobre stvari

Najbolja mesta za zimski odmor u Srbiji

hram-svetog-save-zimski-odmor-beograd

Srbija ima izuzetna mesta za odmor koja budu još lepša pod snegom. Zimski odmor treba da bude ispunjen skijanjem, klizanjem, ili pak udobnim smeštajem sa šoljom toplog napitka dok gledate kako napolju padaju pahulje. Ukoliko tražite gde ćete da provedete snežne dane, nastavite da čitate. Predstavljamo vam najbolja mesta za zimski odmor u Srbiji.

Planine u Srbiji

Planine su uvek dobra ideja za zimovanje. Većina ski centara ima sisteme za veštačko osneživanje, tako da ne morate ni u jednom trenutku dok traje ski sezona brinuti o tome da li ćete moći da skijate. Takođe, planine su omiljeno mesto deci jer pružaju izvor neprestane zabave. Kopaonik jeste najpopularnije mesto u Srbiji za zimski odmor, ali mi ćemo vam u nastavku predstaviti dve planine koje takođe imaju izuzetnu ponudu za nezaboravno zimovanje. 

Stara planina

Zamislite da se nalazite na vrhu planine odakle vam se pruža pogled na okolinu pokrivenu snegom. To vam može pružiti Stara planina i njen vrh Babin zub na kome se nalazi istoimeni ski centar. Ovaj ski centar ima preko 13 km staza namenjenih skijašima različitih iskustava. Ski staze su opremljene ski liftovima, žičarama, gondolom i opremom za proizvodnju veštačkog snega. Postoji i dečiji vrtić sa pokretnom trakom na Markovoj livadi gde će najmlađi sigurno uživati. 

Ski sezona na Staroj planini traje skoro pola godine, tako da možete da dođete i kad ima manje ljudi ukoliko ne volite gužvu. Ukoliko volite da planinarite i spretni ste u tome, možete da se popnete na najviši vrh Stare planine u Srbiji, Midžor. Dok ste na Staroj planini, probajte i belmuž, stari specijalitet tog kraja, pirotski beli sir, staroplaninski med i pihtije od boba.

Zlatibor

Jedna od najpopularnijih planina u Srbiji je i Zlatibor, sa svojim ski centrom Tornik koji je jedan od vodećih turističkih centara Srbije. Na stazama ovog ski centra možete da skijate, sankate se i spuštate snoubordom. Tornik ima pet staza ukupne dužine oko 10 kilometara koje mogu da se veštački osneže zahvaljujući sistemu kojim se zimska sezona produžava na oko 100 dana. U okviru ski centra se nalazi i Gold gondola sa koje možete da uživate u pogledima sa visine na Zlatibor pokriven snegom. Ova gondola je zapravo najduža panoramska gondola na celom svetu. Za decu su naravno tu i škole skijanja i manje staze na kojima mogu da usavrše svoju veštinu.

Zlatibor je idealno mesto odakle možete da posetite turističke atrakcije u njegovoj okolini, poput Sirogojna i njegovih muzeja Staro selo i Muzeja pletilja, Mokre Gore, Drvengrada i sela Kremno. Zbog toga bi najbolje bilo da potražite smeštaj baš na Zlatiboru koji vam može poslužiti kao sedište odakle ćete obilaziti ta mesta. Zlatibor smeštaj je stranica na kojoj možete pronaći široku ponudu apartmana koji su kvalitetni, udobni i odlično uređeni. Pronađite onaj koji vam najviše odgovara i rezervišite ga još danas.

Gradovi u Srbiji

Iako bi mnogi želeli da pobegnu od gradske buke za svoj odmor, ne možemo da izostavimo gradove u Srbiji koji izgledaju prelepo pod novogodišnjim ukrasima i koji pružaju mnoštvo zimskih aktivnosti. I u gradovima možete da uživate u snegu, klizanju i ukusnoj i toploj hrani i pićima. Ono što ne treba zaboraviti jesu i manifestacije koje se organizuju svake zime u svim većim gradovima. Takođe, tu su i božićni i novogodišnji štandovi na kojima možete kupiti slatkiše, tople napitke i hranu. U nastavku pročitajte zašto ovi gradovi predstavljaju dobar izbor za zimski odmor.

Novi Sad

Novi Sad predstavlja jednu od omiljenih turističkih destinacija tokom cele godine. Zimi je ovaj grad posebno magičan zbog ukrasa koji su postavljeni, pre svega na trgovima. Deca će posebno biti oduševljena klizalištima. Jedan je na otvorenom u Dunavskom parku, a drugi je u zatvorenom u okviru dvorane Spens. U Dunavskom parku se takođe nalaze prodavnice slatkiša, a u toku praznika, tu je i Deda Mraz sa kojim deca mogu da se druže i slikaju.

novi-sad-odmor
Foto: Unsplash.com

Tokom praznika se na Trgu odvija i kulturno-umetnički program za celu porodicu. Možete da šetate ulicama Novog Sada dok pada sneg i da obavite novogodišnju kupovinu. Još jedna dobra stvar u vezi sa zimskim odmorom u Novom Sadu je to što možete da odete do Fruške Gore i uživate u snegu sankajući se.

Beograd

Naša prestonica je sigurno mesto gde ćete provesti nezaboravan zimski odmor. Najpopularnija ulica u Beogradu jeste Knez Mihajlova koja je tokom zimskih meseci ukrašena novogodišnjim osvetljenjem, koje je prethodnih godina uključivalo i velike ukrase na zemlji pored kojih ste mogli da se slikate. U Knez Mihajlovoj, kao i na Trgu Republike, se takođe nalaze novogodišnji štandovi prepuni raznobojnih slatkiša, vrućih vina i rukotvorina. Postoji više lokacija u Beogradu gde možete da se klizate. Tu je, naravno, Ledena dvorana Pionir, kao i otvoreno klizalište na Trgu Republike.

Poseban doživljaj predstavlja i šetnja Kalemegdanom koji izgleda magično pod snegom. Sa tvrđave se takođe pruža neverovatan pogled na reku. Ako ste u Beogradu, iskoristite priliku da posetite Avalu gde možete da se popnete na toranj i uživate u pogledu sa vidikovca. S obzirom da Beograd nudi dosta toga, najbolje bi bilo da iznajmite neki apartman i provedete više dana u glavnom gradu. Stan na dan Beograd je idealno mesto za pronalaženje prelepih apartmana koji se nalaze na dobroj lokaciji za vaše obilaske.

Zima je mnogima omiljeno godišnje doba, pre svega zbog snega, a onda i zbog praznika koji sve usrećuju. Iskoristite ovu zimu da upoznate Srbiju na malo drugačiji način, sa skijanjem, ukrasima i novogodišnjim duhom. Odaberite neko od ovih mesta za svoj savršeni zimski odmor o kojem nećete prestati da pričate makar do leta.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke