Dobre stvari

Sve više studenata radi i studira. Koji su načini za zaradu?

“Nisu više ni studenti kao što su bili?” često su komentari onih koji su svoje penzije već zaslužili. Pa se studenti pubune rečenicama da to i nije baš tako. No, ipak, izgleda da su stariji donekle u pravu. Studenti današnjice žive u ubrzanom vremenu, gde je put do diplome sve šturiji i netemeljniji.

U takvom moru ubrzanosti i studenti su primorani da se snalaze za isplatu svih dažbina, kirije, menze, školovanja, knjiga, članarina… Pa se nad beznađem da li će uopšte diploma unovčiti, veoma često odluče da uz studije krenu u paralelni posao, kako bi osim novca obezbedili i rezervni plan, u slučaju da studije pođu po zlu.

Ili da po zlu pođe period koji sledi nakon studija. Studiranje je danas skupo, a dostupnost moći tehnologije toliko bliska, da se pojedini na vreme odlučuju za prestrojavanje na drugi kolosek. Ne kažemo da tako treba, samo opisujemo praksu. A od kojih to poslova ili načina snalaženja, današnji studenti mogu da profitiraju? Krenimo redom.

“Part time” poslovi

Kada bi se ova već ustaljena fraza prevela na srpski jezik nekoliko bismo sintagmi mogli da dobijemo. Poslovi polovičnog ili skraćenog radnog vremena, zvuče kao adekvatan prevod. Ipak ćemo ih zbog ekonomičnost zvati “part time” poslovima. Najvažnije je znati da ovo nisu isključivo poslovi rada u baru ili kafiću, ali i takve poslove možemo uvrstiti. Pisanje blogova, crtanje ilustracija, ubacivanje sadržaja na sajtove, sve su ovo poslovi koje možemo smatrati dopunskim i koji se uz studije mogu odvijati. Ako imate neki početni kapital i online trgovanje nije loš izbor.

Ideje za ljubitelje platna

Iako ovo nisu česti poslovi, niti su preterano plaćeni, poslovi statiranja mogu vam pomoći da upoznate mnoge ljude, zaradite džeparac, shvatite procese filmske industrije i ojačati vašu ljubav prema glumi. Biti na filmskom platnu je svojevrsna privilegija, a poslova za statiste uvek ima. Ukoliko studirate u inostranstvu, “Be on screen” je sajt koji vam može pomoći da lakše nađete put do ekrana, a možete i solidno zaraditi.

Otkup starih stvari

Postoje kompanije koje se interesuju za otkup starih uređaja. Svoj novačnik možete dopuniti ukoliko nekoj ovakvoj agenciji prodate sve stare televizore, računare, laptopove, mobilne telefone, i sve one uređaje sa kojima već mesecima ne znate šta ćete. Ovaj povremeni priliv novca vas može obradovati s vremena na vreme.

Unovčite svoje znanje

Nije vas mrzelo da tokom učenja pravite skriptu koja bi mogla pomoći i nekom drugom? Da li ste razmišljali o situaciji da skriptu “zakačite” na net, i od svakog skinutog primerka dobijete po koji dinar. Da, to jeste dobar način za zaradu i neće vas niko smatrati sebičnim. Svojim kolegama možete dati skriptu, a od onih koji su lenji i ne poštuju rad, možete fino zaraditi. Treba pored studija i posla malo živeti, a noćni izlasci neće platiti sami sebe.

Obaveze studenata - učenje i posao

Podučavanje

Zar ne mislite da je edukacija drugih važna? Pa, eto onda idealnog načina da svoje znanje prezentujete mlađim generacijama. Držanje dopunskih časova osnovnoškolcima, pripremanje srednjoškolaca za prijemni, takođe su neosporno dobar način za zaradu džeparca. Koristeći modern tehnologije, ovakav posao možete obavljati i putem interneta.

Pomislite samo koliko You Tuber-a zarađuju fine svote novca od svojih kreativnih video klipova. Stavite edukativan sadržaj u zabavnu i inovativnu formu i eto načina.

Internet oaza za freelancere

Nekada se pod pojmom freelancer podrazumevao slobodan kopljaš koji nije pripadao nijednom gospodaru. Danas se uglavnom podrazumeva čovek britke reči, neko ko dobro barata fotoaparatom ili kodovima programskih jezika. Ukoliko vas je talenat pridružio nekoj od ovakvih skupina, za vas nema zime.

Naime, iStock fotografi, pisci copywriting sadržaja, crtači ilustracija ili programeri, mogu zarađivati od svog posla, paralelno sa studijama, diktirajući sami sebi radno vreme. Vaša kreativna energija uvek može biti upotrebljena ka pravim stvarima, a na vama je samo da osmislite način i oslobodite tradicionalnog načina razmišljanja.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Dvorište kao prostor za relaksaciju: Ideje za kreiranje mirnog kutka za odmor i opuštanje.

Možda sanjate o tome da imate miran kutak u svom dvorištu, gde se možete opustiti i uživati u trenucima tišine ...
Dobre stvari

Montažne hale za industrijske svrhe: Povećanje prostora za skladištenje i proizvodnju

Dok se privreda razvija i kompanije rastu, potreba za dodatnim prostorom postaje sve veća. Montažne hale pružaju efikasno i brzo ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.