Dobre stvari

Letovanje na planini – saveti za odmor sa decom na Zlatiboru

Zbog prijatne prirode i velikog broja sadržaja namenjenog najmlađima, Zlatibor je odavno stekao naziv jedne od najboljih porodičnih destinacija u Srbiji. Kada se spomene ova planina, prva asocijacija koja pada na pamet obično je vezana za zimsku sezonu. Skijanje na stazama na Torniku i deci omiljene igre na snegu verovatno su ono po čemu Zlatibor i jeste najpoznatiji.

Ali, zimovanje nije sve što ova popularna destinacija nudi. Pogotovo u poslednje vreme, Zlatibor se sve više razvija u interesantnu letnju destinaciju, savršenu za dečiju igru i porodični odmor u prirodi. Turistički sadržaji se iz godine u godinu sve više obogaćuju i dodavaju, pa je Zlatibor destinacija kojoj se možete iznova vraćati, a da mališanima nikad ne bude dosadno. 

Sportske aktivnosti na Torniku

Jedan od najvećih vrh Zlatibora, Tornik, najpoznatiji je po ski-centru koji je tokom zimske sezone uvek živo središte svih događanja na planini. Čak i kada stigne proleće i sneg se otopi sa planinskih obronaka, Tornik ostaje destinacija vredna pažnje i posete.

Ovo mseto pogotovo je interesantno neumornoj deci, jer se na njemu može uživati u velikom broju izazova i aktivnosti koje im omogućavaju da na pravi način isprazne višak energije. Zip line, jahanje konja, vožnja bobom na šinama, biciklizam, mini golf, takozvani ,,tjubing” (poznat i kao ,,letnje sankanje”) neke su letnjih aktivnosti koje deca prosto obožavaju.

Najhrabrije porodice mogu se prepustiti i šetnji pešačkim stazama koje vijugaju kroz sve najlepše predele ove planine. Ukoliko imate malo decu kojoj dugačke šetnje neće prijati, do vrha Tornika vodi i Gold gondola. Ona je najduža panoramska gondola na celom svetu, pa i devi i onima koji se kao deca osećaju pruža nezaboravno iskustvo dugog krstarenja kroz oblake.  

Dino & avantura park

Često su deca zaintrigirana misterioznim svetom dinosaurusa koji je tu da im zagolica maštu. Komadić jure stigao je na neočekivano mesto, sam turistički centar Zlatibora. Zove se Dino & avantura park i jedna je od omiljenih atrakcija svih mališana koji dolaze u posetu ovoj planini.

Park se sastoji od dva dela. Jedan je posvećen džinovskim praistorijskim reptilima i pruža priliku deci da na zabavan način nauče mnogo toga o ovim izumrlim bićima. U ovom delu parka mogu se upoznati dvadeset interaktivnih replika dinosaurusa u prirodnoj veličini koji se, uz pomoć magije moderne tehnologije, pomeraju i oglašavaju kao da su pravi.  

Drugi deo parka svojevrstan je poligon, Avantura park, koji nudi brojne izazove i obećava sjajnu zabavu. Neumorni mališani mogu se okušati u raznim aktivnostima, poput streličarstva, penjanja na veštačkoj steni, jahanja konja, posete minijaturnom zoo vrtu, vožnje kvadova, savladavanja poligona za rolere i trotinete…

Odmor u prirodi Zlatibora

Zlatibor ne bi bio to što jeste da nema njegove prepoznatljive prirode. U poslednje vreme, javljaju se mnoge kritike na račun ubrzane urbanizacije ove planine i uništavanja njenih prirodnih lepota. Uprkos tome, još uvek postoje mnoga mesta izvan samog turističkog centra koja su uspela da očuvaju svoju netaknutu draž.

Jedno od njih je Stopića pećina, dragulj prirode skriven je u selu Rožanstvo, na samo 19 kilometara od centra Zlatibora. Ona sadrži sve ono što jednu pećinu čini prelepom: impozantni otvor, stalaktite, stalagmite i neodoljivi pećinski nakit. Postoje, ipak, neke stvari koje Stopića pećinu čine posebno dobrim mestom za porodice. Za razliku od mnogih pećina u Srbiji, do Stopića pećine nije teško doći, pa je dostupna i najmlađima. Uz to, pećina je dodatno ulepšana raznobojnim svetlima koja će pogotovo oduševiti decu.

Drugi biser Zlatibora je vodopad Gostilje. Okružuje ga predivan, lepo uređen ambijent, pa je on sjajno mesto za kratak izlet za celu porodicu. U blizini se nalaze i opremljena igrališta koja će obradovati najmlađe posetioce i pružiti priliku za predah njihovim starijim članovima porodice. Stotinak metara od vodopada smešten je i zlatiborski restoran Gostiljska vrela, u kom se roditelji mogu odmoriti dok se deca igraju kraj vodopada.

Zabava na vodi u Zlatiboru

Mnogo ljudi veruje da nema pravog letovanja bez plivanja i osveženja u vodi. To je pogotovo slučaj porodica sa decom, jer mališani igrama u vodi prosto ne mogu da odole. Iako je Zlatibor, naravno, poznat prvenstveno kao planinsko odmaralište, on pruža i ovu mogućnost za sve one koji ne žele da se odreknu plivanja. Na planini se nalazi nekoliko jezera, a sve više apartmana u svome sklopu nudi i bazene.

Jedan od simbola ove planine je Zlatiborsko jezero, malo veštačko jezero u samom središtu turističkog centra. Prvenstveno služi kao dekor, ali se leti pretvara i u kupalište. Na njemu je takođe moguće uživati u vožnji čamcem ili pedalinom. Okruženo je visokim borovima, pa je šetnja na dugoj stazi oko jezera uvek prijatna aktivnost. Sve ovo skupa čini Zlatiborsko jezero lepim mestom za celu porodicu.

Na Zlatiboru se sve češće pojavljuju i Apartmani Zlatibor sa bazenom. Ukoliko želite da uživate i u planinskom odmoru i u plivanju, a pritom i da deci pružite bezbednu zabavu u vodi, onda je ovakav tip smeštaja idealno rešenje.  

Zlatibor vam može pružiti ispunjen i bezbrižan odmor za celu porodici. To je mesto na kom i odrsali mogu naći veliki broj raznovrsnih sadržaja, dok deca uživaju u igri i aktivnostima namenjenim samo njima. Svež vazduh i sadržaji koje će ih uvek činiti zauzetim pružeće celoj porodici divna sečanja. 
Na Zlatiboru se nalazi i veliki broj raznovrsnog smeštaja, pa nije teško naći odgovarajući prostor za porodicu. Hoteli, etno-sela i Apartmani Zlatibor samo su mali deo ponude koju ova planina nudi.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke