Dobre stvari

Metode za uklanjanje neželjenih dlaka

Devojka na plaži slikana do pola

Odstranjivanje dlaka u današnje vreme postalo je imperativ lepote žene. Dlake su neprihvatljive na gotovo celom telu, a najveći broj žena odstranjuje i nausnice. Razlozi za ovo su najčešće estetske a ponekad, u slučajevu odstranjivanja dlačica pod pazuhom ii higijenske prirode. Dugo se verovalo da odstranjivanje dčaka mora da bude komplikovano i da boli.  Zbog velike potražnje za odstranjivanjem dlaka razvilo se i nebrojeno mnogo gotovo bezbolnih a učinkovitih metoda za ovo, a mi vam u nastavku teksta navodimo neke od najpopularnijih. 

Brijanje

Ukoliko želimo glatke noge ili pazuh, brijanje je najbrža moguća metoda. Kvalitetan brijač, malo pažnje ali i pena za brijanje alatke su neophodne za ovo. Važno je brijač ili žilete redovno menjati i držati u sterilnom stanju. Budući da brijanje isušuje kožu, bitno je nakon ovoga noge i pazuh namazati hidratantnom kremom ili losionom koji će vratiti balans koži nakon procesa brijanja. Obrijane noge ostaće glatke do dva dana, pa zbog kratkotrajnih efekata mnogi odlučuju da ovu metodu zamene nekom drugom.

Depilacija voskom ili trakama

Depilacija voskom najčešće se obavlja u salonima lepote jer je sam proces komplikovan i može biti bolan. Jedan od popularnijih tretmana ovog vida depilacije je i brazilska depilacija kojom se efikasno odstranjuju vlasi sa predela prepona. Efekti ovog načina odstranjivanja dlaka traju i do tri nedelje, ali se oni manje otporni na bol suzdržavaju od ove metode. Depilacija ovog tipa može se obavljati i kod kuće, raznim pastama i trakama za depilaciju. U slučaju osetljive kože ovo može stvoriti kratkotrajne iritacije i preporučuje se samo hrabrima i otpornima na bol.

Depilacija kremom

Kreme za depilaciju mogu se naći u svakoj bolje opremljenoj radnji, a deluju tako da ih mažemo na područje tela koje želimo da oslobodimo neželjenih dlaka, pričekamo da počnu da deluju i naknadno speremo. Ovaj metod je krajnje bezbolan, ali ne i kompletno bezazlen, buduci da ove kreme deluju zahvaljujući hemikalijama koje sadrže.

Devojka u donjem vešu na kauču

Laser

Trajna laserska epilacija jedan je od najbezbolnijih i najučinkovitijih metoda odstranjivanja dlaka. Laserima se sprečava dalji rast dlaka i nakon nekoliko ponavljanja tretmana, dlake trajno prestaju da izlaze na delovima tela gde su nam nepoželjne. Ovaj tretman obavljaju obučeni stručnjaci, a za razliku od drugih metoda uklanjanja neželjenih dlaka, kao nuspojavu on gotovo nikada nema dugotrajne iritacije kože ili urastanje dlaka, a često se i primenjuje za rešavanje ovih problema koji najčešće nastaju korišćenjem drugih metoda epilacije.

Mehanička epilacija

Mehanička epilacija obavlja se epilatorima na struju ili na baterije. Možemo je obavljati kod kuće i ona odstranjuje dlake iz korena. Odlična je za manja područka poput nausnica, ali na većim površinama kože ne samo da može biti jako bolna, već može i prouzrokovati iritacije i urastanje dlaka, pa je zbog toga potrebno pažljivo pristupati ovom metodu.

Pinceta

Za područja poput obrva ili nausnica još od davnina jedan od najpopularnijih metoda je čupanje pincetom. Ovaj metod je odličan jer iako isprva zna da bude bolan, koža se navikne na njega i brzo u kućnom ambijentu možemo odstraniti neželjene dlake. Ipak, iščupavanje dlaka može rezultirati urastanjem onda kada se pore začepe , pa je bitno pravovremeno proceniti koliko nam ova metoda odgovara. Ona nije primenjiva na veće površine kože jer može biti bolna, ali i oduzima previše vremena.

Odstranjivanje neželjenih dlaka ponekad oduzima mnogo novca i energije, a stalne promene trendova na ovom polju dovode i do frustracija. Prateći decenijske trendove, poželjna debljina obrva, na primer, menjala se konstantno i mnoge žene su zažalile ukoliko su ih trajno odstranile. Sa druge strane, uklanjanje nausnica ili dlaka ispod pazuha zahteva trajnija rešenja, i zbog toga je bitno na osnovu sopstvenih navika i potreba odabrati najučinkovotiji metod.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke