Dobre stvari

Lepote Alpa – ove činjenice niste znali

Jedan od najlepših planinskih masiva na svetu su Alpi, snežni biser Evrope koji svojom površinom spaja čak osam država. Predstavljaju omiljenu destinaciju turista iz čitavog sveta, a najčešći povod za dolazak na alpske planine je skijanje. Alpi pružaju jedinstven doživljaj ljubiteljima zimskih sportova i pejzaža, koji tvrde da druge zimske destinacije ne mogu da se porede sa onim što možete da iskusite u planinskom srcu Evrope.

Evo kakve zanimljivosti kriju čarobni Alpi

Pre nego što rezervišete skijanje u Italiji na Alpima, ili nekoj drugoj alpskoj državi, upoznajte zanimljivosti koje krije ovaj planinski masiv. Naredni pasusi otkrivaju činjenice koje možda niste znali.

#1 Prvi uspon na Mon Blan, najviši planinski vrh Alpa

Najviša alpska planina je Mon Blan čiji vrh dostiže čak 4.810 metara. Prvi zabeležen uspon na ovaj vrh je ostvaren od strane Žakea Balmae i Mišela Pakarda, daleke 1786. godine koja je označila početak modernog planinarenja.

Prva žena koja je osvojila Mon Blan je Mari Paradis, a to je učinila 1808. godine. Podaci kažu da je, počevši od ova tri značajna imena pa sve do 2018. godine, vrh Mon Blana dostignut oko 20.000 puta na godišnjem nivou. U ovome leži i prednost boravka na srpskim planinama, čiji su vrhovi lakše dostižni za one kojima je alpinizam suviše veliki izazov.

#2 Alpinizam, izazovna avantura za najbolje planinare

Pohod na Alpe se znatno razlikuje od planinarenja na drugim, manjim planinama sa nižim vrhovima. Osim što pruža jedinstven doživljaj, predstavlja zahtevnu aktivnost za koju je potreban visok nivo psiho-fizičke spremnosti, iskustvo i znanje da bi se uspešno prevazišle izazovne alpske strmine. Upravo ovo je razlog zašto najbolji planinari i stračnjaci biraju Alpe za osvajanje vrhova i brojna istraživanja.

#3 Najstarija prirodna ljudska mumija je pronađena na Alpima

Alpski predeli nedaleko od granice između Italije i Austrije, krili su najstariju ljudsku mumiju u Evropi, sve do 1991. godine. 19. septembra te godine, dvoje turista su u snegu pronašli telo, misleći da je reč o nedavno preminulom planinaru.

Ispostavilo se da je u pitanju mumija čoveka koji je živeo 3.300 godine p.n.e., a kako je telo bilo prekriveno snegom sve vreme, samo se delimično raspalo. Mumija je pokazala da je čovek bio visok oko 165 cm, da je imao oko 50 kilograma i da je bio star 45 godina u trenutku smrti. Prema mestu na kom je nađena, mumija je dobila nadimak Eci. Danas se Eci nalazi u muzeju u Tirolu i predstavlja jedinstven uvid u život Evropljana iz bakarnog doba.

#4 Omiljeno mesto naučnika i istraživača

Grupa naučnika koja se bavi istraživanjem ovog planinskog masiva tvrdi da Alpi predstavljaju jedan od najzanimljivijih evropskih predela za izučavanje flore, faune i prirodnih pojava. 1992. godine grupa istraživača je prešla Alpe peške, a isti podvig je ponovljen 2017. godine.

#5 Kralj Alpa je ustvari cvet

Alpi imaju zanimljivu floru i faunu, a jedna vrsta cveta je naročito specifična. U pitanju je  Eritrichium nanum, svet koji raste na kamenim grebenima između 2.500 i 3.700 metara visine. Zbog rasprostranjenosti na Alpima je nazvan Kraljem Alpa.  

Osim ove biljke, poznat je i Runolist, biljka slična Eritrichium nanum koja raste uglavnom na nižim visinama. Alpska gorčica je takođe široko rasprostranjena na alpskim planinama.

Najviši planinski masiv u Evropi krije mnoge zanimljivosti koje ga čine atraktivnim za ljubitelje svežije klime, prirode i zimskih sportova. Zahvata površinu ukupno osam država, uključujući Monako i Lihtenštajn. Alpski predeli su ujedno i najjači adut svih ovih država jer spadaju u izuzetno privlačne destinacije za zimska putovanja. Najlepši doživljaj pružaju zimi, dok letnji pejzaži otkrivaju najraznovrsniju paletu boja karakterističnu samo za ovaj predeo Evrope.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke