Dobre stvari

Letovanje na ostrvu – prednosti i mane

Sa letnjom sezonom iza ugla, ponuda turističkih agencija postaje jedna od glavnih tema svakog razgovora. Odgovori na pitanja gde letovati, koliko dana, kojim prevoznim sredstvom, kao i razmatranja odnosa cene i kvaliteta, kao i, one najvažnije, destinacije, samo su neki od faktora koji utiču na konačnu odluku turista.

Bilo da je u pitanju kopneni deo koji izlazi na more ili ostrvo koje je sa svih strana okruženo vodom, odluka umnogome zavisi od toga šta neko više voli. Ako ste od onih koji obožavaju ostrva ili vam je, pak, potrebna komparativna lista koja sadrži prednosti i manje letovanja na ostrvu, pročitajte nastavak ovog teksta.

Prednosti letovanja na ostrvu

Jedna od veoma popularnih destinacija za letovanje, posebno kao opcija za parti putovanja je sigurno grčko ostvro Zakintos. Oni koji tamo žele da putuju odmah se raspituju za prevoz na Zakintosu i načine dolaska na samo ostrvo. Jedna od prednosti letovanja na ostrvu je kombinovan prevoz dobar za razgledanje prirode i upoznavanje sa okolinom.

Na primer, dolazak trajektom do ostrva nudi priliku jedinstvenog užitka i nekonvencionalnog dolaska na odredište vašeg letovanja. Druga opcija je svakako avion, ali se to ne razlikuje previše od ostalih destinacija za odmor koje nisu na ostrvu.

Palme na ostrvu

Jedinstven doživljaj ostrvske zajednice

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi odlučuju da letuju na ostrvu je zato što žele da iskuse autentičnu ostrvsku atmosferu koja se u velikoj meri razlikuje od kontitnetnalnih odmarališta. Neke od najinteresantnijih destinacija su upravo ostrva na Mediteranu. Prelepa priroda, voda kao graničnik sa svih strana i eskapistički nagon koji budi u svima, čine ostrvo neponovljivom iskustvom za sve posetioce.

Poseban užitak u morskom svetu i ronjenju koje oduzima dah

Boravak na ostrvu često ne može da prođe bez ronjenja i upoznavanja morskog sveta. Zbog velike dubine koja se najčešće nalazi tik uz samu obalu ostrva, kao i živog sveta koji je ovde bujniji nego u predelima poluostrva ili zaliva, poseban užitak letovanja na ostrvu budi avanturistički duh kod turista. Egozične ostrvske destinacije prava su odluka za svakoga ko želi aktivan odmor i povratak u prirodno okruženje.

Antistres koji pruža sloboda ostrva

Još jedan od razloga zašto je letovanje na ostrvu dobra ideja je i spiritualne prirode. Ako oko vas nema kopna, već samo vodena površina, telo se brže opušta i privikava na prirodnu okolinu. Antistres koji pruža sloboda ostrva značajan je za svakog savremenog čoveka koji pati od anksioznosti i ubrzanog tempa života.

Mane letovanja na ostrvu

Već smo pomenuli da je prevoz do ostrva jedno od najbitnijih stavki koje odlučuje o putovanju na ovakve destinacije. Iako putovanje trajektom može da bude prednost zbog razloga koje smo već naveli, ovakav vid transporta može da predstavlja dodatnu poteškoću nekome ko je prethodni deo puta proveo u autobusu. Što zbog prtljaga, tako i zbog potencijalnog šoka za organizam.

Iako je letovanje na ostrvu poslastica za sva čula, letovanje na ostrvu može da bude problem ukoliko želite da obilazite okolne gradove i oblasti koje se ne nalaze na ostrvu. Osećaj izolovanosti koje ono stvara za posetioce odnosi se na smanjenu mogućnost kretanja u odnosu na, npr. letovanje na kopnenim oblastima poluostrva ili zaliva.

Udaljenost ostrvskih destinacija

Jedna od mana letovanja na ostrvu je i ta što su one obične veoma udaljene pa je potrebno dosta vremena da se stigne na željenu destinaciju. Već smo pomenuli da kombinovan prevoz može da predstavlja problem za putnike, a tu je i umor zbog udaljenosti ostrvskih destinacija.  

Nedostatak zdrave pijaće vode

Zbog osećaja izolovanosti koje ostrvo pruža, ali i zbog geografskih predispozicija, jedna od mana letovanja je ta što je na ovim putovanjima uglavnom zabranjeno koristi vodu sa česme za piće. Iako letovanje obično traje desetak dana pa je za to vreme kupovina pijaće vode opcija, kvalitet vode na ostrvu nije kao onaj u kopnenom delu priobalja.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.