Dobre stvari

Nega masne kože – kako sprečiti mladalačke bubuljice?

Kako bi smo sprečili mladalačke bubuljice, najpre je potrebno da utvrdimo koji tip kože imamo. Probleme sa bubuljicama najčešće imaju osobe sa masnom kožom, a mi vam dajemo informacije o tome koje probleme stvara i kako se neguje masna koža da bi se ti problemi izbegli.

Postoje mnogi razlozi za pojavu mladalačkih bubuljica, ali među najčešćim uzročnicima je masno tkivo, često povezano sa viškom kilograma. Pored toga, izazivači bubuljica su i obilno lučenje loja, kao i aktivne hormonalne sekrecije koje su česte u pubertetu.

Masna koža je više pothranjena od normalne ili suve kože, i ona izlučuje višak masnoća koje uzrokuju stvaranje maljavosti i pojavu bubuljica. Takođe, sjajan mastan ten javlja se kod osoba koje su sklone preteranom znojenju.

Vrste masne kože

Postoje dva oblika masne kože:

  • Zejtinjava masna koža, koja luči loj bez smetnji tako da on izbiva na površinu kože i prekriva je, dajući joj zejtinjav izgled;
  • Zrnasta koža, gde loj ne može da se probije na površinu kože, što direktno uzrokuje izbijanje mladalačkih bubuljica. Površina zrnaste kože nije masna, već hrapava, zapušena bubuljicama i mitiserima, što ostavlja lažan utisak suve kože. To vas može navesti da pogrešite u proceni tipa vaše kože, pa samim tim i da je pogrešno negujete.

Nega masne kože

Ono što je najvažnije za bilo koji tip kože jeste njeno redovno čišćenje, odgovarajuća nega kože i odgovarajuća kozmetika. Ovo se naročito odnosi na masnu kožu, koja zahteva najtemeljniju negu, a često i savete kozmetičara.

Usled lučenja lojnih žlezda, kanali u koži se brzo pune i nastaju mitiseri i akne. Ukoliko se masna koža ne bi čistila redovno, a to je najmanje jednom u 15 dana, nastali bi problemi sa upalnim procesima, stvaranjem gnoja u potkoži, koji bi se sa lica širio na kožu vrata, glave, dekoltea i leđa.

Masna koža zahteva poštovanje određenih pravila, naročito kad je u pitanju upotreba šminke. Nanošenje šminke na problematičnu masnu i aknoznu kožu nije preporučljivo.

Kod muškaraca je pak neophodno redovno brijanje, a ako je u pitanju zrnasta koža, potrebna je i posebna pažnja prilikom brijanja, kako brijačem ne biste povredili izbočine nastale od bubuljica na licu.

Svakodnevna nega masne kože lica treba da počne ujutru. Preporučuju se da lice najpre očistite losionom ili nekim antiseptičnim tonikom, kao što je na primer troprocentni rastvor borne kiseline, jer je ovakva koža podložna čestim infekcijama. Posle čišćenja rastvorom, isperite lice mlakom vodom bez upotrebe sapuna.

Zatim ponovo nanesite isto sredstvo (losion, tonik). Ako osetite potrebu, lice možete čistiti losionom više puta u toku dana. Na taj način ćete eliminisati višak masnih naslaga, i koža  se više neće sijati, što nije ni malo lepa pojava.

Uveče, pred odlazak na spavanje lice očistiti najpre mlekom, pa onda losionom, i isprati vodom .

Jednom nedeljno stavljajte maske za čišćenje i osvežavanje kože.

Upotreba kreme za masnu kožu

Na masnu kožu nije preporučljivo nanositi kremu preko dana, već samo uveče, i to ne svake večeri, već samo povremeno. Kremu držite na licu dvadesetak minuta, a ostatak upijte maramicom, i pustite da koža diše. Ako ste prešli tridesetu, možete naizmenično koristiti hranljivu i hidrantnu kremu.

Ishrana

Ishrana je prva stvar koju morate regulisati ako želite da sprečite pojavu bubuljica. Unos biljnih i životinjskih masti svedite na minimum, kao i alkohol, cigarete i kafu. Sve ove namirnice dovode do aktivnijeg lučenja lojnih žlezda.

Osobe koje imaju problema sa masnom kožom i pojavom bubuljica treba da jedu što više sirovog voća i povrća, jednu porciju obavezno ujutru, na prazan stomak. Slatkiši su zabranjeni, a večera treba da bude najkasnije u 19h, nakon čega ne treba ništa jesti do ujutru.

Provodite vreme u prirodi

Razmena kiseonika je veoma važna (kao i planinsko sunce) za kožu i celokupan organizam. Izađite u prirodu, vežbajte svakoga dana, sunčajte se, ali umereno.

Maska od belanca za masnu kožu lica

Pomešajte ulupanu penu od jednog belanca sa nekoliko kapi limunovog soka. Držite je na licu dok se ne stegne i osuši. Zatim isperite mlakom vodom, pa isprano lice potom ispljuskajte hladnom vodom da bi se pore stegle, a koža dobila lepu boju.

 

Najnoviji tekstovi

LifestyleUradi sam

Benefiti žive ograde i kako sami da je zasadite

Visoke zidine oko dvorišta često šalju pogrešnu poruku komšijama. Umesto želje za bezbednošću i privatnošću, stiče se mišljenje o tome …

Edukacija

Navike koje unapređuju svakodnevicu i pomažu razvoj karijere

Put uspeha i napredovanja u poslovnom svetu ne mora da bude težak i nepredvidiv. Zapravo, vrlo je jednostavno i lako …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke