Dobre stvari

Milano – prestonica sveta u čak 5 dimenzija

Milano ima potcenjeni šarm za koji vam treba vreme da ga razumete. Ovo nije Italija, često kažu ljudi koji prvi put posećuju ovaj grad. Ova nezvanična prestonica Italije, i centar severne regije Lombardija je okrenuta ka modernoj Evropi; ima mnoštvo banaka i poslovnih objekata, ali to ne znači da je kultura zapostavljena.

Naprotiv, Milano se može pohvaliti bogatim kulturno istorijskim sadržajem, koji sa ostalim atrakcijama ovaj grad čini jednom zaokruženom celinom. Evo zašto je putovanje u Milano obavezno i šta ga čini prestonicom sveta u čak 5 dimenzija.

Ekonomija

Dok je Rim prestonica kulture i politike, Milano je finansijsko srce zemlje. Područje Milana doprinosi BDP-u sa čak 9%. U gradu se nalazi čak 45% svih biznisa u regiji Lombardija.

Od kraja 19. veka, Milano je važan industrijski centar, posebno za auto-industriju. Kompanije Alfa Romeo, Pirelli i Techint nalaze se u području grada. U Milanu se nalaze predstavništva mnogih kompanija, banaka i najvećih izdavača u Italiji.

Kultura

Milano je dom za mnoge kulturne institucije, muzeje i galerije. Pinacoteca di Brera je jedna od najvažnijih umetničkih galerija u gradu. Castello Sforzesco je dom za mnoge kolekcije umetnina, posebno skultpura, drevnog oružija i nameštaja.

Umetnost u Milanu je procvetala tokom srednjeg veka, usled brojnih donacija porodice Viskonti kada je grad postao važan centar gotske arhitekture i umetnosti. U ovom periodu je Leonardo da Vinči bio zadužen za stvaranje mnogih remek dela u gradu, poput Poslednje večere.

Milano je važan internacionalni centar operske muzike. Operska kuća La Scala se smatra jednom od najprestižnijih na svetu. U njoj su održane brojne svetske premijere čuvenih opera: Nabucco, La Gioconda, Madama Butterfly, Turandot i Teneke.

Moda

Milano je najpoznatiji kao prestonica industrijskog dizajna, mode i arhitekture. Tokom 1950ih i 1960ih, desila se revolucionarna promena. Modni izvoz je sa $726 miliona u 1952. narastao na $2.5 milijardi u 1955.

Milano je sinonim za modu, jer su mnogi najpoznatiji italijanski brendovi, kao štu su Valentino, Gucci, Versace, Prada, Armani, Dolce & Gabana smešteni u ovom gradu. Dvaput godišnje, Milano postaje centar modnog sveta – super modeli, kreatori, paparaci, blogeri i svako ko je bitan u svetu mode dolazi u Milano kada se održava nedelja mode.

Šoping je posebna atrakcija u Milanu, tzv četvorougaonik mode je mesto gde se nalaze najprestižnije šoping ulice, kao i čuvena Galleria Vittorio Emanuele II, jedan od najstarijih šoping centara na svetu.

Sport

Milan je jedini grad u Evropi iz kojeg potiču dva osvajača Lige šampiona, renomirani klubovi Serije A – A.C. Milan i F.C. Inter. Oba tima su takođe osvojila i Interkontinentalni kup. Sa 10 titula osvajača Lige šampiona, Milano je grad sa najviše titula, odmah posle Madrida.

Timovi dele stadion ocenjen sa 5 zvezdica od strane UEFA – Giuseppe Meazza, poznatiji kao San Siro. Ovo je jedan od najvećih stadiona u Evropi, sa kapacitetom od 80.000 posetilaca.

Pored fudbala, grad je domaćin najbržeg cirkusa na svetu. U blizini grada održava se trka na Monci, na jednoj od najstarijih trkačkih staza na svetu.

Obrazovanje

Neke od najistaknutijih obrazovnih institucija u Italiji se nalaze u Milanu. Obrazovni sistem u Milanu sastoji se od 7 univerziteta i 48 fakulteta, na kojima studira više od 185.000 studenata

Najpoznatiji univerzitet je Politecnico di Milano, osnovan 1863. Što ga čini najstarijim univerzitetom u gradu. Organizovan je na 16 departmana, kroz mrežu 9 škola inžinjerstva, arhitekture i industrijskog dizajna. Ujedno je i najveći tehnički univerzitet u Italiji.

Milano je takođe poznat po umetničkim školama, a kako i ne bi bio, kada je njegova reputacija prestonice mode i arhitekture nadaleko poznata. Ovde se nalazi najveća muzička škola – Milanski konzervatorijum, koji je za svojih 200 godina postojanja obrazovao neka od najvećih imena italijanske muzike.

Pored svega ovoga, jedan od najvažnijih aspekata su ljudi. Uz toliko raznovrsnosti sadržaja, ličnosti koje možete upoznati pružaju veliku priliku za proširenje vidika i otkrivanje novih stvari.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.