Dobre stvari

Najbolja krstarenja u 2018. godini

Već decenijama unazad krstarenja predstavljaju jedan od popularnijih načina za turistička putovanja, ali izbor gde krstariti nije nimalo jednostavan. Cruise Critic – britanska web stranica posvećena krstarenjima – već treću godinu zaredom sastavlja svoju listu „Cruisers Choise Destination Awards“ koja se zasniva na komentarima posetilaca ostavljenim na sajtu u toku protekle godine. Cruise Critic ima preko 350.000 komentara čitalaca, prati preko 500 kruzera i više od 300 pristaništa širom sveta. Ako vas zanima koja su to najbolja krsterenja u 2018. godini širom sveta, pogledajte listu koja sledi.

#10 Vilfranš sir Saon, Francuska

Prema listi sajta Cruise Critic, ovaj prelepi pomorski grad na francuskoj obali predstavlja 10 najbolju destinaciju za krstarenje u 2018. godini. U komentarima se za Vilfranš sir Saon ističe da je to romatičan i istorijski grad koji evocira uspomene i najopušteniji grad na čitavoj Azuroj obali. Osim obilaska samo grada, preporučuje se obavezan izlet do obližnjeg Monaka.

#9 Dubrovnik, Hrvatska

Krstarenja istočnim Mediteranom nude mnoga prelepa odredišta, a jedno od najboljih je svakako hrvatski grad Dubrovnik, kome je pripalo 9. mesto na listi najposećenijih kruzerskih destinacija. Prema komentarima na sajtu Cruise Critic, Dubrovnik je takođe i najpopularnija mediteranska luka.

Može se pohvaliti bogatom istorijom i kulturnim nasleđem i poznat je po svojim mnogobrojnim kafićima i prelepim plažama. Popularni izleti u Dubrovniku uključuju vožnju kajakom na moru i posetu primorskih sela Dalmacije.

#8 Sankt Peterburg, Rusija

Cruise Critic opisuje Sankt Peterburg kao neverovanto fascinantan grad. Polazni izleti iz luke Sankt Peterburg uključuju posetu grandizonom muzeju Ermitažu, kao i obilazak Peterhof palate i Jekaterniskog dvorca.

Sankt Peterburg je dobio 410 pozitivnih i samo dva negativna kometara, što ga je svrstalo na  8. mesto liste najboljih svetskih odredišta za krstarenje. Sankt Peterburg takođe spada i u kategoriju najposećenijih destinacija na Baltiku i Skandinaviji.

#7 Avinjon, Francuska

Popularna luksuzna krstarenja na reci Roni (Avinjon, Francuska), takođe se nalaze među prvih deset kruzerskih destinacija na sajtu Cruise Critic.

Opisan kao „neobičan i prijatan, sa modernim duhom“, grad Avinjon nudi slikovite kamene zgrade i lepe butike. Avinjon je takođe pun rimske istorije, a u njemu se nalazi i čuvena Papina palata, jedan od najznačajnijih spomenika gotičke ahritekture i najveći gotički dvorac na svetu.

#6 Durnštajn, Austrija

Smeštena u pokrajini Donjoj Austriji, na pola sata vožnje od Beča, luka Durnštajn se plasirala na 6. mesto Cruise Critic liste za 2018. Ovo prelepo rečno pristanište jedna je od najposećenijih tačaka na krstarenju Dunavom,  a takođe je veoma popularna i kratka vožnja do obližnjeg Kremsa, bajkovitog grada poznatog po odlično očuvanom gradskom jezgru iz srednjeg veka, kao i po proizvodnji najboljeg grožđa i najkvalitetnijih vina. Dvorac Durnštajn takođe se preporučuje kao must see odredište.

#5 Vircburg, Nemačka

Peto mesto na listi 10 najboljih destinacija za krstarenje na sajtu Cruise Critic pripalo je gradu Vircburg u Nemačkoj. Vicburg je smešten na obali Majne, između Nirnberga i Frankfurta i poznat je po tvrđavi Marijenberg, po srednjevekovnom mostu na Majni i po Vicburškoj rezideenciji, velelepnom barkonom dvorcu iz 18. veka. U komentarima čitalaca, mogu se takođe pročitati preporuke za posetu Božićnom marketu u Vircburgu.

#4 Budimpešta, Mađarska

Budimpešta, prestonica Mađarske, zauzela je četvrto mesto na listi najboljih svetskih destinacija za krstarenje u 2018. godini. Grad je podeljen rekom Dunav, karakterističan je po ulicama od kaldrme i po srednjevekovim dvorcima sa raskošnim vrtovima. Cruise Critic takođe preporučuje šetnju Adraševom avenijom, obilazak Zgrade parlamenta i Sečenji banje.

#3 Kvebek, Kanada

Po Cruise Critic-u, prvi izbor što se tiče destinacija koje se nalaze u SAD i Kanadi je grad Kvebek. Takođe, Kvebe je na trećem mestu najboljih kruzerskih destinacija za na svetu.  Cruise Critic opisuje ovaj grad kao „deo Evrope u Severnoj Americi“.  Preporučuje se obilazak samog grada Kvebeka, izlet do vodopada Montmorency i obilazak gradića Sent An de Bopre i njegove čuvene istoimene bazilike.

#2 Arl, Francuska

Na drugom mestu se nalazi luka Arl na jugu Francuske na reci Roni. Takođe, Arl je dobio najvišu ocenu i zauzeo prvo mesto u kategoriji evropskih rečnih pristaništa, sa ukupno 74 pozitivne kritike, i bez ijedne negativne.

Popularne stvari koje možete videti u Arlu uključuju mnogobrojne spomenike iz rimske epohe (amfiteatar, rimsko pozorište, podzemne rimske galerije), kao i  znamenitosti iz srednjevekovnog doba. Njegov jedinstveni prirodni pejzaž koji je često bio inspiracija čuvenog holandskog slikara Vinsenta Van Goga za mnoga njegova remek dela.

#1 Glacier Bay (Ledeni zaliv), Aljaska

Glacier Bay je nacionalni park koji se nalazi na jugoistočnoj obali Aljaske, poznat po svojim fjordovima i glečerima nezamislive lepote kakav je recimo Margerie glečer. Takođe, Nacionalni park Glacier Bay poznat je i po svojim predivnim šumama gde ćete moći da upoznate najraznovrsniji divlji životinjski svet. Posebnu atrkaciju za turiste predstavlja posmatranje kitova.

Krstarenje Glacier Bay-om je dobilo 509 pozitivnih kritika na Cruise Critic-u, u poređenju sa samo jednom lošom kritikom, što ga čini najboljom destinacijom za krstarenje na svetu.

 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke